Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
xxxxyza
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 9:44 pm Temat postu: Ciazofobia! |
|
|
Witam.
Nazywam sie Ania i mam 21 lat. Poznalam wspanialego chlopaka, no i samo z siebie rozpoczelismy wspolzycie:) Na poczatku stosowalismy gumki ze stosunkiem przerywanym, teraz stosujemy tabletki anty, wraz z gumkami...dlaczego? Poniewaz boimy sie ciazy, jak samego diabla...
Wszystko jest pieknie i wspaniale, bardzo sie kochamy i jestesmy doroslymi ludzmi. Jednak mamy przed soba studia, chcemy sie wyszalec, a dziecko zepsuloby wszystko..
Jesli chodzi o mnie sama, choc uwielbiam seks i jestem na niego GOTOWA, to troche szaleje z ta fobia.. Wspolzycie rozpoczelismy 4 miesiace temu, zawsze od tego czasu mialam regularnie okres, teraz na pierwszym opakowaniu tabletek krwawienie dostalam tez idealnie. Wiem ze to wyda sie smieszne, ale wciaz patrze ma swoj brzuch w lustrze i mysle jakby wygladal w 4 miesiacu ciazy.. czasem wydaje mi sie ze jest zakraglony, jednak po chwili wraca rozum i stwierdzam ze troszke przytylam i to zwykle sadlo...
Moi drodzy, jak sie pozbyc tej fobii? Czy mam zrezygnowac z seksu, a moze udac sie z tym problemem do jakiegos specjalisty?
Ostatnio wyczytalam na internecie opinie typu "Jak kobieta nie jest gotowa na dziecko, to powinna zrezygnowac z seksu". Z jednej strony przerazilo mnie to, ale z drugiej to po co wymyslono cala antykoncepcje? Wszystkie te tabletki itp? Wszystko wskazuje na to ze inne pary tez nie sa na to gotowe...
Czy ja mam po prostu zrezygnowac z milosci i porzucic te wszystkie nerwy? A moze znacie jakies sposoby na uporanie sie z tymi "schizami"? Wiem ze ten temat to nie jest typowy problem, jednak chcialam sie wyzalic... i poznac wasze opinie dziewczeta i chlopcy.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karate-ninja
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Studia rozpoczać można jeśli sprawonośc umyslową się ma w miarę i jesli tylko się chce. A i podczas studiów urodzić można jak i książki czytać i podczast studiów przerwę na poród zrobić to i tak dużo życia nie ucieknie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 10:27 pm Temat postu: |
|
|
karate-ninja twoj post nic nie wnosi do sprawy i na dobra sprawe jest nie na temat.
Co do fobi to jesli twierdzisz ze jestes gotowa (chociaz wydaje mi sie ze nie do konca) to opcje sa dwie:
- poczekaj jeszcze kilka miesiecy, pomysl sobie ze same tbaletki zabezpieczaja a co dopiero z prezerwatywa nawet jesli ona by pekla to awaryjnie sa tabletki. A plemniki to nie rambo przez prezerwatywe nie przejda - jesli oczywiscie nie peknie. A nawet jak by nie pekla to nic sie nie stanie bo sa tabletki.
- Jesli jednak to nie pomoze to moze udaj sie do psychologa - pogadaj moze cos zaradzicie.
Proponuje jednak poczekać, z czasem nabierzesz zaufania do tabletek. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 11:08 pm Temat postu: |
|
|
Skoro tak bardzo boisz się ewentualnych konsekwencji to oznacza samo przez się że nie jesteś gotowa na seks...
Tabletki przyjmowane regularnie dają ok98-99% zabezpieczenie. 100% da tylko całkowita wstrzemięźliwość. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Plus123
Wysłał podziekowań: 13 Otrzymał 33 podziękowań w 32 postach
|
Wysłany: Pon Paź 04, 2010 6:29 pm Temat postu: |
|
|
xxxxyza, dziewczyny mają rację, jeśli masz takie myśli i boisz się za każdym razem, że jesteś w ciąży powinnaś jednak zrezygnowac ze współżycia, ponieważ zszarpiesz sobie nerwy, tak samo swojemu chłopakowi ..
wyobraźnia nie zna granic, jeśli dziewczyna bardzo się uprze i będzie sobie wmawiac, że jest w ciąży (chociaż fakty są inne) to naprawdę nie będzie miała okresu, a w zamian za to wszystkie na raz objawy - będzie myślała, że ma duży brzuch, będzie miała mdłości i wymioty, zgagę, wielki apetyt, powiększone i bolące piersi .. no i po co to komu ? żeby popajśc w skrajnośc i paranoje ?
tak jak pisze nowicjuszka, tylko 100 % daje wstrzemięźliwośc seksualna .. reszta środków anty dają różnie: 99%, 98 %, 95 %, 80 % ..
jeśli tak bardzo Cię to dręczy - udaj się do psychologa, w końcu od tego jest, żeby pomóc ludziom nawet w takich sprawach. _________________ im mniej wiesz tym lepiej śpisz.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karate-ninja
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 5:16 pm Temat postu: |
|
|
To po co wspólżyjecie jak się ciąży boicie? Przeciez stosunek seksualny ma na celu rozród! Kolejny mody obywatel zmniejszy dlug publiczny kraju polskiego! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 10:47 pm Temat postu: |
|
|
ninja ale one to wszystko wiedza..tylko co z tego? jak chec zasmakowania sexu jest wieksza niz strach..on pojawia sie dopiero jak jest po wszystkim. niestety _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Plus123
|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 4:02 pm Temat postu: |
|
|
wind, wiesz jak to jest - emocje poniosą i trzeba coś zrobic _________________ im mniej wiesz tym lepiej śpisz.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ale czasami fobia nie ma nic do rzeczy z niedojrzałością do sexu i ciązy. Znam wiele kobiet które są już dorosłymi kobietami mają mężów, pracę a mimo to tak panicznie boją się ciązy ,że do zabezpieczenia stosują tabletki anty, prezerwatywy, globulki i jeszcze jakieś żele. Dlaczego? Ano jest różnie . a to strach przed straceniem figury, strach przed chorobą dziecka, strach przed nieumiejętnością wychowania. Naprawdę jest różnie ... _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Plus123
|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 6:33 pm Temat postu: |
|
|
tosia81, no właśnie słyszałam i czytałam kiedyś, że nawet w pełni dojrzałe kobiety, które już czasami mają mężów i nie są nastolatkami panicznie boją się ciąży ale nie uważasz, że taki strach wykończy kiedyś te kobiety ? może rzeczywiście powinny przestać współżyć ? czy ciążofobie się leczy jakoś ? _________________ im mniej wiesz tym lepiej śpisz.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|