Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maklojka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Gru 22, 2014 10:45 am Temat postu: |
|
|
To nic skomplikowanego. Po prostu robisz wymaz z jamyustnej i oni już dalej na takim materiale genetycznym robią badania. Potem z wynikiem idziesz do lekarza i jeżeli Ci coś wyjdzie to zostajesz objęta specjalną opieką lekarzy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ambicja
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2014 10:34 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za info. A ten wymaz to sama pobieram czy lekarz? Bo są też badania z krwi i to jest lepszy materiał? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Maklojka
|
Wysłany: Pon Sty 26, 2015 11:55 am Temat postu: |
|
|
Wymaz pobierasz sama. Materiałem do badań może być zarówno ślina jak i krew. Oba są doskonałym źródłem informacji genetycznej, więc nie ma zależności, że coś jest mniej lub bardziej wiarygodne.
Dodam iż badanie genetyczne jest doskonałym źródłem informacji o naszych predyspozycjach. Nawet lekarze pozytywnie wypowiadają się o tego typu testach. Mutacje w genach są odpowiedzialne za podwyższone ryzyko rozwoju choroby, dlatego tak ważne jest stałe monitorowanie stanu zdrowia w przypadku ich posiadania. Pozwala to przede wszystkim na wczesne wykrycie ewentualnych zmian, kiedy są one całkowicie uleczalne, a dodatkowo pomaga zacząć żyć świadomie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ambicja
|
Wysłany: Sro Sty 28, 2015 12:12 pm Temat postu: |
|
|
A jak to się ma do tego pakietu onkologicznego? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Sebastian1578
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2015 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Odnośnie samych badań to ważna jest profilaktyka. Trzeba mieć swoje ciało pod kontrolą i czasami zbadać się. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
margot30
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2015 9:04 am Temat postu: |
|
|
ja mammografie piersi przeprowadzam regularnie. Mam swojego lekarza i chodze do niego na profilaktyczne wizyty. Niestety w mojej rodzinie pojawial sie rak piersi dlatego musze byc ostrozna |
|
Powrót do góry |
|
|
|
barcisus27
|
Wysłany: Sro Lip 08, 2015 12:14 pm Temat postu: |
|
|
a jak ceny? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
blondynkka
|
Wysłany: Czw Mar 03, 2016 11:56 am Temat postu: |
|
|
Badania profilaktyczne są bardzo ważne. Sama co jakiś czas robię badania, na przykład mammografię. Ale ostatnio muszę się wam pochwalić, zrobiłam badania na mutację genów. Przez internet [zakaz umieszczania linków na forum]dowiedziałam się na czym to polega itp. Ogólnie jest to badanie genetyczne , które bada możliwość zachorowanie na raka piersi czy jajnika. Co ważne, nie czekałam na to badanie długo , jak to bywa czasem w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pawjol
|
Wysłany: Pią Lip 14, 2017 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że przede wszystkim ważne są regularne badania. Są one w stanie wykryć wczesne stadium choroby i jak najszybciej podjąć leczenie. Coraz częściej słyszę o nowotworze szyjki macicy bądź piersi, ważne jest więc regularne wykonywanie np. badania cytologicznego (więcej info znalazłam np. w tym artykule http://zdrowietopodstawa.eu/kiedy-powinno-sie-wykonywac-cytologie/, warto dowiedzieć się jak należy się przygotować do takiego zabiegu i kiedy należy je wykonać : ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|