FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szczurek
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Sie 27, 2006 8:34 pm Temat postu: Re: Wyrostek |
|
|
Lord Vedos napisał: | Odczuwam ból w okolicach lewego podbrzusza przy poruszaniu się, wyprostowaniu itp. Czy może to być zapalenie wyrostka? |
Wyrostek to nie jest na 100%, skoro ból masz po lewej stronie, ale to może być jakaś infekcja pęcherza lub nerek, ogólnie jakiś stan zapalny dróg moczowych, najlepiej zgłosić się do lekarza, wyniki badań krwi i moczu powinny wyjaśnić dużo.
----edited by Yalissea
Proszę nie pisać postów dużymi literami oraz pogrubionym pismem.
Funkcję do pogrubiania liter, zazwyczaj stosuję się wtedy, kiedy chcemy coś podkreślić. Twój post jest widoczny bez pogrubiania liter. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
imesh23
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 1:39 am Temat postu: |
|
|
Ja mam ból w okolicy prawego podbrzusza, od kilku miesięcy. Byłem już parę razy u lekarzy, ale też nie wiedzą co to jest
Przez większość dnia nie boli wogóle, a jeśli już to boli słabo czasem trudno to nazwać bólem, po prostu czuję jakby ucisk. Kiedy boli bardziej to ból jest podobny do kolki, którą czasem się łapie przy biegu lub przy szybkim marszu z tym, że nie tak silny, ale dokładnie w tym miejscu.
Byłem już u chirurga i urologa. Robiłem badania ogólne i USG. Na USG wyszła lekko powiekszona wątroba, ale pozatym ok.
Może to wątroba, ale tak nisko... ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka_ Gość
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 10:48 am Temat postu: |
|
|
U mnie za nim wystapil ostry stan wyrostka, przez około rok mialam bóle w podbrzuszu prawym. Raz silniejsze, raz łagodniejsze. Kilka razy byłam na izbie przyjęć chirurgicznej z podejrzeniem wyrostka, ale wypuszczano mnie do domu bo stwierdzili, że nie jest to ostry stan i mam znaleźć przyczynę bólu. Więc zrobili mi gastroskopie (wynik dobry 0, wlew kontrastowy (wynik dobry 0, leżałam na urologii - rozpoznanie po urografii wędrujaca nerka. Ginekolog dobrze. Bóle nadal się pojawiały.
Znajomy chirurg stwierdzil, że może to być przewlekle zapalenie wyrostka, choć obecnie w medycynie nie używa sie takiego rozpoznania. Zaproponowala, że w czasie jego dyżuru wieczornego mam przyjechać i usunie mi wyrostek. Nie trafiłam niestety na jego dyżur, ale po kolejnym ataku bólu znalazłam się na chirurgii - nie powiem, zże czułam się dobrze. Ból nie ustępował, bolało mnie całe podbrzusze, mialam goraczkę, byłam odwodniona, wieczorem mało kontaktowalam, więc lekarz stwierdził, że mnie zoperuje. No i tak sie stało.
Diagnoza po operacji: ostry stan zapalny węzłów chłonnych krezki, który przechodził na wyrostek, wyrostek mało powiększony. Trochę się pomęczyłam, ale przynajmniej mam spokój. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
imesh23
|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 3:13 am Temat postu: |
|
|
Kilka pytań do Ciebie anetko
anetka_ napisał: | ostry stan zapalny węzłów chłonnych krezki, który przechodził na wyrostek |
Co to są wezły chłonne krezki ?
Czy to stan zapalny węzłów był problemem, który wywoływał u Ciebie ból czy też był to wyrostek ?
Wycięli Ci wyrostek czy coś innego zroblili ?
anetka_ napisał: | Znajomy chirurg stwierdził, że może to być przewlekle zapalenie wyrostka, choć obecnie w medycynie nie używa się takiego rozpoznania. |
Też o tym czytałem. W googlach gdzieś znalazłem
Co to znaczy, że nie używa sie takiego rozpoznania ?
Czy zmieniło ono nazwę, czy też ludzie przestali na coś takiego chorować ?
Dodam że jak spytałem o coś takiego mojego chirurga, to stwierdził on że nie ma czegoś takiego jak "przewlekłe zapalenie wyrostka"
Paranoja To co to jest ?
Proszę Cię, napisz dokładniej na jak wyglądały Twoje przygody z naszą "Wspaniałą Służbą Zdrowia" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 10:26 am Temat postu: |
|
|
Węzły chłonne krezki, tutaj w znaczeniu węzły chłonne jelit. Krezka to tak jakby blaszka pofałdowana otrzewnej, która podtrzymuje niektóre narządy m.in. jelita.
Co do tego, co wywoływało u mnie tak długo ból to nie jestem pewna. Wtedy kiedy miałam operację stan zapalny wyrostka nie był duży, miałam zapalenie węzłow chłonnych. Wyrostek oczywiście został usunięty, dostalam po operacji antybiotyk dożylny na zapalenie węzłow chłonnych.
Powiem Ci szczerze że jakoś wydaje mi się, że wyrostek był w dobrym stanie, możliwe, że chirurg po prostu okłamał mnie bo po otwarciu brzucha nie stwierdził ostrego stanu, a powiedziec coś musiał Kiedyś ten znajomy chirurg mówił mi, że często maja podejrzenie zapalenia wyrostka, operują a okazuje sie, że nie jest to wyrostek, no ale piszą i mówią, że był to ostry stan. Przecież nie przyznają sie do błędu:)
Co do tego przewlekłego stanu wyrostka to obecnie w medycynie i w nowych książkach medycznych nie używa sie takiego określenia - choć w mojej ksiażce jest(!!). Jeśli nie ma pewności, że to wyrostek szuka sie innej przyczyny bólu: nerki, jajniki, pęcherz moczowy, przepuklina, jelito nawrażliwe itp. Kiedyś było takie określenie, chociaż jeszcze niektórzy lekarze też używaja tego terminu.
