Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jadzka1
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 5:39 pm Temat postu: |
|
|
super, dzieki :) i jeszcze jedno pytanie: wiem, ze duzo osob pyta, ale widze ze na ten temat zdania sa podzielone.. mianowicie, czy alkohol obniza skutecznosc tabletek czy nie? jedni mowia ze tak, inni ze tylko wtedy, jesli sie zwymiotuje do 4h po przyjeciu tabletki, wiec w koncu juz nie wiem.. a ze jestem dosc imprezujaca osoba to przydaloby sie wiedziec :) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 6:58 pm Temat postu: |
|
|
jadzka1 ja sklaniam sie bardziej do teorii takiej alkohol ok pod dwoma warunkami:
1) tabletki nie zapijasz alkoholem tylko wodą
2) nie wymiotujesz do czasu wchloniecia sie tabletki - czyli przez 4h od czasu zazycia tabletki _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Jest dokładnie tak jak pisze mi _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bumbum
|
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 12:20 pm Temat postu: |
|
|
czy hydrokortyzon ma wplyw na skutecznosc tabletek? wczoraj dostalam domiesniowo na opuchlizne po ukaszeniu.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
klementyna
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 12:54 pm Temat postu: |
|
|
mam dylemat. Dostałam antybiotyk na infekcję gardła, lekarz mi powiedział że może on osłabiać działanie tabletek anty (biorę YAZ). Antybiotyk to Klarmin, w ulotce nie ma nic na ten temat, a w internecie czytam że ten antybiotyk nie osłabia działania środków anty. Więc osłabia, "może osłabiać", czy nie osłabia wcale? Mam go brać przez tydzień, czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać? i przez jak długi okres czasu?
I jeszcze jedno. Jeśli ten antybiotyk osłabia działanie tabletek anty, to jeśli zaczęłam brać go dzisiaj, a dwa dni temu się kochałam bez dodatkowych zabezpieczeń, to znaczy że jest ryzyko zajścia? Czy to działanie antybiotyku "działa wstecz"?
I czy lek przeciwgrzybiczny Fluconazale osłabia działanie tabletek anty? Bo lekarz też mi tak powiedział, a w ulotce nic nie ma...
Dzięki za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 2:01 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli nie planujesz dziecka, lepiej dmuchać na zimne i jednak dodatkowo się zabezpieczyć. Antybiotyki mają niekorzystny wpływ na działanie tabletek. Po co ryzykować? i potem płakać "po co ja brałam te tabletki skoro i tak jestem w ciaży".
Należy się dodatkowo zabezpieczać w czasie antybiotykoterapii oraz tydzeń po jej zakończeniu. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
klementyna
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za radę
Mam jeszcze jedno pytanie. W ulotce YAZ jest napisane, że jeśli wystąpią wymioty albo "ostra biegunka" w czasie do 3-4 godzin po przyjęciu tabletki, to należy przyjąć jeszcze jedną. Tydzień temu troszkę mnie przeczyściło, jednak nie nazwałabym tego nigdy "ostrą biegunką", a było to 2,5 godziny po przyjęciu tabletki. Ponieważ daleko mi było do "ostrej biegunki", nie brałam żadnej dodatkowej tabletki, by się nie faszerować hormonami na darmo. Jednak teraz mam wątpliwości, bo już trzeci dzień biorę tabletkę placebo, a krwawienia brak. Czy mam się czym przejmować, czy po prostu czekać spokojnie?... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Obniżenie skuteczności to nie jest całkowite jej zniesienie. Ja bym nie wpadała w panikę, ale jeśli ma Cię to uspokoić, wykonaj test 14-16 dni po ostatnim stosunku. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jadzka1
|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 9:32 am Temat postu: |
|
|
choruje na astme. ostatnio lekarka przepisala mi 2 nowe leki : tabletki montest i wziewny fostex. czy wplywaja one na skutecznosc pigulek?
i jeszcze jedno, czy przeciwbolowe leki, takie jak apap czy ibuprom obnizaja skutecznosc? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 5:01 pm Temat postu: |
|
|
nie wpływają.
apap przy stosowaniu nie długotrwałym tylko jednorazowym równiez nie. ibuprom na skuteczność nie wpływa. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|