Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.9)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lizelotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2012 4:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a co ja mam zrobic?

Wind, no mój gin mi zlecił drugi raz, ale położna na szkole rodzenia mówiła, że jest różnie, że czasami zlecają tylko raz, a czasami dwa razy. Może ten drugi raz nie jest konieczny? A z drugiej strony mój lekarz nie jest taki, co by ciągle na badania posyłać, jak uznał, że coś jest niepotrzebne, to mi to od razu powiedział.
Nie wiem naprawdę co Ci poradzić...
Będę to badanie robiła w 36 tygodniu, czyli tak jak Ty teraz jesteś.

wind_of_hope napisał:
liste mam ale chciałam sie dopytac nie zawsze na niej wszystko jest

Jeśli chcesz napiszę Ci co jest na liście w moim szpitalu:

DOKUMENTY:
- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI

- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)

- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)

- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU

(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:

- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)

- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI

- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC

- PRZYBORY TOALETOWE

- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK

- WODA LUB SOK DO PICIA

- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)

- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:
- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH

- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE

- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA

- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK

- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE

- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT

Warto także pamiętać, by OSOBA TOWARZYSZĄCA w porodzie miała ze sobą:

- wygodne obuwie (zwłaszcza zimą!)

- dres lub inne wygodne, elastyczne ubranie (poród to wprawdzie wydarzenie wyjątkowe ale panom zdecydowanie odradzamy garnitury i krawaty)

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2012 5:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja zaszlam w ciaze w 3cyklu po dostawieniu anty i nie mam blizniakow,a moglyby byc ze wzgledu na to,ze u N w rodzinie jest pare par:))

Z doswiadczenia powiem tak:) na porodowce jest upal,szlafrok nie bedzie potrzebny,nawet cienki:P ja nawet nie bralam,ja najchetniej bym sie rozebrala tam jak moglam do naga:D taki upal:P mialam tylko bluze jak przychodzili mnie odwiedzac,zebym nie swiecila cyckami Very HappyVery Happy hih ( chodzi o to,ze nie nosilam stanika,bo nie musialam i bylo mi wygodniej bez dlatego narzucalam na siebie bluze,jak przyszli odwiedzajacy)

ale oczywiscie kazda rodzaca robi jak uwaza:))))

Wind-Ty naprawde zadzwon na oddzial i zapytaj co masz wziasc,bo kazdy szpital jest inny, ja np niepotrzebnie nabralam cala torbe,N potem do domu wszystko odwozil,bo ani reczniki nie byly mi potrzebne,ani podklady,ani pieluchy,no oprocz ciuszkow dla dziecka i kosmetykow dla mnie to ja nic nie musialam,wiec zadzown,a ja sie upewnisz,po co dzwigac:) ale jak cos to Twoj maz odwiezie Ci z powrotem,tak jak zrobil to moj:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lala dzieki, ja juz dzwoniłam i dowiadywałam sie.
miałam przed soba kartke ze szkoły rodzenia i połozna przez tel tak szybko mowiła co jest potrzebne ze ledwo nadazyłam, ale wiekszosc udało mi sie odnalezc Smile
szlafrok wezme, ja zmarzluch jestem Razz wiec wiesz..

lizelotko to juz nie wiem sama co mam robic;/
ehh
moze Tosia cos jeszcze podpowie..

a TY lala miałas 2krotnie badania na WR?

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lalalunia napisał:
Tosiu-i co wstrzymacie sie?? bo z tego co pamieta to Ty uczulona na lateks?!
Nie wiedzialam,ze moze byc ryzyko ciazy blizniaczej?!
Powodzenia:*

No uczulona jestem Wink więc przez pierwszy cykl będzie zero seksiku a od drugiego jeśli juz cokolwiek to tylko przerywany Wink
Ryzyko ciazy mnogiej po tabsach jest zawsze bo przez czas brania antyków jajniki sa uśpione więc jeśli nie dostaną dawki hormonu które je usypia to nastepuje wielki szał co może spowodować wyprodukowanie kilku jaj zdolnych do zapłodnienia. Oczywiście zdarza sie to rzadko ale może wystapić. w moim przypadku nie jest to wskazane przede wszystkim dlatego,że mam budowę jaka mam i przy kolejnej ciazy pewnie znowu kości biodrowe się nie rozejdą a macica mała ...więc głównie o to chodzi. A ryzyko ciazy bliźniaczej jest minimalne ale jest więc akurat ja musze uważac.

wind_of_hope napisał:
po tabletkach jak najbardziej moze byc ciaza mnoga,ale niekoniecznie.
mam znajomych gdzie laska brała tabsy z 5lat, odstawiła i zaszła w ciaze za 1 razem, ale pojedyncza Smile wiec to nei zawsze sie sprawdza.
uu Tosiu zebys w sTyczniu poszła to juz byscie zaczeli staranka Smile a tak.. trzeb czekac Wink
a o Zuzie długo sie staraliscie?
wogole to co u niej? jak sie miewa? Smile

Kochana nie chciałam tak szybko bo znowu poród wypadłby na grudzien...licząc ze udałoby sie zajść w te trzy miesiące Wink . Dlatego planowaliśmy miesiące letnie Wink. O Zu staraliśmy sie ...hmm juz niepamietam ale bez zabezpieczenia próbowaliśmy dwa lata . Potem był lekarz 3 miesiące na clo. Tak na oko to 3 lata.
U Zuni wszytko ok;). Jest cudną małą Pannicą która gada jak najeta jak tylko otworzy oczka Wink. I taka przytulaska z niej ...oj pieszczoch nieziemski . Kochana Wink
--
WR drugi raz nie robiłam i uważam,że powinnaś sobie dac z tym spokój.
Szlafrok weź ale naprawde cienki. Ja wziełam gruby i też było ok ale ja zmarzlak okropny jestem. Tak czy inaczej w szlafroku czułam sie duzo bardziej komfortowo.