Jeśli chcesz, to napiszę wiecej później, bo teraz muszę lecieć. Napisz co jeszcze chcesz wiedzieć. Pozdrawiam. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
imesh23
|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 1:31 am Temat postu: |
|
|
Z tego co piszesz wynika że musiało pomóc albo wycięcie wyrostka albo antybiotyk. No chyba że skalpel
Przerażające jest że lekarze tak sciemniają. W sumie to niczego nie można być pewnym
Co do innych przyczyn bólu to juz trochę szukałem:
nerki, pęcherz moczowy - urolog po USG stwierdził że to nie może być od tego
przepuklina - chirurg mnie badał i tez nic nie stwierdził
jajniki - no u mnie byłoby je ciężko zbadać bo jestem facetem
jelito nawrażliwe - a co to takiego i jak to wykryć ? W googlach znalazłem tylko jeden link i to niedziałający
Urolog powiedział że to mogą być jeszcze nerwobóle czy coś takiego.
Zauważylem też że czasem boli mnie rano kiedy się obudzę i bardzo chce mi się siku. Kiedyś (raz) miałem takie zdarzenie, zanim zaczęło mnie boleć stale (parę miesięcy wcześniej): Obudziłem się,bardzo mi się chciało i ból był tak silny że nie mogłem dojść do łazienki. Ale kiedy już zrobiłem siku to ból całkiem minął po kilku minutach. No ale urolog nic nie znalazł...
anetka napisał: | Co do tego przewlekłego stanu wyrostka to obecnie w medycynie i w nowych książkach medycznych nie używa sie takiego określenia - choć w mojej ksiażce jest(!!) |
Co w takim razie pisze na ten temat w twojej książce ? Że co to jest ?
Dzieki za zainteresowanie
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja po takich objawach tez sugerowałabym sie choroba urologiczna, a przyszlo mi na myśl przerost prostaty lub zapalenie prostaty no ale jak urolog po zbadaniu Cie nic takiego nie wykrył to chyba w tej kwestii sie pomyliłam:)
Napisze Ci co pisze w ksiązce Choroby Wewnetrzne dr F. Kokota o przewleklym zapaleniu wyrostka: " bywa trudniejsze do rozpoznania. Z wielu podręczników takie rozpoznanie w ogole zniklo. (...)Appendektomia w tzw. przypadkach przewleklych nalezala niegdys do najczęstszych zabiegow chirurgicznych. Własnie z powodu duzego odsetka pomyłek i zbędnych operacji dzisiaj jest przez chirurgow unikana. Rozpoznanie moze byc poparte poprzez badanie rentgenowskie, jeśli wykazuje ono brak lub fragmentaryczne wypelnienie wyrostka lub jego bierną nieprzesuwalność. dziś badanie usg oraz laparoskopia pozwoliły na znaczne zredukowanie liczby appendektomii w tych przypadkach."
A co do jelita nadwrażliwego to objawy sa ze strony ukladu pokarmowego: biegunki, zaparcia, bole brzucha itp zazwyczaj w sytuacjach stresowych. jesli wszystkie choroby przewodu pokarmowego zostana wykluczone to zazwyczaj lekarze stawiaja diagnozę jelito nadwrazliwe- to tak prosto i moimi slowami a wiecej znajdziesz w internecie.
Nie moge postawic Tobie diagnozy bo cięzko cokolwiek stwierdzic -jesli lekarze nic nie znalezli to nerwobole tez wchodza w gre. Pozdrawiam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Takwlasnie
|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 6:42 pm Temat postu: |
|
|
JA mam problem gdyż po lewej stronie podbrzusza mam bole takie ze gdy chce sie wyprostować albo wygiąć w tył lub rozciągnąć boli mnie tam...
Boli mnie tak od momentu gdy zostalem tam kopnięty gdy miałem mały incydent na mieście tydzień temu od tamtej pory tak mam hmm wcześniej bardziej bolało ale teraz coraz mniej ale dalej boli ...wydaje mi sie ze to nie wiem obity mięsień dolny brzucha czy co...ale nie wiem co zrobić pójdę do lekarza to mi zacznie gadać ze wyrostek zapewne albo coś a raczej po uderzeniu wyrostek sie nierobi tak wiec pytam was co moge zrobic :> i czy są jakieś może maści na obicia czy coś chyba ze podejrzewacie coś poważniejszego.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 9:14 pm Temat postu: |
|
|
wyrostek to po prawej stronie ;p
pewnie stluczenie/zbicie ale jak długo nie będzie przechodzić, to przejdź się do lekarza. jedyne co mi teraz przychodzi do głowy jeśli nie ból po kopnięciu to coś z jelitami _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mejden
|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 6:01 pm Temat postu: |
|
|
hej mam pytnie jestem juz ponad 2 tygodnie po operacji na wyrostek robaczkowy i czuję sie bardzo dobrze tylko nie wiem kiedy mogę zacząc intensywnie ćwiczyć, grać w siatkówkę. Na róznych stronach pisze ze do 3 miesięcy ale myslę ze spokojnie mogla bym zacząc wcześniej |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|