Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.9)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lalalunia

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Kwi 15, 2012 9:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzieki Wind:) Teraz wszyscy mowia,ze podobny do mnie:))))))

TO ja Ci powiem tak,ja mam puder i w ogole nie uzywam!
Uzywam Oilatum:))) i tylko Oilatum:) na poczatku mylam nawet glowke ta woda,do ktorej wlalam ten plyn.
Teraz mam szamponik tez z firmy Oilatum:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Nie Kwi 15, 2012 10:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MMMM cudny szkrabek Wink)

Cytat:
czy warto kupowac puder/zasypke?
wogole sie tego jeszcze uzywa???

Zapomnij o pudrach Wink. Do niczego się nie przyda a tym bardziej dla dziewczynki. Dziewczynek nie powinno sie pudrować bo moze zwiekszyć suchość w siusiuni itd. Dla dziewczynki -NIE. CZasami dziewczyny pudrowały paszki w upały ale według mnie to zupełnie zbyteczne.

Cytat:
Tosiu uzywasz/uzywałas moze oilatum? ponoc to jest 100x lepsze niz oliwki i inne płyny bo dodatkowo natluszcza itp.
pewnie skusimy sie na ten oilatum, fakt ze jest drogi ale ponoc opłacalny.
a w takim razie czym myc głowke?
skoro wiekszosc szamponow jest powyzej 1 miesiaca, a mi potrzebny jest od 1 dnia...

Jest oilatum , emoilium i oilan. Jest też ziajka oil itd. To wszytko to emolienty które myja , natłuszczają i nawilżaja . W tym kapiesz maluszka , tą wodą myjesz główkę póki nie bedzie miała dłuższych włosków. Nie jakimś specjalnym szamponem bo to zbyteczne . Ja miałam od początku ziajkę oil...jak znajde fotkę to podeślę. Dla mnie cudny i cenowo w porównaniu do oilatum to bajka. Dostałam później od położnej butelke emolium i Zu dostała jakis szorstkich plam . Zmieniłam znowu na ziajkę i zniknęło. No cóż wypróbować i zatestować trzeba na dziecku. Ale zaczynaj od najdelikatniejszego środka .
Mja koleżanka używała oilatum od samego poczatku i bodajże po roku mały dostał takiej wysypki że niczym nie dało się zlikwidować...jak cudowali??maskara. Lekarz stwierdził,że za duzo teo oilatum. skóra przyzwyczaja się do specyfików aptecznych itd...sama nie mam zdania bo u nas własnie emolium też kiepsko zadziałało ale dziewczyny chwala. Więc co dziecko co mamuśka to inna opinia

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Kwi 15, 2012 10:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tosia-dziekowac:))

No wlasnie kazdy dzieciaczek reaguje inaczej:))
Ja mam jeszcze Oilatum,a jak sie sonczy to kupilam z Aventa plyn:) byl na promocji:)
Jak bede w Polsce to musze ta ziajke obczaic:))

Kurcze mam nadzieje,ze Jamiemu nic nie wyskoczy:) na razi eodpukac ma super skorke i zero prolemow,nawet nie mial odparzen.
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 1:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki za rady Smile
takze z tego kuponu to chyba nic nie bedzie Razz
chyba ze kupimy mydło i jakis krem do twarzy.

oilatum jest cholernie drogi ale ponoc wystarczalny.
coz- zobaczymy.
pudru w takim razie nie kupuje Smile

a ja zmykam zaraz do gin.
ciekawe co tam słychac u corki Razz
i jak moje wyniki...

do uslyszenia! Smile

Dodano po 4 godzinach 9 minutach:

hej juz jestem.
wyniki mam b.dobre.
w moczu tylko sa jakies fosforany bezpostaciowe ale gin mowiła zeby sie tym nie przejmowac.

powiedzcie mi jak to jest z tym KTG?
ona mi powiedziala ze wykonuje sie je dopiero jak mija termin porodu..
a jak byłam prywatnie u innej mowiła ze ktg powinno sie wykonywac juz w 36tc... i komu mam wierzyc?
bez sensu Ci lekarze.
co jeden to ma inne zdanie.
moze wogole nie bede miała tego badania!?

mało tego przed wizyta zaczeła mi dretwiec prawa reka, teraz boli jakbym nosiła 50kg.. Sad
obraczke ledwo zdejmuje, palce chyba puchna, no i jakos ciezko mi sie oddycha,serce wali.. a cisnienie mam 120/80..
o co kaman..

a i usg nie miałam , w sumie nie liczyłam nawet na to, skoro chodze na nfz to dlaczego ma mi co miesiac robic?..
coraz bardziej mnie denerwuje ten lekarz.

a no i mam pytanie: gdzie powinnam zadzwonic jesli chce sie dowiedziec czy szpital wymaga badan na paciorkowca,co powinnam zapakowac w torbe itp?
na porodowke czy na izbe przyjec??? Rolling Eyes

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 2:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
powiedzcie mi jak to jest z tym KTG?

Wind, ja byłam właśnie wczoraj na szkole rodzenia i położna nam mówiła, że KTG należy robić od 38 tygodnia, powiedziała, że właśnie z tego czasu powinien pochodzić pierwszy zapis. Natomiast czasami lekarze zlecają wcześniej. Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale nie mówiła, że u nich sa takie zasady, tylko, że ogólnie od 38 tygodnia trzeba robić.

wind_of_hope napisał:
o co kaman..

