Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym bardziej stawiała na skutek uboczny tabletek, bo czasami się to zdarza. Zwłaszcza, jeśli np nie zrobiłaś 7 dniowej przerwy, bierzesz 1-3 opakowanie, lub jesteś w trakcie któregoś z rzędu biorąc je od kilku lat. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bzykus15
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam. biorę tabletki yasminelle codziennie o godzinie 18. Wczoraj stalo sie tak, ze zapomniałam. Wzięłam ją dopiero dziś o 14.30 czyli 20,5h za późno. Była to 7 tabletka z blistra. Najgorsze jest to, ze w ten sam dzien co zapomniałam zabrac tabletkę o godzinie 10 rano odbyłam stosunek. Proszę o pomoc co w takiej sytuacji zrobić. Jutro wybieram się do mojej przychodni, ale moja lekarka przyjmuje tylko w poniedziałek więc wiele mi tam nie pomogą. CO ROBIĆ? dodam, że mam tylko 19lat więc ciąża nie wchodzi w grę. Proszę o szybką odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 10:41 pm Temat postu: |
|
|
"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. "
Cytat z ulotki informacyjnej.
To oznacza ze biegniesz do jakiegokolwiek ginekologa i prosisz o escapelle, przyjmując dalej tabletki antykoncepcyjne. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bzykus15
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 7:23 am Temat postu: |
|
|
Kurcze, wlasnie minęło 46 godzin po stosunku. Myslisz, ze jeszcze nie jest po wszystkim? Lece do mojej przychodni, moze mi jakis inny lekarz wypisze, a jak nie to cos prywatnego trzeba poszukac. dzieki za pomoc, mam nadzieje ze juz nie jest po wszytskim:(
Jestem juz po, bez problemu lekarz w przychdni wypisał recepte na escapelle Cieszę się strasznie:) Lekarz mówił, że juz moge spac spokojnie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 11:26 pm Temat postu: |
|
|
Do 72 h możesz ja zażyć. Spokojnie. Jeszcze jest czas. To nie jest tak, że odbywasz stosunek i już jesteś w ciąży To aż tak szybko nie działa
Jak zażyłaś to już możesz być spokojna:) Teraz z racji ilości hormonów mogą występować skutki uboczne, ale nie masz się czym martwic, to jest normalne. Jak nie wystąpią to lepiej dla Ciebie, bo się nie umęczysz i to oznacza że Twój organizm dobrze znosi sytuację awaryjną
W razie wątpliwości zapraszam do tematu "Escapelle" w tym dziale Poczytaj sobie, w razie czego pytaj, choć uważam że już raczej wszystko w tych wszystkich częściach zostało napisane:) _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kicha
|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 12:56 pm Temat postu: |
|
|
Każdego dnia biorę tabletkę o godz. 20. Wczoraj czulam sie zle caly dzien, wymiotowałam wiec postanowiłam wziąć tabletke pozniej. Wzielam ją o 22 lecz jakieś pól godziny później wymiotowałam znowu. O godz. 7 rano(czyli 11h od godz 20) wzięłam następną tabletkę. I chciałbym wiedziec czy nadal jestem zabezpieczona. Oczywiscie dzisiaj wzielam nastepna tabletke o 20.
A czy mogę po 20 tabletkach zrobić sobie przerwę i czy ma być ona 7 dniowa? Czy może być np. 6 dniowa? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 10:47 pm Temat postu: |
|
|
Jesteś zabezpieczona, ale skuteczność jest obniżona. Musisz zabezpieczać się dodatkowo.
Cytat: | A czy mogę po 20 tabletkach zrobić sobie przerwę |
Zależy jakie to są tabletki. Jeśli każdego dnia masz taką samą tabletkę, to tak.
Przerwa może być krótsza. Nie wolno jej wydłużać, czyli zamiast 7-dniowej zrobić 8 lub więcej dni. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kicha
|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 10:58 am Temat postu: |
|
|
nowicjuszka - sytuacja, którą opisałam działa się w piątek zeszłego tygodnia tj. 21 maja (w piątek wymiotowałam). W sobotę i w niedziele wzięłam tabletkę normalnie o 20, a w poniedziałek kochałam się z chłopakiem bez innego zabezpieczenia. Czy jest ryzyko?
A i nie wiem czy to ważne, ale biorę Yasminelle od września. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 11:39 am Temat postu: |
|
|
Zawsze jest ryzyko. Myślę że możesz być spokojna _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
babcia
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie,
jaki powinien być sluz podczas brania tabletek hormonalnych?
Mój od jakiegoś już czasu jest taki jak podczas dni płodnych.... bezbarwny, ciągnący...
Czy to możliwe, że mam owulację??? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|