Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 12:44 pm Temat postu: |
|
|
a gdybym miała do wyboru badanie tylko 2ch hormonow to jakie? co to lh i fsh? :] _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 22 podziękowań w 22 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli mogę ... .ja na początek zbadałabym fsh w 3-4 dc, i prolaktynę ale z obciążeniem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 4:29 pm Temat postu: |
|
|
ALe jeśli fsh to z Lh. Ważny jest ich wzajemny stosunek bo osobno mogą być w normie przecież a to i tak nie musi oznaczać ze wzajemnie się nie blokują _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
|
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 10:58 pm Temat postu: |
|
|
no i wyjdzie ze mam zrobic wszystkie a ja nie mam tyle kasy..wiec musze wybrac 2.
WIKI16 napisał: | prolaktynę ale z obciążeniem. |
taką tez mam zamiar wykonac.
no nic moze gin podpytam, jak sie wybiore..;/
dzieki
Dodano po 26 sekundach:
a fsh z czym sie wiąze? to tarczyca? czy co.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 10:52 am Temat postu: |
|
|
Fsh to dość istotny hormon, którego poziom w 3-4dc powie nam, potocznie mówiąc jak jest rezerwa jajnkowa, czy jajniki są jeszcze wydolne.
•Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
•Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
•Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Co do LH i FSH to:
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Ale tu dodatkowo ważny jest obraz kliczny jajników i poziom progesteronu w drugiej fazie, sam wynik nie jest miarodajny w diagnozie niedomogi lutealnej czy Pcos.
To jest to co wiem, i co maglowałam z lekarzami przez lata, dla większości z nich był istotny poziom FSH z 3-4 dc, szczególnie do wspomaganego rozrodu czy samymi lekami czy też przed zabiegiem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Wind zrób sobie teraz Fsh z LH. To dużo pokaże. Oczywiście odrazu podglądanko jajników . W kolejnym cyklu zrób sobie prolaktynę i prolaktynę z obciążeniem. To Cię nie szarpnie po kieszeni. Poza tym idz do laboratorium i zapytaj o ceny wszystkich hormonów. Zapisz i przekalkuluj. TAk najłatwiej. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 6:22 pm Temat postu: |
|
|
a żeby się nie kłuć milion razy to może schowaj kasę za dwa i w przyszłym cyklu machniesz 4 na raz (o ile będzie jeszcze trzeba ) bo chyba najlepiej profil hormonalny zrobić na raz? czy nie? _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, ależ mam tydzień!
Muszę do soboty skończyć pisać i złożyć moją pracę magisterską.
W pracy kocioł, dużo zmian i wciąż muszę przygotowywać jakieś symulacje i prezentacje - no zamieszanie jak nigdy.
Zbliża mi się ( mam nadzieję ) owulacja, a tu M jutro akurat wyjeżdżą, i wróci w niedzielę wieczorem, więc dziś mamy ostatnią szansę. Trzymajcie kciuki, żeby ta przeklęta owulka wypadła dziś, albo jutro najpóźniej, no albo w niedzielę dopiero bo inaczej cały cykl szlak trafi!
We wtorek wyjeżdżamy, a ja nie ma kiedy pomyśleć o pakowaniu ani w ogóle o niczym!
Trochę już nie daję rady _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 10:35 pm Temat postu: |
|
|
lizelotko udanych wakacji zycze!!
kornik nie wiem czy walne 4 na raz. moze zrobie tak jak mowi Tosia.
skoro fsh i lh jest wazniejsze i wiecej mozna sie dowiedziec to moze wykonam własnie to?
a na te hormonki tez skierowanie jest potrzebne?
przeciez i tak za to płace wiec po co mam im dawac papierek?
Wiki fsh i lh robi sie w 3-4dc tak? czyli w trakcie okresu?
a na czczo? bo rozumiem ze to poprzez krew?
no i ile razy beda mnie kłuc? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 9:52 am Temat postu: |
|
|
Wind
Badania FSH i LH wykonujesz w ok. 3 -4 dc, nawet jeśli będzie jeszcze miesiączka, nie ma potrzeby bycia na czczo, i jest to pobranie krwi z żyły i kłują Cię tylko raz, tylko trochę więcej wyciągną krwi
Badanie samego LH wykonuje się też czasem w okolicach owulacji (piku) żeby sprawdzić czy jest wystarczający poziom tego hormonu i czy dochodzi do pękniecia pęcherzyka i uwolnienia komórki jajowej (ten hormon wykrywają własnie testy owulacyjne, prawidłowa jego wartość to powyżej 20 mIU/ml) Ale to badanie na ew. "później".
Jeśli chodzi o prolaktynę (tak na marginesie), to niektórzy zalecają badanie własnie na czczo, rano po spoczynku, aby organizm nie był jeszcze zbyt "rozkręcony".
Dodano po 6 minutach:
Ja kiedyś korzystałam z takich testów owulacyjnych, ale ani razu nie wyszły mi pozytywnie (kreska musi być gruba i bardzo widoczna) ,może tu był "pies pogrzebany"
Dodano po 11 minutach:
Wind jakbyś miała skierowanie (nie wiem tylko czy na wszystkie hormony) od gina z NFZ, to nie płacisz
Napewno takie badania może zlecić Ginekolog-Endokrynolog, tylko do niego trzeba mieć skierowanie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|