Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Alkohol wciąga - temat zbiorczy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Nałogi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
comet

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2007 11:44 pm    Temat postu: do dna, ale nie do końca Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Popatrz sobie w oczy i odpowiedz czy ty czujesz się alkoholikiem?
Prawie nikt nie odpowie na to pytanie twierdząco.
Co innego jak patrzą na nas inni.
Dla nich już sam nasz wygląd, kojarzy się z nałogiem.
W mentalności Polaków w głębi ich korzeni powstał osąd, że jak ktoś pije jest już alkoholikiem.
Teraz, gdy wyszliśmy z zaściankowości i doszło do konfrontacji ze światem zewnętrznym, ukazał się nam inny model picia.
Być może lepszy?
Jednak czy my umiemy pić, tak aby się do niego dostosować?
Najczęściej upijamy się na smutno, a innych postrzegamy jako wrogów.
Cóż nie umiemy bawić się pijąc.
To smutne, ale prawdziwe.
Nasz model melancholijny, gitara, smutne śpiewki jest ściśle związany z naszą naturą i chyba nic nie da się w tej sprawie zrobić.
Za czymś tęsknimy, coś wspominamy.
Dlatego tak ważne jest abyśmy we właściwej chwili potrafili powiedzieć nie, na dzisiaj wystarczy, a ty gówniarzu masz rację, bo ja jestem pijany.
Te drobne ustępstwa pozwolą uniknąć poważniejszych kłopotów, a nam w dniu następnym gdy spojrzymy w lustro dadzą satysfakcję, że nie mamy sobie nic do zarzucenia, poza tym, że boli nas głowa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
comet

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2007 11:49 pm    Temat postu: małe piwko Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie uważam, że picie alkoholu codziennie jest obrazem nałogu, czy pijaństwa.
Fajnie jest posiedzieć przy piwku, czy przy lampce wina.
To na pewno nie zaszkodzi.
Czasami pomoże.
Nie jest też szkodliwe dla zdrowia, tylko trzeba pamiętać aby na tej lampce poprzestać.
Powrót do góry
natalmania

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 10:36 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no mi się wydaje ze picie alkoholu codziennie to już za często. Nawet gdyby to miala być lampka wina
Powrót do góry
comet

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 11:58 am    Temat postu: mi sie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
no mi się wydaje ze picie alkoholu codziennie to już za często.

Tak, a mi się wydaje, że nie.
Zmienisz zdanie gdy wyjedziesz za granicę, gdzie do posiłku podaje się wino, lub po pracy wpada się do pubu, aby pogwarzyć przy kuflu piwa.
Takiego obrazu picia nie należy utożsamiać z modelem wschodnim, gdzie pije się mocny alkohol i do końca.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 4:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja praktycznie wypijam codziennie do obiadu ok. 200ml wina czerwonego i nie uważam, żeby to było za dużo. nie upijam się taką ilościa, nie odczuwam tego skutków i nie jest to niezbedne dla mnie. robie to dla smaczku Smile
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 4:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wlasnie Laughing ja tez lubie sobie wypic piwko od czasu do czasu nawet co drugi dzien Smile
Powrót do góry
deXter

PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 5:04 pm    Temat postu: Alkohol i dziury w pamieci Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieje ze to dobry dzial, jesli nie prosze modow o przeniesienie

Sprawa wyglada nastepujaco, mam 18 lat pije okazyjnie od kilku lat ale od kilka miesiecy po wypiciu kilku browarow w pewnym momencie film mi sie urywa i nie pamietam nic lacznie z droga do domu i polozeniem sie do lozka. Wczesniej po wypiciu kilku piw bylem podciety ale od pewnego czasu mam dziury w pamieci. Rano sie okazuje, ze zachowywalem sie jak podciety ale nie pijany tylko czasami robilem dziwne rzeczy. Gdy wracam do domu zamykam drzwi, rozbieram sie, rozkladam lozko ale rano tego nie pamietam. Po wodce tego nie mam.

Wie ktos moze czemu tak mam i co mam zrobic zeby nie miec takich dziur ?

P.S. Post moze wydac sie smieszny, ale mi naprawde nie jest do smiechu.

pozdrawiam
Powrót do góry
helloween
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 6:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pij wódke Smile

dobra zartowalem.. wbrew pozorom piwo i wodka o oba alkohole ale dzialalaja calkiem inaczej.

Zostan przy wodce i po jakims czasie sproboj piwka Smile
Powrót do góry
deXter

PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 4:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale browarek lubie sobie wypic ze znajomymi w pubie ale jaki jest sens takiego picia jesli nic nie pamietam pozniej :/

zostaje mi chyba tylko pic malo piw lub wodke :
Powrót do góry
helloween
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 4:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Toz Ci mowie.. daj spokoj z alko na jakis czas. i zobaczysz potem
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Nałogi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 5 z 19