Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Hormony, interpretacja wyników

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 8:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jbundz przede wszystkim brakuje mi hormonów takich jak FSH. Bo badanie LH bez FSH nie ma sensu. Podaj tez normy które masz na wyniku bo każde laboratorium ma swoje.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
jbundz

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 8:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

FSH nie miałam robione.A norm przy wynikach laboratorium nie podało.
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 8:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oj widzisz to mamy problem bo co laboratorium to inne normy. Ewentualnie mozna pogdybać z innymi normami ale nie gwarantuje że będzie sie zgadzało.

Powrót do góry
jbundz

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 8:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie ja byłam zdziwiona że w wynikach jest brak norm.Poszperałam w internecie o normach dla tych hormonów.Wyszło,że wszystkie wyniki są w normie.
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 9:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widzisz tak może byc tylko pozornie. Hormony same w sobie moga byc w normie ale stosunek poszczególnych do siebie może byc zaburzony. Dlatego ważne jest zrobienie wszystkich hormonów bo tak to nie ma sensu. Nie dowiemy sie nawet czy możesz mieć PCO co stwarza na pewno problem w zajściu w ciaże.

Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Czw Sie 26, 2010 3:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziewczynki, podam moje ostatnie wyniki (robione w 4 dc). Mam problem z zajściem w ciążę, ostatnio lekarz stwierdził u mnie LUF, jednak nie stwierdził PCOS (po przeprowadzeniu monitoringu cyklu i obejrzeniu wyników, które teraz przepiszę). Moje pytanie: Czy stosunek FSH do LH jest prawidłowy?

FSH mój wynik: 5.4
faza folikularna min 2,8 max 11,3

LH mój wynik: 5.8
f.folik. min.1,1 max 11,6

estradiol mój wynik: 36.3
f.foli. min 0 max 160,0

progesteron mój wynik: 0.74
f.folik. min 0 max 1,13

prolaktyna mój wynik:21.4
min. 1,2 max. 20

[b]TSH
mój wynik: 2.42
min.0,4 max. 4,0

testosteron mój wynik: 21.4
min. <10 max 100

Wiem, że prolaktyna przekracza normę, ale na moje zapytanie o to właśnie, lekarz odparł:"Taki wynik, jaki pani wyszedł, można uznać za normę. To nie jest duże przekroczenie granicy i nie robi tu żadnej różnicy". Neutral

Jeszcze jedno pytanie. Wiem, że ważny jest stosunek hormonów do siebie. Czy należy zwrócić uwagę jedynie na stosunek LH:FSH? Czy może jeszcze innych hormów do siebie wzajemnie?
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Sie 26, 2010 5:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No tak stosunek jest prawidłowy więc to nie pco. Możliwe,że monitoring miałaś robiony w dniu kiedy produkcja pęcherzyków była na maksymalnych obrotach i stąd taka ilość na jajnikach . Widocznie się wchłaniają. Mogą nie pękać a właśnie się wchłaniać. Czyli rosną , rosną a potem się obkurczają i zanikają .
Prolaktyna mnie niepokoi bo jest niby nieco ponad normę ale optymalny wynik i najlepszy na zajście w ciąże to połowa z tego. Ja miałam ponad 30 i się udało bez zbijania. Leczenie za wysokiej prolaktyny zależy od tego jaki problem ona powoduję. U Ciebie sądze ,że właśnie ta prolaktyna powoduję problemy z owulacją . Wypadałoby ją lekko zbić i spróbować z wywołaniem owulki + lekiem na pęknięcie pęcherzyka . Albo spróbować bez zbijania a z samym lekiem ale konieczny jest monitorig aby zobaczyć czy lek w ogóle działa.

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 11:36 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki, tosia81 ! Pierwszą wizytę na monitoring miałam 11dc, a drugą 14dc. 11 dc był w prawym jajniku pęcherzyk dominujący, a 14dc lekarz stwierdził, że pęcherzyk PĘKŁ. Zastanawia mnie jedno-ile czasu może trwać takie wchłanianie się pęcherzyka?.. Tzn czy 3 dni wystarczą, by pęcherzyk dominujący całkowicie zniknął? Czyli wchłonął się? I żeby nie było go widać na usg?

Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 1:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyli pękł samoistnie? To jest ok A czy współżyliście w czasie od 11 do 14dc??
Wchłanianie może trwać kilka dni a może jeden dzień. Zależy . Czasami jest tak,że dziś pęcherzyk jest a jutro już go nie ma .
Jeżeli u Ciebie lekarz stwierdził pęcherzyk dominujący a następnie,że pękł tzn ,że pękł a nie wchłonął się

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 4:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wychodzi na to, że tym razem pęcherzyk pękł samoistnie. Choć temperatura w dniu skoku podskoczyła jedynie o 2 kreski i sam lekarz stwierdził, że to "za mało". Confused
W przeddzień wizyty, na której lekarz stwierdził brak pęcherzyka i zauważył ciałko żółte, udało nam się z mężem "poprzytulać" hi hi hi Very Happy i to po naprawdę długim "poście" (7 dni! Shocked !) Więc chyba przypadkowo dobrze "trafiliśmy".

W poniedziałek muszę jeszcze raz zrobić progesteron i mam pytanko w związku z tym: za co jest odpowiedzialny ten hormon, jeśli chodzi o zajście w ciążę/ bardzo wczesną ciążę?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14  Następny
Strona 12 z 14