Wind, ja teżmiewam takie ataki braku tchu i szybszego bicia serca. Gin mi powiedział, że tak się dzieje zapewne kiedy mały mocno uciska mi na żyłę główną lub na przeponę, bo ciśnienie też mam ok. Może u Ciebie to ten sam powód?

wind_of_hope napisał:
gdzie powinnam zadzwonic jesli chce sie dowiedziec czy szpital wymaga badan na paciorkowca,co powinnam zapakowac w torbe itp?
na porodowke czy na izbe przyjec???

Zadzwoniłabym na izbę przyjęć, ale pewna nie jestm. U mnie jest inaczej bo dzwoni się po prostu na infolinię szpitala i oni przełączają gdzie trzeba.

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 3:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki lizelotko.
a co zrobic zeby bejbik nie uciskał na przepone?

matko jakie to uciazliwe jest..
ledwo dysze..

aha czyli z tym ktg to prawda. ok w takim razie nie bede sobie zawracała głowy.

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 5:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a co zrobic zeby bejbik nie uciskał na przepone?

Wind, niestety, ale chyba niewiele można na to poradzić Confused
Możesz spróbować zmieniać pozycję ( najlepiej położyć się na lewym boku ), albo "pozaczepiać" maluszka głaszcząc lub pukając w brzuszek, może skusi się na zmianę położenia, ale poza tym nic na to nie poradzisz.
Ja przez taki ucisk, nie mogłam wyleczyć zęba Sad
Poszłam do dentyski, siadłam, dała mi znieczulenie i położyła na fotelu, a ja zaczęłam odpływać... słabo mi się robiło, brak tchu, serce biło szybko... No i okazało się, że ja nie mogę tak na plechach leżeć ( wtedy ucisk jest największy ). Jak tylko położyłam się na lewy bok, od razu mi wszystko przeszło. Ale zęba nie wyleczyłam Sad

wind_of_hope napisał:
aha czyli z tym ktg to prawda. ok w takim razie nie bede sobie zawracała głowy

Pamiętam, że Tosia coś pisała, że jak się nic nie dzieje, to się nie robi w ogóle ktg. No nam położna powiedziała inaczej, że robi się obowiązkowo od 38 tygodnia. Może to jest tak, że co szpital to obyczaj, kurczę nie wiem Sad

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 9:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U nas ciut lepiej, Adaś CZASAMI cycusia pociągnie, ale góra 3 x dziennie.
Jest ok. Do roku mogę mu dawać z taką częstotliwością, potem mógłby sam się odstawić na dobre. Rolling Eyes
Bo jeśli będę musiała ja go odstawiać, to będzie ciężko... Nawet nie przypuszczałam, że karmienie piersią może dawać tyle przyjemności!

lala Boziuuuuu, jaki cudny chłopczyk!!!! Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Śliczniutki!!!
Czy to aby na pewno nie jest dziewczynka?.. Wink Very Happy

lizelotko nasza Glizda skończy za 3 dni 10 m-cy! Shocked

Wind my używamy Oilatum do kąpieli, fajna sprawa. Mały od początku nie miał ciemieniuchy. Nawet mu się skórka nie łuszczyła, co jest u noworodków dość powszechne w 1 miesiącu życia.
Obecnie mamy Emolium.

Mydła, szampony i pudry - właściwie niepotrzebne. Do dzisiaj nie używałam dla małego.

W razie potrzeby można użyć mąki ziemniaczanej zamiast pudru - no i na pewno w razie odparzeń! Leczy błyskawicznie! (Na początku nie wierzyłam, ale wypróbowałam i oczy wytrzeszczyłam)

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 9:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind ...oilatum, emolium u nas starczało na dwa tygodnie...porażka cenowa Wink
Co do KTG dlatego mówiłam,że się nie robi bo nie ma tego w pakiecie podstawowym. Stąd te rozbieżności w terminach. Większość kobiet ciężarnych jesli w ogóle ma to badanie to tylko po terminie lub gdy wystepuje jakieś zagrożenie lub niepewnosc. To tyle. Ja nie miałam . Pewnie to tez zalezy od szpitala i ilości "miejsc " refundowanych" ale w wiekszości jest ak jak pisałam. Powinno być ale nie ma i tyle Wink. To tak jak z innymi badaniami np. hiv . U jednych wymagane i podstawowe a u innych nawet słowa nie pisną o tym Wink
Cytat:
a no i mam pytanie: gdzie powinnam zadzwonic jesli chce sie dowiedziec czy szpital wymaga badan na paciorkowca,co powinnam zapakowac w torbe itp?
na porodowke czy na izbe przyjec???

Szpital nie wymaga badań na paciorkowca. Musisz mieć wszystkie badania w orginale . Nie wystarczy je miec w karcie ciąży. Jesli chcesz się dowiezieć więcej zadzwoń na infolinie szpitala albo na odział połozniczy . Tam Cię poinformują. Zapytaaj o hbs bo to badanie niektóre szpitale akceptują tylko wtedy kiedy robione jest po 34 tygodniu ciaży. wszystkiego się dowiesz od położnej. Lekarz wie co jest potrzebne do porodu. O rzeczach potrzebnych tez Ci powiedzą a jeśli nie to my Ci podpowiemy. Zreszta juz wiesz Wink

Aha ...mydło delikatne musisz mieć do mycia siusi.

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 18, 2012 8:42 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tosia a niech sobie akcetpuja.
ja juz hbs zrobiłam, nei bede latała co tydz i robiła tego samego.
trudno.

strasznie ciezko mi sie spało, ledwo oddech łapie.
az musiałam sie wyniesc na inne łozko ..
ost mam schizy przedporodowe.
wydaje mi sie ze jak zasne to obudze sie w wodach itp Neutral

a mydło to jakie? moze byc bambino?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 12 z 41