Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.9)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Choco

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 3:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nnn

Ostatnio zmieniony przez Choco dnia Czw Lip 19, 2012 11:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalalunia

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 7:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind co masz na mysli jesli chodzi o ciezar przy gondoli??
TO zaden ciezar?! No chyba,ze mieszkasz na ktoryms tam pietrze i nie masz windy...no to tak,ale zapewniam Cie,ze dasz rade:) jesli urodzisz naturalnie:))

Ja tylko napisalam,ze moje dziecko poprostu nieznosi,nienawidzi,niewygodnie mu Razz on to sie lubi wyciagnac w gondolce:)))))

Choco- super wygladasz,brzuszek sie zaokrogla:)))
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 7:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
a Ty czułas jak Ci brzuch opadł?

Nie czułam zupełnie nic. Robiłam sobie co 2 tygodnie zdjęcie i dopiero koleżanka zwróciła uwagę,że brzuch jest niżej niż ostatnio

Cytat:
czym wysciela sie gondole w wozku?
pielucha flanelowa?
w ciepłe dni kocyk to raczej zły pomysl nie?

Moja Zu grudniowa więc miałam wysciełaną gondolke kocykiem a na to przy buzi( w formie ppodusi pieluszka planelowa. Zawsze lepiej połozyć kopcyk i na to flanelkę . Czy ciepłe czy zimne dni. Przykrywasz śpiworkiem w zimę a wiosnę kocykiem , latem flanelką lub w ogóle zależy od temperatury
Cytat:
no i co podlozyc pod głowke w łozeczku?

Ja miałam zupełnie płaską podusie. Bardziej dekoracyjną niż uzyteczną Wink. Tak normalnie kładłam na prześcieradełko pieluszke flanelkową lub samą poszewkę od podusi.

---
co do wożenia w foteliku na stelażu to moje zdanie znacie...jestem na nie . To nie jest środek transportu do spacerowania Wink. Ale to moje zdanie . Każda mama robi jak uważa. Ciężar gondoli to żaden ciężar...porównywalny do fotelika tak na prawdę . JA po cesarce spokojnie dawałm radę. Nie ma co kombinować z fotelikiem...

Choco
zgrabniutki brzunio Wink

Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 9:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a co u Was?
jak Adaśko??
moze rodzenstwo planujecie? :>

A planujemy i nie tylko planujemy Twisted Evil
Co u nas?
Adaś raczkuje, zasuwa mi po domu, jak piesek. Laughing Od wczoraj zaczął też sam stawać na nóżki w łóżeczku, więc teraz pewnie będzie już "z górki". Nadal cycujemy, ale powoli ograniczam, bo niedługo będziemy kończyć (chcę karmić piersią do roku). W przyszłym miesiącu szykuje nam się mała imprezka dla naszego roczniaka (przecież dopiero się Kurdupelek urodził!! Shocked Shocked - kiedy to minęło???)

Co do wyściełania gondolki - mój Adaś czerwcowy, a w gondolce miałam kocyk.

Początkowo pod główką też miał pieluszkę flanelową, ale w naszej okolicy tak się udusiło jedno dzieciątko - owinęło się tą pieluszką i nie mogło wydostać - czym prędzej pieluszkę spod główki wyrzuciłam... Masakra...Nawet przez głowę mi takie coś nie przeszło, a potem miałam wyrzuty sumienia, że kiepska ze mnie matka, że nie przewidziałam takiego zagrożenia...

A podusi używamy od początku. Te podusie dla maluszków są takie płaskie, że na pewno nie powodują żadnych skrzywień kręgosłupa. Pod materacykiem w łóżeczku mamy podłożoną książkę, aby materacyk leżał pod minimalnym skosem.

Co do gondolki a fotelika samochodowego - nasz od początku nie lubił gondolki - wydzierał się, jak furiat, dlatego przenieśliśmy się na jakiś czas do fotelika. Jest on tak wyprofilowany, że młodym pleckom nic się nie dzieje, w brzuchu dzidzia przecież też jest zwinięta w kłębuszek, a nie leży prościutko. Wink Oczywiście każda mama sama podejmuje decyzję!

Na szczęście po jakimś czasie mały dał się przekonać do gondolki. Na wiosnę przenieśliśmy się już do spacerówki.

Choco śliczny maleńki brzuszek!

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 9:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem, jestem. Wszystko ok u mnie, miałam po prostu malutko czasu. Dziś już zmęczona jestem, ale jutro siądę i napiszę Wam co się działo u mnie, a może też wrzucę kilka fotek Smile

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Pon Maj 07, 2012 10:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

JA mam teraz takie samo zdanie jak Tosia;) wczesniej bylam tak pol na pol,ale teraz jak widze te dzieciaczki,nie tylko moje scisniete,nie mogace sie wyciagnac i spokojnie pospac,to zmienilam zdanie:) ale oczywiscie kazdy zrobi jak uwaza:))))
Ja tez po cc dalam rade z gondolka,wcale nie jest ciezka:)))

Lobuz-no no:) staranka o dzidziucha numer dwa:) trafcie teraz w dziewuszke:)))) a masz regularne cykle?Smile))

Lizelotko-dobrze,ze jestes:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Maj 08, 2012 8:12 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łobuz ale trafiłam z pytaniem Cool

w takim razie powodzenia w starankach!
niech sie uda jak najszybciej!

