Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 1:37 pm Temat postu: |
|
|
Tego to akurat nie wiem, chodz możesz zapytać lekarza on powinien wiedzieć, w końcu z tym wynikiem i tak musisz zadreptać do niego
Nie ma czego sie obawiać. W końcy takie pobranie wycinka skóry jest wykonywane często (nie jest to jakiś strasznie skmplikowany zabiega ani tez mało spotykany). Zapytaj dokładnie lekarza co i jak. W tej kwestio to lekarz jst do twojej dyspozycji, wszystkie niejasności, czy obawy związane z dolegliwością czy też badaniami on rozwieje
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
informat
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 4:12 am Temat postu: Pojawienie się czerwonej plamy na skórze uda w kroczu |
|
|
Przepraszam, że się tak rozpisuję ale chcę dokładnie opisać historię schorzenia.
Dostałem jakiejś wysypki (wygląda to strasznie, swędzi i piecze jeśli potrę, a na dodatek bardzo się poci). Powstało to po powrocie z wycieczki dokąd jechałem autokarem (1,5 dnia siedząc bez ruchu w strasznie nagrzanym autokarze z postojami co jakieś 4h). Podejrzewam że to jakieś zapalenie skóry lub jakieś odleżyny?
Zaznaczam, że na początku po ok.2 tygodniach pojawiła się czerwona plama na skórze wewnętrznej części lewego uda w kroczu(jak by odcisk jądra na udzie?). zauważyłem, że to miejsce znacznie mocniej się poci niż wcześniej. Plamka ta raz powodowała swędzenie raz nie, więc uznałem że jeśli zwiększę higienę to sama zejdzie.
Na jakiś czas ustało swędzenie i plamka stała się mniej podrażniona i bledsza.
Jednak z czasem podrażnienie powróciło i zaczerwienienie zaczęła się powiększać a w centralnej jego części skóra zrobiła się fioletowa. Potliwość tego miejsca potęgowała się co powodowało nawet wilgoć bielizny w tym miejscu. Pojawiały się krostki na tej plamie które były podrażniane podczas poruszania się ocieranie o ciało (lub bieliznę).
Nawet podczas snu kiedy ucisk uda był stały na to miejsce wzmacniało to potliwość/ropienie? tej zaczerwienionej skóry.
Na dodatek mam pracę w pozycji siedzącej(brak ruchu) która powoduję jeszcze bardziej potliwość tego miejsca po przez brak ruchu i przewiewu tej części ciała .
Stosowałem maść "Novate" nie pomogła. Próbowałem osuszyć ta część skóry przecierając wacikiem ze spirytusem ale to tylko chwilowo spotęgowało pieczenie i nic więcej.
Po kilku dniach kolejnego załagodzenia objawów kiedy zaczerwienienie zbladło (plama nadal miałem obrys taki sam czyli 2x większy niż na początku). Zauważyłem, że dodatkowo pojawiają się takie małe plamki z krostkami również ma prawym udzie w kroczu i teraz one zaczynają swędzieć i potęgować potliwość tej części ciała?!!! Jednocześnie zauważyłem zaczerwienienie skóry jąder i 2 krostki na nich które także mocno swędzą?!)
Od tego momentu aby jakoś wytrzymać(zwłaszcza w nocy) i zmniejszyć potliwość zacząłem wkładać waciki między jądra a uda, które wymieniam 2 razy dziennie co od razu zmniejszyło podrażnienie i pochłania ten pot(krostki z jąder znikły jaki i ich zaczerwienienie plamy na udach nadal są).
Ale nadal nie wiem jak ostatecznie wyleczyć to schorzenie, proszę osoby posiadające wiedzę o pomoc i poradę co mam zrobić jaki lek kupić?
Wiem, że będę musiał udać się do dermatologa ale wstydzę się i wolał bym tego uniknąć.
Tym bardziej, że podczas wizyty u niego też ograniczy się chyba tylko do obejrzenie tego miejsca schorzenia (więc pierw umieszczam na dole linki do zdjęć dla osób które chcą mi pomóc).
PS. (pamiętam, że 10 lat temu kiedy podobnie jechałem na wycieczkę autokarem też dłuższą trasę ponad 1 dzień i tez przepociłem tą część ciała i też powstał taka podobna plama dokładnie w tym samym miejscu. Tylko, że tamta mnie nie swędziała i nie powodowała takiej potliwości. Może dlatego, że miałem wtedy bardziej aktywny tryb życia? Z powodu mniejszej uciążliwości sama zwiększona higiena tego miejsca wystarczyła a sama zeszła po ok. 2 m-cy.).
