Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu itp. (part.3)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mmmadzia

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 8:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A znacie jakiś sposób na zgagę?? Codziennie wieczorem się męcze... Confused
A po za tym powiedziecie mi czy denerwują Was ludzie i na przykład seriale które zazwyczaj oglądaliście...?? Może to głupie i nie ma związku z ciążą, ale od kąt jestem w ciąży nie lubię oglądać telewizji a ludzie mnie otaczający
(moi przyjaciele i znajomi) działają mi na nerwy...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Lis 09, 2010 10:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bo szaleja w Tobie hormony. potem to minie i bedziesz potulna jak baranek. tylko uwazaj z ta swoja złoscia..zebys przez ciaze nie została sama bez przyjaciol Wink

Dodano po 2 minutach:

Mmmadzia napisał:
znacie jakiś sposób na zgagę?

inf z neta:
Jeśli zgaga uprzykrza ci życie, przede wszystkim zwróć uwagę na swoją dietę, ponieważ niektóre pokarmy i używki nasilają dolegliwości . Staraj się więc nie jadać potraw tłustych, kwaśnych, mocno przyprawionych, ale również słodkich – dlatego np. powinnaś zrezygnować ze słodyczy. Udowodniono też, że objawy zgagi nasilają soki z kartonów, dlatego najlepiej pij te świeżo wyciskane (z jabłek, buraków, marchewki). Oprócz tego, co jesz, ważne jest również, jak. A zatem powinnaś jadać często (5–6 posiłków dziennie), ale niewiele, aby nie dopuszczać do przepełnienia żołądka. Jedz bez pośpiechu, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs. Po posiłku odpoczywaj w pozycji siedzącej, aby pokarm mógł łatwiej przesuwać się we właściwym kierunku – leżenie ułatwia wypływanie kwasów żołądkowych do przełyku.
Kolację zjadaj co najmniej 2–3 godziny przed snem. Ulgę powinno przynieść ci spanie z wysoko ułożoną głową i tułowiem, w pozycji prawie półsiedzącej. Pamiętaj też, by nie uciskać brzucha i talii zbyt obcisłym ubraniem.

jak jej uniknac
:
Aby złagodzić dolegliwości, możesz zażywać dostępne bez recepty leki neutralizujące nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Sprawdź tylko (w ulotce), czy preparat mogą stosować kobiety w ciąży i, oczywiście, zachowaj umiar. Zanim jednak sięgniesz po leki, wypróbuj znane od lat sposoby na zgagę. Oto, co polecają doświadczone mamy:

* imbir – możesz jeść ciasteczka imbirowe lub pić napar z korzenia tej rośliny;
* rumianek, mięta – napar z tych ziół warto pić zamiast czarnej herbaty i kawy, które nasilają objawy zgagi.
* siemię lniane – łyżeczkę nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij (najlepiej na noc), dodając trochę ciepłego mleka lub wody; siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną warstwę ochronną;
* mleko – świeże mleko pij niezbyt tłuste – najlepiej 1,5-proc.; możesz także zastąpić je maślanką, naturalnym jogurtem lub kefirem;
* sól Vichy – w aptece możesz ją kupić bez recepty w postaci tabletek musujących. Sporządzony z nich roztwór wypijaj po obfitszych posiłkach. Sól Vichy poprawia trawienie i działa zobojętniająco na kwaśną treść żołądka.

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sro Lis 10, 2010 11:18 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny na zgagę musicie znaleźć swój sposób. Mi nic nie pomagało z wyżej wymienionych Wink. Cukierki miętowe za to spisały się rewelacyjnie

Powrót do góry
Łobuz

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Sro Lis 10, 2010 6:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No i widzicie, jak to dobrze poczytać takie mądrości! Mi też się może coś przyda, bo wieczorem też piecze mnie zgagora od paru dni. Dziś np. wypróbuję siemię lniane z mleczkiem-zobaczymy. Jutro napiszę, czy zgaga przylazła. Choć 1 łyżeczka siemienia zalana pół szkl. wody nie wystarczy, by była konsystencja gęstego kisielu... Kiedyś piłam napar z siemienia regularnie na kaszel, z 1 łyżeczki zrobi nam się lekka galaretka Wink

Z każdym dniem z niepokojem obserwuję, jak wpływają na mnie zapachy i różne smaki... Odrzuca mnie od coraz większej ilości rzeczy i mnie to martwi, niedługo przyjdzie mi jeść chleb ze śniegiem, bo nic innego już nie będę mogła. Neutral

