Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.9)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lizelotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2012 4:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tosia81 napisał:
Ja miałam robiony

Tosiu, a Ty dlaczego miałaś robiony masaż? Każdej kobiecie to robią? Bo mi położna mówiła tylko, ża mogę sama masować i powiedziała jak. Nie wspominała nic, że będę miała taki podczas porodu.

wind_of_hope napisał:
ja tam sama sobie nie zrobie, nie dosiegne

Wind, poproś męża Laughing Mr. Green
Nie no żartuję oczywiście Cool

Co do zęba, to mi od dawna, jeśli nie miałam leków w domu, pomagała.... wódka, albo spirytus Rolling Eyes Cool Oczywiście nie należy tego pić, tylko mały łyk potrzymać w buzi, jak płun do płukania, tyle ile dasz radę, bo to nieprzyjemne. I potem nie płukać ust przez jakieś 2 minutki. Ostatnio jak mnie już w ciąży dopadł taki ból, że myślałam, że zejdę, to znów z tego skorzystałam i pomogło Smile To stary sposób mojego taty Smile

lalalunia napisał:
A jesli chodzi o to,zeby nie byc nacietym,to sie masuje pomiedzy pochwa i odbytem:)

Lala, mi położna powiedziała, że się wkłada dwa paluszki i masuje tak jak opisałam wyżej. W tej spsoób rozciąga się krocze od strony odbytu, ale nie mówiła, żeby masować pomiędzy, tylko tam w środku, ale od dołu tylko.

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2012 4:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tu mowia o ''perineal massage'' nie wiem,czy moge wpisac tu adres www... wiec jak wpiszesz sobie w youtube perineal massage to Ci wyskoczy demo:P po polsku to jakby odbyt kroczowy i tam sie powinno masowac,zeby nie doszlo do pekniecia. W gazecie nawet czytalam,ze z miesiac przed terminem warto nosic podpaske nasaczona kawa,tez pomaga,ale nie sprawdzalam, mi sie tego masazu ogolnie robic nie chcialo.

A masaz szyjki macicy to raczej po to,zeby otworzyc ja( nie umiem pisac po medycznemu hihi)

No ale moze to ja sie nie znam:P pisze tylko co ja wiem:) i slyszalam:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2012 5:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystko zależy od położnej. Masaż robi się zazwyczaj aby przyśpieszyć lub pobudzić poród. Wtedy niby szybciej szyjka się rozwiera. Ja miałam masaż robiony na samym początku jak tylko położnej powiedziałam o moich problemach z rozejściem kości biodrowych. Ona myślała ,że rozwarcie nie będzie postępować wiec chciała pomóc . Oczywiście w moim przypadku było to zbędne bo rozwarcie szło jak burza ale masaż może i tak przyśpieszył wszystko.

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2012 2:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No mi wlasnie zrobila na przyspieszenie,bo nic sie nie dzialo w dniu mojego terminu:P I tak ten masaz nic nie pomogl:P

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 10:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mm

Ostatnio zmieniony przez Choco dnia Czw Lip 19, 2012 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 3:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Choco, witamy w naszym małym gronie Smile
Przede wszystkim gratuluję! Smile
Jesteś dopiero w 9tc, to I trymestr, w tym czasie dziewczyny często tracą wagę i to nawet kilka kg, zwłaszcza jeżeli męczą je wymioty. Tak więc na razie się nie martw, może się zdarzyć, że w II trymestrze waga tak zacznie Ci galopoważ, że będziesz chciała by zwolniła Smile Spokojnie, pół kg to malutko, a wahania wagi ( wzrosty/spadki ) mogą Ci się zdarzać nie tylko w ciąży ale i normalnie.
Zapraszamy tutaj do nas, wpadaj częściej, bo my tutaj z Wind tylko we diwe ciężarówki jesteśmy Smile

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
Choco

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 3:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mmm

Ostatnio zmieniony przez Choco dnia Czw Lip 19, 2012 11:46 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 5:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Problemów z kręgosłupem przy ciąży to Ci szczerze współczuję Sad
Leków żadnych nie będziesz mogła raczej brać, więc nie wiem w jaki sposób lekarze mogąCi pomóc... A kiedy masz jakąś wizytę?
A w ogóle to miałaś już jakieś pierwze usg? Smile

Powrót do góry
Choco

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 5:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ncvv

Ostatnio zmieniony przez Choco dnia Czw Lip 19, 2012 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 8:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Choco witamy Wink
Wagą się nie przejmuj. Ja nie wymiotowałam w ogóle a waga leciała mi w dół okropnie. Dopiero w 3 trymestrze cos tam urosło...ale niewiele. Spokojnie Wink

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 14 z 41