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2012 10:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja chyba tylko raz mialam ta badanie na WR.

A jak jest w Polsce na sali poporodowej? macie zaslony,ze tak jakby wydzielony jest koncik dla Was i nikt Was nie oglada?
BO u Nas tu tak jest,zaslanialam sie i nikt mnie nie ogladal oprocz bliskich:)
Przed N i mama sie nie stresowalam,ze nie mam bluzy na sobie,ale jak juz tesciowie przyszli i inni to nakladalam:)

Juz rozumiem Tosiu o co chodzi z ta ciaza blizniacza. Rzeczywiscie jest cos takiego.
Jak stosunek bedzie przerywany,to zawsze cos tam sie moze ''stac'' w sensie,z emoze dojs do zaplodnienia,nie?Smile

A o Zunie to sie jednak troszke staraliscie nie?!Smile CIekawe jak bedzie teraz:) Mam nadzieje,ze uda WAm sie jak naszybciej:)
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 27, 2012 8:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tosia81 napisał:
WR drugi raz nie robiłam i uważam,że powinnaś sobie dac z tym spokój.

UFFF
to dobrze. mam nadzieje ze mnie nie wygonia ze szpitala jak okaze sie ze potrzeba 2krotnego badania na kiłę Neutral

mysle nad tym GBS-em.
9.05 mam miec biocenoze pochwy i jesli tam wyjda bakterie to wtedy skieruje mnie na inne badanie ale nie wiem na jakie..
i tak mysle bo mało czasu mam czy robic na własny koszt tego paciorkowca czy zaczekac do biocenozy... ;/
ehhh
ale mam dylematy.
jak naczytałam sie czym grozi dla malucha to az mnie ciary przeszły Sad

lalalunia napisał:
A jak jest w Polsce na sali poporodowej? macie zaslony,ze tak jakby wydzielony jest koncik dla Was i nikt Was nie oglada?

z tego co wiem to w moim szpitalu jest oddzielna sala porodowa, a jak jest natłok rodzacych to napewno czyms zasłaniaja..gorzej z krzykiem!?

lala a jak okres? skonczyl sie wreszcie czy dalej leci??

Tosiu a na porodowke bierze sie te ogromne podpaski czy dopiero na sali poporodowej sie je zakłada?
pytam bo mam torbe podzielona na 2 czesci i akurat tych podpasek nie biore .. beda czekac w 2giej czesci Razz

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Pią Kwi 27, 2012 6:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind-mi nie chodzilo o sale porodowa ( bo dla mnie to ogolnie jest masakra,zeby kobiety rodzily razem) tylko sala PO porodowa,gdzie leza babki po porodzie?! czy wszystkie siebie widza,czy masz taki kacik wydzielony,jak ja mialam i normalnie zaslanialo sie parawan dookola i nikt nie patrzyl,jak przychodzili lekarze,czy pieleganirki to nie swiecilo sie cialem:D

Powiem CI Wind tak,ja zrobilam to GBS bo sie naczytalam,nasluchalam i wolalam aplacic i miec spokoj umyslu:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pią Kwi 27, 2012 7:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

LALA no własnmie dlatego lekarz też się zastanawiał czy może ryzykować i zacząc od pierwszego cyklu . Jednak po wszystkich za i przeciw stanęło ,że jednak za duże ryzyko.
Czy się uda szybko...nie wiem . U mnie z zapłodnieniem nie było najmniejszego problemu. Jak tylko miałam owulkę odrazu zaszłam w ciąże . Problemem było własnie brak owulacji...i nie działające na nią leki Wink. No ale zobaczymy. Ja mam cichą nadzieję,że się uda .
----
Co do wydzielonego miejsca na porodówce to sobie niewyobrażam,żeby gdziekolwiek było inaczej. U nas były specjane otwarte pokoje. CZyli takie wnęki . W każdej było łózko i cały sprzęt. Nikt z zewnątrz nie widział. No i dla drugiej rodzącej też nie było wglądu.
Sale PO porodzie to zależy od szpitala. Zawyczaj sa kilkuosobowe ale parawany tez są .

----
Wind jak się tak naczytasz to jeszcze jakieś badania do zrobienia się znajdą Wink
Te podpaski po porodzie Ci dadzą.

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2012 8:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind-na szczescie sie juz krwawienie skonczylo. Mam nadzieje,ze teraz sie juz wszystko unormuje:)

U Nas w Gdyni,kolezanka mi mowila,ze na sali poporodowej nie bylo parawanow...masakra,co?!

I mama mi opowiadala jak to kiedys bylo( a ze i nawet w niektorych szpitalach dalej tak jest) ze kobiety rodza w tej samej samli,sa tylko parawanami przedzielone...porzeciez to skanda,zero prywatnosci!
Moderator

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2012 8:08 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lala rozumiem juz o co Ci chodzi.
szczerze to ja nie mam pojecia jak jest w "moim" szpitalu...
czy sa parawany czy tez nie.
wiem ze na sali leża 2 osoby ale czy oddzielone parawanami? nie sadze.
z reszta co to za roznica.. baba to baba, bede lezec goła w trakcie obchodu to bede Razz
juz nic gorszego jak lewatywa i porod chyba nie moze mnie spotkac Razz

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 16 z 41