Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
filipek-19
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2016 1:57 pm Temat postu: |
|
|
ja tez jestem po operacji rdzenia oponiaka 1 stopnia i bardzo sie boje czy to straszne |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ribbi
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2016 11:56 pm Temat postu: |
|
|
a jak się w ogóle czujesz po tej operacji? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
filipek-19
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2016 10:29 am Temat postu: |
|
|
ja tez miałam oponiaka 1 stopien w kanale kregowym w piersiowce ale narazie jest nienajgorzej
Dodano po 2 minutach:
ale boje sie co bedzie dalej
Dodano po 17 sekundach:
mam po dluzszym chodzeniu dziwne słabosci jakby od kregosłupa ,ale jak poleze to mi mija
Dodano po 45 sekundach:
dochodzi tez nerwica
Dodano po 1 minutach:
czy te oponiaki sa grozne ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wilczek
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2016 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Oponiak to zazwyczaj łagodny guz mózgu. Złośliwych jest tylko około 5% oponiaków. Dobrą wiadomością jest to, że oponiaki można całkowicie wyleczyć, jeżeli uda się tylko usunąć całego guza. Jeżeli guz się odnowi to wynika to tylko z trudności operacyjnych związanych z trudnym umiejscowieniem guza lub nie wykrycia, że guz wrasta w żyły czaszki. Ale dotyczy to tylko 15% pacjentów. Albo nawet i mniejszej ich ilości. Jeżeli już następuje wznowienie choroby to bardzo późno bo podobno 6,5 lat po operacji i nie ma prawie wcale przerzutów. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
filipek-19
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2016 11:08 am Temat postu: |
|
|
dziekuje troche sie uspokoiłam
Dodano po 57 minutach:
Czy gdyby niedaj boze sie odnowił bo wyciety jest ponoc cały to mozna go ponownie operowac czy jakas radioterapia przy oponiaku piaszczykowatym 1 stopnia w rdzeniu kregowym jest mozliwa? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wilczek
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Sprawa wygląda tak, że całkowite usunięcie oponiaka jest możliwe tylko przez wycięcie guza wraz z przyczepem i kością zajętą przez nowotwór przy przyczepie. Pacjenci z wyciętym guzem są poddawani wieloletniej obserwacji i dla większości takie leczenie jest wystarczające. Łagodne oponiaki mózgu nie wymagają uzupełniającej radioterapii po wycięciu. Natomiast w przypadku oponiaków o wyższym stopniu złośliwości (nawet po doszczętnym wycięciu), zachodzi potrzeba zastosowania pooperacyjnej radioterapii uzupełniającej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
filipek-19
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 10:40 am Temat postu: |
|
|
moj oponiak jest pierwszego stopnia piaszczakowaty ale chyba wpadłam po tej całej sytuacji w nerwice lekowa i trudno mi z tego wszystkiego wyjsc, ciagle wydaje mi sie ze zaraz sie przewroce ,jak widze ludzi to robi mi sie słabo a serce wali jak młotem Tak sie wystraszyłam tego oponiaka ze trugno o tym nawet pisac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
justinak
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Spokojnie, rozumiem, że to stresująca sytuacja ale pozytywne nastawienie to połowa sukcesu. Spróbuj się uspokoić, a zobaczysz, że wszystko zacznie się układać. Pij zioła uspokajające, znajdź swój sposób na odstresowanie. Udaj się też na wizytę do lekarza, na pewno dobrze to na ciebie wpłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
filipek-19
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 11:11 am Temat postu: |
|
|
Czy oponiak 1 stopnia piaszczykowaty moze przerzutowacczy raczej nie?
Dodano po 1 minutach:
czy oponiak 1 stopnia po usunieciu całkowitym moze przerzutowac?
Dodano po 1 godzinach 26 minutach:
Czy oponiak 1 stopien to rak czy nowotwor bo ja juz sama nie wiem,to sa glejaki czy zupełnie inna grupas |
|
Powrót do góry |
|
|
|
filipek-19
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2016 2:34 pm Temat postu: |
|
|
Czy oponiaki lagodne po wycieciu całkowitym moga dawac jakies objawy? czy to po prostu nerwica lękowa? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|