A co do nerwów... DOSKONALE rozumiem, Mmmadzia, o czym piszesz! Wyobraź sobie, że pracuję w szkole i codziennie pracuję z około 100 młodych osób-różne charaktery, różne humory, różne stwierdzenia... Wiadomo-młody człowiek też ma prawo mieć lepszy, czy gorszy dzień, lepszy, czy gorszy nastrój, a ja to wszystko muszę wytrzymywać... Na razie daję radę, po prostu trzeba się kontrolować, choć teraz to niełatwe. Staraj się postępować tak względem własnych przyjaciół, a jeśli czasem nerwy Cię poniosą-to nic złego nie ma w prostym zdaniu:"Przepraszam, nie powinnam" Żeby nie było tak, jak napisała wind-ciąża kiedyś minie, a Ty bez przyjaciół zostaniesz. A jeśli naprawdę nie możesz wytrzymać z nerwów, to spotykaj się z nimi troszkę rzadziej, a więcej odpoczywaj sam na sam z mężem.[/b]

Od dwóch dni piję wieczorkiem zaparzone siemię, dokładnie 1/3 szklanki i zgagi nie miałam Exclamation Wsypuję nawet niecałą łyżeczkę, a potem wypijam napar razem z ziarnami. Zaszkodzić nie powinny, gdzieś przeczytałam, że teraz powinno jeść się dużo produktów pełnoziarnistych.

Powrót do góry
Mmmadzia

Wysłał podziekowań: 3

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 10:34 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Najgorsze u mnie jest to że nikt z moich przyjaciółek nie jest w ciąży, ani nie był. Więc ciężko im zrozumieć co się dzieje. Boję się że zostanę odepchnięta po porodzie, bo żadna z przyjaciółek nie planuje zajść w ciąże. W rodzinie u mnie też nie ma małych dzieci i nie zapowiada się że mają być. I trochę się obawiam że nawet nie będę miała gdzie pójść z bąblem na przykład na kawę.
Takie rzeczy to chyba tylko w filmach, że przyjaciółki zachodzą równocześnie bądź w zbliżonym czasie. A później spędzają razem dni a dzieci bawią się razem na dywanie Rolling Eyes

No a po za tym to jutro idę na badania a po jutrze na wizytę do lekarza... Very Happy
Ciekawe jak wygląda teraz ta moja fasolka... Laughing
Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 12:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja byłam wczoraj u gina. Widziałam cudowne, maleńkie serdeńko, które biło, jak oszalałe i od tamtej pory bujam w obłokach... Very Happy Moje maleństwo ma 5 mm!..

Nie przejmuj się Mmmadzia tym, że przyjaciółki nie zachodzą w ciążę, przy odrobinie zrozumienia z ich i z Twojej strony wszystko ułoży się dobrze. Ja z kolei zaszłam w ciążę jako OSTATNIA ze wszystkich moich przyjaciółek-i nic się nie stało.

Jeśli Twoje przyjaciółki nie życzyłyby sobie, żebyś je odwiedzała z dzidzią-to byłoby nie w porządku z ich strony, ale to tej pory jeszcze duuużo czasu, więc szkoda nerwów na zastanawianie się nad tym. Na razie możesz im tylko tłumaczyć spokojnie, co się z Tobą dzieje, a przyjdzie czas, że nawet te niedowiarki przekonają się, że mówiałaś prawdę.

Powrót do góry
Gabryjela

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 1:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja niedawno odkryłam doskonały sposób na zgagę, a do tego naturalny i bardzo skuteczny. Wypijam po prostu szklankę [reklama]. Mówię Wam - działa rewelacyjnie.
Doczytałam nawet coś na ten temat w necie i ma to naukowe uzasadnienie. Sprawiają to wodorowęglany (HCO3), które mają właściwości alkalizujące kwasy żołądkowe. Przynoszą ulgę prawie bezpośrednio po wypiciu już niewielkiej ilości wody. Korzystnie oddziałują też doraźnie przy nadmiernym spożyciu zbyt kwaśnych potraw, napojów alkoholowych (to nie w naszym przypadku Wink ) i słodyczy. Działanie alkalizujące wód zawierających wodorowęglany rozpoczyna się, gdy ich zawartość przekracza 1000 mg na litr, czyli musi to być woda wysokomineralizowana.
Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 9:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ja dzisiaj po wizycie, wszystko ok Wink Maluszek ma 2,5 cm , pięknie się rusza, serduszko bije - nic tylko ma rosnąc Smile

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Lis 16, 2010 9:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Anetka ...wspaniale Wink)

Powrót do góry
Kornik

PostWysłany: Czw Lis 18, 2010 1:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz, to chyba najpiękniejsze 5mm, jakie można zobaczyć na świecie, co? Smile))))))
Anetko, Twoje maleństwo to już nie takie znowu maleństwo - 2,5cm to już coś hihi Smile

ach, dziewczynki jak Wam fajnie! ale pamiętacie, że ja też do Was niedługo dołączę i macie tu jeszcze na mnie czekać? Very Happy
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 33 z 41