Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiadomekpl
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 8:27 pm Temat postu: |
|
|
witam mam pytanko
czy jezeli moja dziewczyna zgubiła 23 tabletke z blistra co powinna zrobić? narazie jest przy 13 wiec moze kupic 2gie opakowanie i wziąć z 2giego, czy moze pominąć i wziąć zamiast 23 , 24 i zaczac brać białe? (placebo) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Moze przyjac tabletke z drugiego opakowania. Nie powinno sie pomijac rozowych tabletek. Aby przesunac krwawienie z odstawienia można co najwyzej pomijac biale tabletki placebo.
ULOTKA!!! TAM JEST WSZYSTKO NAPISANE!!! _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiadomekpl
|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 10:59 pm Temat postu: |
|
|
no tak tylko ,że w nastepnym opakowaniu znowu bedzie brakowało 23 i tak w kółko czyli bez sensu a na ulotce jest napisane
# Pominięto jedną tabletkę w 15-24 dniu (trzeci lub czwarty rząd)
Są dwie możliwości do wyboru:
1 Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu stosowania białych tabletek placebo, należy przejść od razu do następnego blistra (pierwszy dzień stosowania będzie inny niż dotychczas).
Najprawdopodobniej, krwawienie z odstawienia wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie śródcykliczne podczas stosowania tabletek z drugiego blistra.
2. Można też przerwać przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 4 białych tabletek placebo (przed rozpoczęciem okresu tabletek placebo, należy zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres tabletek placebo można skrócić do mniej niż 4 dni.
1sza opcja automatycznie odpada bo tabletki poprostu nie ma
2giej nie za bardzo rozumiem, tu chodzi ,że ma wziać 22+4 biale?
bo 23 jest zgubiona... ( mozna zastępować brakująca tabletke inna z opakowania? czyli zamiast 23cią wziąc tą 24tą? ) bo nie moge sie doszukac tego... ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 2:32 am Temat postu: |
|
|
Niech wykupi dwa i to jedno bedzie zapasowe.
Co do drugiej opcji jest to dość skomplikowane tak mi sie wydajejeśli ktoś nie ma doświadczenia. A widze że Wy nie macie...Takze ja na Waszym miejscu wykupiłabym kolejne opakowania i jedno zostawiła jako "zapasowe". Co i tak powinno mieć miejsce...
Wszystkie rozowe tabletki maja taki sam sklad. Wiec mozna. Jednak nalezy przyjac odpowiednia ilosc tych tabletek zeby nie mieszac niepotrzebnie w organizmie...Bo zaraz zaczna sie problemy z krwawieniem bo nie przyjdzie o czasie i bedzie histeria... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
malikaxx
|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 11:05 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo pilne!!! przyjmuje yaz i w polowie 3 opakowania mialam bardzo obfite krwawienie tak jak okres i trwal ok 5 dni teraz biore tabletki 4 biale i tez mam okres. dodam ze mam zespol policystycznych jajnikow:( czy mozliwe ze jestm w ciazy? czy to jakas inna choroba? dodam ze nie biore tabletek co do minuty zdarzylo sie kilku godzinne opoznienie... czy to krwawienie moglo byc tym spowodowane? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 1:19 am Temat postu: |
|
|
Które to opakowanie? _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
malikaxx
|
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 6:22 pm Temat postu: |
|
|
trzecie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 10:54 pm Temat postu: |
|
|
To proponuję zgłosić się do lekarza. Możliwe że dobrano Ci zły preparat.
W ciąży nie jesteś jeśli nie pominęłaś żadnej tabletki i jeśli zaszłaś w nią przed rozpoczęciem przyjmowania tabletek. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
malixa
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 7 podziękowań w 7 postach
|
Wysłany: Sro Kwi 20, 2011 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Czesc
Zaczelam przyjmowac yaz - dzisiaj bylam zmuszona wziac 2 tabletki jednoczesnie bo okres dostalam wczoraj ale moja gin po namysle kazala mi przyjechac po inna recepte( wczesniej chcialam i dac plastry ale po wynikach badan ktore odbieralam dzisiaj jednak stanelo na Yaz. Pewnie mam sie zabezpieczac przez pierwszy tydzien itd...
Ale teraz konkretnie - bardzo sie boje hormonow bo mialam i po Qlairze i po Yasmin niezle jazdy - dusznosci, zawroty glowy, wysoki potas, za malo zelaza i podwyzszone cisnienie krwi... Jak u was z tym? Jakies objawy nieporzadane? Jak samopoczucie? Przytylyscie? Bo tego tez sie boje ,,,, nie ukrywam:( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Yaz to to samo co Yasmin tak naprawdę...Jedyna różnica w dawkowaniu...Substancje czynne te same.
Ja nie przytyłam po Yazie. Wręcz odwrotnie, udało mi się wrócić do formy sprzed poprzedniego preparatu.
Niestety pojawiły się migreny i musiałam odstawić na jakiś czas...Ciśnienia mi nie podwyższały, morfologia i elektrolity miałam w normie.
Ale skoro miałaś takie objawy po poprzednich preparatach to lekarka powinna zmienić substancję czynną a nie nazwę leku... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|