Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jooey
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 10:04 pm Temat postu: Skutecznosc tabletek anty po miesiacu brania antybiotykow |
|
|
Hej. Biore juz trzeci antybiotyk, liczac od 21.08.br. Dzisiaj bedzie ostatnia tabletka. Biore tabletki anty. Trzy dni temu zaczelam drugie opakowanie. Miedzy pierwszym a drugim opak. zrobilam przerwe 7dniowa, choc ponoc nie powinnam, skoro zaczelam brac antybiotyk. Czy od 30stego wrzesnia bede juz mogla uwazac ze jestem zabezpieczona? Wracam wtedy do Polski i W KONCU zobacze sie z moim chlopakiem i chcialabym wiedziec, ze moge sie bezpiecznie kochac. Czy moze byc tak, ze dlugie zazywanie antybiotykow bardziej oslabi dzialanie tabletek? czy teoretycznie wystarczyloby dodatkowe zabezpieczenie przez 7dni od dzisiaj? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 12:02 am Temat postu: |
|
|
Najlepiej będzie jeżeli po zażyciu ostatniej tabletki antybiotyku, będziesz się zabezpieczała dodatkowo prezerwatywą przez tydzień.
To tyle. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 7:33 am Temat postu: |
|
|
Yalissea nie zgodzę się z Tobą..
Jooey jeżeli zaczęłaś brać antybiotyk pod koniec opakowania, to przerwy nie powinnaś robić. Poza tym podczas stosowania antybiotyku, zabezpieczasz sie dodatkowo, jak i 7 dni po. Wtedy masz pewność, że antykoncepcja nie obniżyła swojej skuteczności. Radzę się cały czas zabezpieczać.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 12:32 am Temat postu: |
|
|
Karolina, caly czas to znaczy do kiedy?
Wczoraj wzielam ostatni antybiotyk. Czyli mam sie jeszcze zabezpieczac 7dni czy dluzej? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jooey
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 12:47 am Temat postu: |
|
|
Aha.. jeszcze jedno pytanie. Czy duzy blad zrobilam, ze mialam przerwe? Po fakcie dowiedzialam sie ze nie powinnam jej robic. Troche to dziwne, ze w ulotce tabletek nic na ten temat nie pisze... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Przerwy raczej nie powinna robić, ale po ostatniej tabletce antybiotyku wystarczy, że będzie sie zabezpieczała prezerwatywą przez siedem dni.
Powinna się zabezpieczać podczas brania antybiotyku i siedem dni od skończenia zażywania antybiotyku.
Pytanie podstawowe, jaki jest to antybiotyk, na co się leczysz?
Karolina86:Co to znaczy cały czas? Miesiąc, dwa... ? Pisz konkretnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Miałam na myśli całą kurację antybiotykową.. (w czasie jej zabezpieczać się..) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jooey
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Lecze sie na zapalenie migdalkow. Jestem w Stanach i tu mi przepisal lekarz CLINDAMYCIN - nie wiem jaki jest polski odpowiednik |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 5:02 pm Temat postu: |
|
|
No ja też niestety nie wiem :/ ale antybiotyk, to antybiotyk.. życze szybkiego powrotu do zdrowia Widze, że koleżanki na innym forum też Ci w ten sam sposób pomogły..
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jooey
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza sie, im wiecej info tym lepiej
Polska nazwa to klindamycyna, doczytalam gdzies ze na pewno obniza skutecznosc tabsow. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|