LALA mowiac o ciezarze miałam na mysli wypinanie jej ze stelaza i dzwiganie do domu, potem schodzenie po stelaz, nie mowiac juz o dziecku.
naczytałam sie ze takie przeciazenia w czasie połogu moga grozic rozciagnieciem wiezadeł i jakies dodatkowe komplikacje,dlatego pomyslałam ze na sam poczatek bedzie fotelik i tak nie wyjde na dluzej niz 20min wiec po co te zamieszanie z gondola Wink

Tosiu ok rozumiem.

---
jutro mam usg Smile
prosze o kciuki, moze cos sie dowiem Razz

lizelotko wrzucaj foty,ale juz Razz
niedlugo sie rozpakujesz i pamiatek nie bedzie

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Maj 08, 2012 10:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to jestem znów i napiszę długiego posta Cool

Choco, brzuszek masz zgrabniutki i malutki jeszcze, ale to juz niedługo potrwa Smile Tzn zgrabny pewnie zostanie, ale urośnie niebawem Smile

Łobuz, no to wspaniale! Smile Trzymam kciuki za owocne staranka Smile

Co do gondolki i fotelika Smile Wiem, że jesteście przeciwniczkami wożenia dziecka w foteliku na spacery, ale uważam że:
1. Dziecko tuż po porodzie lubi być otulone i mieć mało miejsca, bo pamięta taki stan jeszcze z brzuszka mamy i czuje się wtedy bezpiecznie ( słowa położnej ze szkoły rodzenia ). Więc jeżeli przez miesiąc pojeździ w foteliku około godziniki dziennie to nic mu nie zaszkodzi, a może będzie mu nawet lepiej przystosować się do nowego świata Smile
2. Pisałam kilka razy, że mam spacerówkę rozkładaną na płasko i generalnie po paru tygodniach właśnie w niej zamierzam wozić maluszka, więc będzie miała wygodnie, dużo miejsca Smile Fotelik będzie wtedy na krótkie wypady do sklepu np. Uważam, że naprawdę nie trzeba mieć gondoli, jeśli ma się spacerówkę rozkładaną na płasko.

Wind, ja też mam jutro usg, sprawdzimy czy Adaś nam się obrócił, więc też proszę o kciuki Smile

No, a teraz co u mnie. Generalnie zrobiliśmy sobie z M długi weekend majowy, a więc od 27 kwietnia Smile Pojechaliśmy do takiego leśniczówkowego domku letniego ( należy do rodziców M ) w lesie i było super Smile Ostatni urlop we dwoje, tzn w tym sensie, że bez dziecka, bo oprócz nas byli jeszcze brat i siostra M, a także na jeden dzień wpadli jego rodzice. Pogoda, aż za dobra, bo temperatura dochodziła do 34 stopni w cieniu!! Z tej okazji puchły mi okropnie stopy, ale jakoś dałam radę. Pół dnia spędzałam na leżaku, z kilkoma poduszkami pod stopami, żeby były wyżej i żeby opuchlizna się zmniejszyła, bo aż mnie bolało. Więc leżałam, popijałam bezalkoholowe drinki z lodem i czytałam książki, rozmawiałam z M lub myślałam, jakie nas spotkało szczęście, że mamy Adasia SmileA wieczorem codziennie ognisko i grill Smile Sama siebie ustanowiłam szamanką ognia, więc co chwilia zrywałam się z wygodnego leżaka, żeby podrzucić parę drewienek Smile Uwielbiam ogniska Razz Nie mogłam usiedzieć w miejscu Smile
Wróciliśmy w środę wieczorem i ostatnie 4 dni do niedzieli postanowiliśmy poświęcić na skończenie urządzania na nowo mieszkania, a głównie naszej nowej sypialni i pokoiku Adasia. Tak więc przyjechał z nami brat M i zaczęło się wiercenie, przycinanie, wieszanie szafek i karniszów, a dla mnie przenoszenie wsztsrkich naszych rzeczy do nowej szafy w sypialni, pranie i prasowanie Adasiowego dobytku i układanie tego wszystkiego w nowozłożonej komodzie. Muszę powiedzić, że w niedzielę, zmęczeni mogliśmy powiedzieć, że w zasadzie jesteśmy gotowi i synek może przychodzić na świat Smile
A teraz fotki:

Najpierw ja:

Uploaded with ImageShack.us[/url]

Uploaded with ImageShack.us

Teraz nasza sypialnia:

Shot at 2012-05-07

Shot at 2012-05-07

I pokoik Adasia:

Shot at 2012-05-07

Shot at 2012-05-07

Shot at 2012-05-07

Shot at 2012-05-07

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Maj 08, 2012 12:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko piekne foty!
piekna sypialnia i krolestwo Adasia.

pamietam o Twoim usg Smile
bede trzymała mocno kciuki zeby zmienił pozycje Smile
u nas chyba bez zmian, cały czas czuje jak mi raczkami gmera w pachwinach.. Neutral
i tak mnie cisnie na pecherz ze mam wrazenie ze sie posikam Neutral

puchnace stopy, do niedawna tego nie znałam...
cos okropnego.
wygladaja jakby ugryzł je waz Razz
ja smaruje zelem chłodzacym, pomaga ale na krotko.

w takim razie uciekam, odezwe sie jutro Smile
cyyaaaa Mr. Green

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Wto Maj 08, 2012 5:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind-ale zadnego zamieszania nie ma. Napisalysmy swoje zdanie i tyle;) a ja swoje spostrzezenia i tyle;) zrobicie co uwazacie!Wink a calego stelaza wypinac nie musisz, mozesz samo dzieciatko wyjac;)
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 19 z 41