Przez co teraz od początku sądziłem, że to znów to samo i na początku zastosowałem to samą kurację. Jednak jak widać bez skutku.
Linki do zdjęć tej plamy na skórze:
http://img442.imageshack.us/img442/682/1019992a.jpg
http://img341.imageshack.us/img341/4042/1019990a.jpg |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 8:27 am Temat postu: |
|
|
informat
Koniecznie i to szybko do dermatologa,tu już nie pomogą doraźne środki ale antybiotyki.Jest,to Atopowe Zapalenie Skóry(AZS)przypuszczam z powodu drożdżaków.Nie ma się co wstydzić,może być tylko gorzej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mbru
Wysłał podziekowań: 6 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:03 am Temat postu: Paski na skórze w okolicy brzucha |
|
|
Witam
Od jakiegoś roku może dwóch mam 4 paski na brzuchu o długości do 5 cm po stronie lewej 2 i prawej 2 w okolicy pępka. Za każdym razem jak byłem u lekarza nie wzbudzało to u nich jakiś dziwnych podejrzeń i nic nie mówili. Owe paski po dotknięciu są wyczuwalne i ani nie swędzą i ani nie bolą aby tyle że są. Mam 22 lata 185 cm wzrostu i ważę 94 kg. Rozumiem że mam lekką nadwagę ale oglądając programy w tv i obserwując osoby z dużymi brzuszkami tego nie mają.
W screenie jeden z pasków.
Ostatnio zmieniony przez mbru dnia Czw Lip 01, 2010 10:13 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:10 am Temat postu: |
|
|
mbru
mnie to wygląda na zwykłe rozstępy.
tak się niestety zdarza kiedy się nagle tyje lub chudnie.
to, że inne osoby otyłe nie mają rozstępów nic nie znaczy. bo albo utrzymują wagę, albo mają bardziej rozciągliwą skórę.
zacznij wcierać w ciało balsam- prawdopodobnie za niedługo pojawią się rozstępy m.in. na rękach i pośladkach.
pomaga też regularne mycie się szorstką gąbką- skóra która jest elastyczna i dobrze pielęgnowana rzadziej ma rozstępy.
Twoje za niedługo prawdopodobnie przejdą w kolor biały (tzw. koralowy). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mbru
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:15 am Temat postu: |
|
|
Zapomniałem dodać wzrost 185 cm. Rozumiem to i przyznaję się że mam brzuszek także może jest to efekt zbyt szybkiego przybrania na wadze jak to Określiłaś? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:21 am Temat postu: |
|
|
mbru
o.. przy takim wzroście to to nie otyłość jak to określiłam
fakt- rozstępy pojawiają się przy nagłym wzroście a potem spadku wagi.
jeśli będziesz odpowiednio pielęgnował ciało to rozstępy mogą stać się mniej wypukłe i bledsze- a przez to mniej widoczne. niestety raczej się ich nie pozbędziesz (chyba, że laserowym usuwaniem).
możesz natomiast nie dopuścić do powstania nowych. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mbru
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
Dziękuje Gosia85 za odpowiedz. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bioegzekutor
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 10:06 am Temat postu: |
|
|
Możesz spróbować posmarować te miejsca jakąś maścią niwelującą blizny czy rozstępy. Jest tego trochę na rynku. Ja słyszałem, że niezłym lekarstwem na tego typu przypadłości jest maść hemostatyczna Emofix. Likwiduje blizny i tworzy mechaniczną barierę ochronną. Można ja stosować regularnie ale też incydentalnie. Pwoinna ci pomóc. Świetnie goi rany. Wypróbuj. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Rafalex2294
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 10:28 pm Temat postu: Zmiany skórne na nogch (podobne do oparzeń) |
|
|
Witam
wczoraj gdy sie obudziłem poczułem lekki bół w okolicy kolana gy podszedłem do lustra zauważyłem od drógiej strony kolana (z tyłu) że mam na łydce i udzie takie 2 póokręgi i gdy złoże noge to nachodzą na siebie bolą mnie ogóle to wygląda jak oparzenie ale ja niczym się nie poparzyłem co to może być pomocy
byłem z tym uy lekarza i stwierdził że mam zapalenie liszaja
boli mnie to i wygląda paskudnie wiecie moze ile takie cos się goji??
jeśli chcesz coś dodać w temacie korzystaj z opcji "zmień"
nie pisz postów bezpośrednio pod sobą.
zmieniłam
Gosia85 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|