Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalona jola17 Gość
|
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 5:31 pm Temat postu: |
|
|
mam takie niedyskretne pytanie... probowalam i nei umiem sobie wyciągnać tego śluzu... jak mam to zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jula Gość
|
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 2:28 pm Temat postu: dni plodne i nieplodne |
|
|
moj cykl trwa 26 dni...prosze wytlumaczcie mi ja to jest z tymi plodnymi i nieplodnymi dniami bo tego nie rozumiem prosze !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 3:04 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze cykl 26 dniowy to chyba za krótki...
Norma to od 28-32.
Ale jeśli masz te cykle regularne to owulacja przypada u Ciebie na dzień 13 , czyli środek cyklu.
Uważaj około 2 dni przed owulacją i 2 dni po niej. Ponieważ plemnik w szyjce macicy (środowisko zasadowe) może przeżyć do 48 godzin i może zapłodnić komórkę jajową. W pochwie do 2 godzin żyje, ponieważ jest środowisko kwaśne.
1, 2 dni po owulacji - dlatego, że komórka jajowa może przeżyć przeciętnie 12 godzin i może się ona "spotkać " z plemnikiem.
Czyli od 10 do 15 dnia powinnaś uważać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jula Gość
|
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 5:36 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za odpowiedz juz mniejwiecej wiem o co chodzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ania 23 Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja też dużo myslałam o ciąży z tym że jedna ciąże poroniłam a przy tej myslałam cały czas biegałam po test jak warjatka i nic tylko płacz ze juz nigdy nie zajde az tu nagle jak przestałam myslec zapisałam sie na cwiczenia zeby cos robic i co idac na cwiaczenia cos mnie tkneło zeby wejsc i kupic tes i kupiłam co mi tam i co sie okazało dwie wspaniałe dwie kreseczki i na styczen mam termin przedewszystkim nie kochac sie czesto i nie myslec ze juz po bedzemy w ciazy pozdrawiam wszystkie czekajace mamy POZDRAWIAM GORĄCO |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 1:56 pm Temat postu: |
|
|
A. napisał: | mam pytanie.. moje trzy ostatnie cykle to 35, 40 i 30 dni.. czy mozliwe jest okreslenie kiedy wystepuja u mnie dni plodne? Od 11go dnia, czy moze pozniej?? |
w tym przypadku nie da sie okreslic dokladnie kiedy u ciebie przypadaja dni nieplodne. ten okres miedzy 10 a 18 dniem cylku jest tak okreslany poniewaz kobieta to nie maszyna i owulacja moze sie opoznic badz tez przyspieszyc dlatego zastosowano tzw. margines bezpieczenstwa. Kobieta jest zdolna do zaplodnienia zaledwie przez 5 dni cyklu. 3 dni przed owulacja ( wynika to z zywotnosci plemnikow) i dwa dni po owulacji( komorka jajowa jest w stanie przetrwac 24 h). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iwka
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 3:12 pm Temat postu: |
|
|
ja przez caly ten cykl co teraz mam a jest to juz 18 dnie mam bialy sluz nawet w dni plodne mam bialy czy to normalne pare dni temu jeszcze czulam sie jak bym tam miala mokro ale wkladke mialam tak prawie suchom a czulam sie chodzym mialam potop czy to normalne?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marta<>< Gość
|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 2:31 pm Temat postu: poprzedni |
|
|
no pewnie ze mozna ustalic napisz mi dzien rozpoczecia ostatniej miesiaczki i czas trwania cyklu i miesiac!pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosik77
|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Dni płodne nie są w połowie cyklu.. Jak to ktos sugerował wyzej... w połowie to one wystepuja tylko przy cyklu 28 dniowym.
Najlepiej pokazac to na przykładzie:
Załozmy że dzis mam pierwszy dzien okresu i moj cykl trwa 30 dni(czyli za 30 dni dostane nastepny okres). Pierwszy dzien okresu jest pierwszym dniem cyklu. Ostatnim bedzie 21 listopada. I teraz od daty 21.11 odejmujemy 14 dni. Owulacja wypada 7 listopada. I zakładając że plemnik zyje nawet do tygodnia (a nie jak ktos pisał 48 godzin) płodne mamy od 1 do 7. Ja zawsze bojac sie opoznienia miesiaczki i tym samym przesuniecia sie owulacji zawsze dodawałam sobie 4 dni po owulacji. Wiec wypadalo by mi że mam uwazac w dni od 1- 11 listopada. To tak w skrocie...
a tak wogole.. lepiej uzywac innych metod antykoncepcji.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lol16
|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Zakładając że 1.07 miałam pierwszy dzień okresu a następny dostałam dnia 31.07 to kiedy miałam dni płodne ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|