Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 1:11 am Temat postu: |
|
|
Jeśli bez skierowania to płatne. Nie wiem ile to wyniesie, bo to zależy od konkretnego laboratorium i miasta. Musisz sama u siebie sprawdzić.
Lekarka powinna sama te badania zlecić, ale wiem, że wielu lekarzy z tego rezygnuje z uwagi na oszczędności pieniędzy i czasu.
A co do zmiany lekarza...Dobry lekarz wcale nie musi przyjmować tylko prywatnie...Popytaj znajomych koleżanek... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Annuszka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 12:26 am Temat postu: Escapelle i yasminelle |
|
|
Witajcie,
Pisze z prosba o pomoc bo moj organizm wariuje
15 czerwca wzielam escapelle, bylam w dziesiatym dniu cyklu. 20 czerwca dostalam plamienia, ktore przeszlo potem w krwawienie i trwalo do 26 czerwca.
Kolejny okres dlugo nie nadchodzil, wiec zrobilam test 23 lipca - wynik negatytwny. Nastepnego dnia pojawilo sie plamienie, ktore wzielam za poczatek okresu i zdecydowalam ze zaczne brac Yasminelle, ktore przepisala mi ginekolog gdy poszlam po escapelle. Okres okazal sie tak skapy, ze nie wiem czy mozna go w ogole nazwac okresem, w sumie troche krwi przy siusianiu i jakis skrzep do tego :/
Przegladalam forum i widze ze z tabsami trzeba bylo jeszcze poczekac, ale z niewiedzy popelnilam blad, a pani doktor tez mnie o tym nie poinformowala Od tygodnia czuje sie fatalnie, jestem oslabiona, przedmioty wypadaja mi z rak, mam chandre i wilczy apetyt. Najgorsze jest jednak to, ze puchne w oczach, cale moje cialo robi sie jak balon. Wydety brzuch, nabrzmiale piersi, spuchnieta twarz i dlonie, ledwie wchodze w dzinsy ktore pare tygodni temu byly luzne. Nie sadze zebym mogla przytyc tak duzo w tak krotkim czasie, ograniczam jedzenie, za to pije duzo herbaty zielonej, rumianku, wode. Myslalam o tym zeby przestac brac te tabletki, ale nie wiem co wtedy moze dziac sie z moim organizmem. Blagam, pozmozcie... Odstawic czy nie? Co zrobic zeby czuc sie lepiej i nie puchnac jak gabka...
Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 12:44 am Temat postu: |
|
|
Wybierz opakowanie do końca. I zamiast ograniczać jedzenie ogranicz spożycie płynów, ale bez przesady. Nie możesz się odwodnić. "Puchniesz" bo zbiera Ci się woda w organizmie...
Jak teraz odstawisz tabletki to już w ogóle Ci organizm zwariuje..Najpierw escapelle teraz one...
Wybierz się do swojej ginekolog i skonsultuj z nią czy wybrać te tabletki przez pełne 3 cykle czy zmienić już. Zaleca się wybranie 3 opakowań tabletek przed zmiana, ale to musi być decyzja twoja i twojej ginekolog _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Annuszka
|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 7:05 am Temat postu: |
|
|
nowicjuszka, dziekuje za pomoc!
Mam jeszcze w zwiazku z tym pytanie, jaki jest powod zbierania sie tej wody w organizmie? Kurcze, ja myslalam ze trzeba wlasnie sporo pic...
Jak mozna te wode usunac? Czuje sie naprawde zle
Co do zmiany tabletek... z tym tez bedzie problem bo mieszkam za granica, a do ginekologa chodze w Polsce, nie mam mozliwosci teraz pojechac. Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Zmiany hormonalne są tego przyczyną
Należy zmienić dietę:
ograniczyć spożywanie soli, sodu, gotowych mieszanek przypraw, słodkich butelkowanych napojów, generalnie wszystkiego co zawiera glutaminian sodu. Zwiększyć spożycie potasu(owoce, warzywa, zwłaszcza pomidory, banany).
Do tego możesz kupić mieszanki ziół które działają moczopędnie. Zaliczamy do nich m.in. napar z czarnego bzu, pokrzywy, brzozy czy fiołka trójbarwnego. Powinnaś także częściej sięgać po produkty takie jak natka pietruszki, seler, arbuz, truskawki czy różnego rodzaju ziarna (gł. sezamu), a dzień zaczynać od szklanki wody z cytryną, która jest sprawdzonym środkiem moczopędnym.
To powinno doraźnie pomóc. Oczywiście kuracja musi troszkę potrwać Także efektów należy spodziewać się dopiero po jakimś czasie stosowania _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Annuszka
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 9:30 pm Temat postu: |
|
|
W zwiazku z "moim" tematem... Kiedy najwczesniej moge odstawic tabletki? Nie chce juz ich brac... Mam fatalny nastroj i totalny brak chceci do zycia. Niedlugo nie wejde w zadne ciuchy. Czy to mozliwe zeby po kilku dniach stosowania moje cialo tak bardzo sie zmienilo? Czy jak odstawie to wroci wszystko do normy? Jest w ogole na to szansa? Diete mam dobra, mam wrazenie ze sikam duzo, mimo to jestem coraz ciezsza i wieksza, z dnia na dzien, zwiekszyl sie tez diametralnie cellulit. Na dodatek mam obolale lydki i skurcze, pije magnez ale na razie nie pomaga.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Generalnie można odstawić tabletki w każdym momencie...Nikt Cie nie zmusi do przyjmowania. Ale dobrze byłoby poczekać do końca tego opakowania...
Nie zrobiła Ci żadnych badań lekarka? _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Annuszka
|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 11:03 pm Temat postu: |
|
|
Nic poza standardowym ginekologicznym.
Myslisz ze cos moze byc nie tak...?
Czego moge sie spodziewac jesli po skonczeniu tego opakowania przerwe stosowanie Yasminelle? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Powrotu organizmu do stanu równowagi hormonalnej...
Lekarka powinna Ci zlecić najpierw badanie poziomu hormonów...I na tej odstawie dobrać tabletki...A nie dobierać "na oko"...Wszyscy wiemy co zrobił chłop na oko _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Pią Sie 14, 2009 8:01 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie, ostatnio zrobilam sobie 6 dniowa przerwe zamiast 7 dniowej, no i jak zwykle biore tabletki o 12:00 a dzisiaj pierwsza tabletke z nastepnego opakowania wzielam 8 dnia ale dopiero o 18:00, to bedzie mialo jakis wplyw na dzialanie tabletek? _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|