Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 7:20 pm Temat postu: |
|
|
michalina18 spokojnie. Nic się nie stanie . _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Lady_a
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 11:07 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
Od kilku lat leczę się na nerwicę lękowo - depresyjną. Zażywam Fluanxol i doraźnie Xanax. Chciałabym zajść w ciążę tylko jest jeden problem: ginekolog kazała odstawić mi te leki co najmniej na dwa miesiące przed zajściem w ciążę, bo nie wiadomo jak zadziałałyby na płód, a ja nie mogę bez leków wytrzymać kilku dni, bo wszystkie objawy bardzo się nasilają. Chciałam zapytać, czy któraś z Was zażywała te leki w ciąży?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Czy są tu dziewczyny, które brały leki będąc w ciąży? Jeśli tak to jakie to były leki i czy z dzieckiem wszystko w porządku?
Nie powielaj postów w kilku działach. Pisz w jednym, najlepiej w wątku juz istniejącym.
Tematy połączyłam / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 12:31 pm Temat postu: |
|
|
przeciwwskazaniem do zażywania tego typu leków jest ciąża. Przed zajściem w ciąże należy leki odstawić. Nie testuje sie takich leków na kobietach ciężarnych, ze względu na to, że mogą one poważnie uszkadzać płód. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
AsiaF
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Proponuję w takim przypadku udać się do lekarza psychiatry, który w tym przypadku zaleci Ci inne leki- ziołowe, które jakoś Cię uspokoją. Ja odstawiłam Mirzaten i Tegretol, ciąża została rozwiązana w 9 m-cu, dziecko jest całkowicie zdrowe karmiłam dwa miesiące piersią i teraz ponownie biorę leki. Pogadaj z Psychiatrą o Twoim problemie. Trzymaj się |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Lady_a
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 2:14 pm Temat postu: |
|
|
a na ile czasu przed ciążą odstawiłaś te leki? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
AsiaF
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Odstawiłam tydzień przed zajściem(stosowaliśmy testy owulacyjne), też się bałam, gdyż podczas pierwszej ciąży miałam wylew krwi do mózgu i córka urodziła się w 6 m-cu 1010 gram - teraz na szczęście wszystko jest OK, po prostu jest mała i chuda (wolniej rośnie), pod koniec ciąży zmarła moja mama, więc też miałam sporo nerwów ale brałam pod uwagę, że muszę się opanowywać - najważniejsze jest dziecko i jego i moje zdrowie, udało się przetrwałam 39 tygodni ciąży ! a teraz znowu się posypałam i nie daję rady praktycznie z niczym.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Lady_a
chodzi Ci o leki na nerwicę czy depresję?
o wszystkim decyduje lekarz. osobiście nie znam żadnych które mogłyby być stosowane w ciąży- zwłaszcza w pierwszym trymestrze. no ale może nie "trafiłam" na odpowiednie.
Lady_a tak jak pisałam Ci w innym dziale. nie znam leków które można bezpiecznie zażywać w ciąży.
skoro ginekolog każe odstawić to znaczy że lepiej to zrobić.
albo wyleczyć się i dopiero potem pomyśleć o dziecku. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Lady_a
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi mi o leki p/nerwicowe. Ja osobiście zażywam fluanxol i doraźnie xanax. Pytałam już lekarzy i kazali mi odstawić, ale byłam ciekawa opinii innych. Ja bez tych leków kiepsko funkcjonuję, wszystkie objawy bardzo mi się nasilają
Tylko, czy z nerwicy można w ogóle się wyleczyć? Ja już w to zwątpiłam...........Nierzadko leczenie trwa latami, a ja już też nie jestem pierwszej młodości:( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Lady_a bierzesz tylko leki czy chodzisz też na terapię?
jeśli nie to myślę, że warto zacząć.
nerwicy tak naprawdę samymi lekami nie wyleczysz.
a zażywania leków w ciąży lepiej nie ryzykować. potem będziesz miała wyrzuty sumienia, że zaszkodziłaś maleństwu.
niestety , w tym wypadku musisz wybierać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Lady_a
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 11:56 am Temat postu: |
|
|
Niestety, nie chodzę na terapię, bo nie mam takiej możliwości u siebie. Byłam 3 miesiące w Klinice Nerwic, ale nic ta terapia nie dała, tylko się pogorszyło Przed tą terapią funkcjonowałam już prawie pół roku bez leków.......... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|