Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
annka22
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 11:31 pm Temat postu: |
|
|
jaj źle napisałam, tzn niezrozumiale XD
Chodziło mi o to, że lekarz robił te swoje badania standardowe plus cytologię, wyników jeszcze nie mam. Odbieram jutro i strasznię się boję |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 8:30 am Temat postu: |
|
|
nie boj sie bedzie ok. 1 i 2 grupa sa najlepsze wiec takich Ci zycze
co do Twego pytania: jesli nadzerka miałaby znaczenie podczas badania cyt. to lekarz by jego nie wykonał. a tak: widocznie nie ma bo on bada nie nadzerke tylko pobiera wymaz z pochwy _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
annka22
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 11:51 pm Temat postu: |
|
|
huh mam 2 grupe Za miesiąc mam powtórzyć cytologię, bo teraz miałam nadżerkę wypalaną. Była to tzw wypalanka chemiczna, jakimś płynem, nic nie bolało.
Ale skoro jak lekarz powiedział, że nadżerka była baaadzo mała to czy był sens to wogólne ruszać? Czy wypalanką chemiczną można całkowicie małe nadżerki wyleczyć? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 10:15 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie.
otóż mam 23 lata, nie współżyję. nie czuję żadnych dolegliwości, ale u nas w rodzinie dziedziczone są dolegliwości typu nadżerka i różne zapalenia. poza tym moja mama miała stan przedrakowy.
dodam jeszcze że jestem w grupie ryzyka- zagrożenie rakiem piersi, płuc i kości.
czy w związku z tym mogę poprosić ginekologa o zrobienie mi cytologii, badania piersi (USG bo na mammografię jestem chyba za młoda? )
i jakie jeszcze ewentualne badania mógłby mi zlecić.
do ginekologa chodzę rzadko. powinnam co pół roku.;/ no ale jak już pójdę to chciałabym wiedzieć o jakie badania poprosić. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Myślę ze poprosić możesz o każde badanie, i że jak wytłumaczysz lekarzowi skąd Twoje zainteresowanie tymi badaniami na pewno się zgodzi. W końcu lepiej zapobiegać niż leczyć.
A co do badań, myślę że na pewno cytologia,kolposkopia, mammografia,usg jamy brzusznej, piersi i endowaginalne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
vifonka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 8:59 pm Temat postu: cytologia, zły wynik czy operować? |
|
|
nie orientuje się za bardzo w temacie a nie wiem jak pomóc mamie. moja mama ma 50 lat, na ostatnich badaniach cytologicznych w wyniku wyszedł jej trzeci stopień w tej skali na 5 chyba, wzięła 2 razy szczepionke przeciwko żółtaczce, bo lekarz stwierdził, że koniczna moze być operacja, nie wiem na czym to dokłdnie polega ale mama mówiła mi że jeśli się zgodzi na ta operacje to usuną jej wszytsko, całą macicę. Załamała się, w ogóle jest nieobecna, ciągle ma zaczerwienione łzy od płaczu. zdecydowała ze nie pójdzie na ta operację ale nie powiedziała mi jescze dlaczego i o co chodzi. Czy moze być aż tak źle? czy ten tzreci stopień jest tak grożny? jak to wsyztsko moze się skończyć? aha mama miała kiedyś mięśniaki i to wszystko podobno przez to, ostatnio tez boli ją podbrzusze często i rano ma stan podgorączkowy, takie 37,5 okolo. prosze kogoś o radę jakąkolwiek.
temat przyłączyłam do zbiorczego. emilka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 9:25 pm Temat postu: |
|
|
vifonka 3 stopien - nie jest az tak zle, spokojnie. Owszem nie jest to idealny wynik ale tez nie jest zle. Jest to wynik sugerujacy jakies zmiany i dlatego tez potrzebne sa dalsze badania takie jak np kolposkopia albo biopsja. Nie wiem czy jakies dalsze badania miala Twoja mama... stad trudno cokolwiek powiedziec. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, mam pytanie...
W zeszym roku robiłam sobie cytoogię. Miałam II grupę. W tym roku dopiero w maju mogę iść na badanie, że NFZ zwrócił koszt badania.
W między czasie brałam Escapelle, żadnych innych hormonów. Nadżerki nie wypalałam - pani ginekolog stwierdziła, że jest mała i na razie nie ma takiej potrzeby...
Do rzeczy... Cholernie denerwuję się przed tym badaniem. Żeby nie pokazało czegoś niedobrego. Podobno Escapelle nie ma żadnych skutków ubocznych (oczywiście oprócz nudności itp). Ale ja jestem straszna panikara i już myślę o jakiś nowotworach itp. Że tą nadżerkę mogło przemienić w raka?
Czy w przeciągu roku dużo może zmienić się w badaniu cytologicznym? Tzn, w najgorszym wypadku mogę mieć np III grupę? Czy może nagle okazać się, że mam V?
Kurcze, chyba trochę pogmatwałam, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Spokojnie, escapelle nie ma wplywu na te sparawy. Poczekaj spokojnie do maja. Nic napewno sie nie pogorszylo Nie ma co panikowac, maj juz blisko _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 11:34 pm Temat postu: |
|
|
watpie aby przez rok sie zmieniła grupa.
badasz sie regularnie wiec napewno jest wszystko OK
gdybys na kolejna wizyte poszła za 5 lat to wtedy jest jakis tam cien szansy ze mogła sie zmienic,
i watpie ze z II skoczy na V.
ja tez mam II i badam sie co rok, zawsze taki sam wynik,. nic sie nie boj _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|