Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.9)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Pon Maj 21, 2012 3:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale jej fajnie!

a ja poki mam okazje to cykam foty brzucha.
oto my aktualnie Wink

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pon Maj 21, 2012 4:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind ale poszedł w dół Wink

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Pon Maj 21, 2012 5:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

UFFFFFf Razz Rolling Eyes to moze cos wreszcie sie ruszy Wink ?
pamietam jak w poprzednim foto mowiłas ze jest wysoko, wiec teraz ciesze sie ze poszło do dołu.. Smile

Powrót do góry
lalalunia

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Maj 21, 2012 11:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind nie nakrecaj sie bo to najgorsza rzecz!!! Ja sie tak
nakrecalam, stresowalam a jak sie zaczelo to tak sie balam ale stwierdzilam,ze nie ma co panikowac, ze chce urodzic i juz;) wodami sie naprawde nie martw, jakby byly to dostaniesz antybiotyk;) co do kupy i siku to juz Ci mowilysny. Oni widzieli wszystko;))) nic co ludzkie nie jest nam obce!! Tez sie tym przejmowalam, a lewatywy wcale nie mialam!!! I kto wie moze cos polecialo jak parlam, no a potem cc... Moja kolezanka urodzila tydzien temu TYDZIEN po terminie, 4.5kg dzidzia i rodzila maturalnie przez 20h az wzieli ja w koncu na stol, to bylo w Polsce! Szok!
Moderator

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 8:13 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lala ok ,postaram sie nie panikowac, chociaz sama wiesz ze sram w gacie Razz
hehe.

matko,,,4,5 kg! - zwariowali ze kazali jej rodzic sn..
jak sie czuje po cc?
pewnie klęła cały szpital..

lalalunia napisał:
to bylo w Polsce! Szok!

myslisz ze jakby byla za granica to nie rodziłaby sn?

zalezy wszystko od lekarzy,szpitali.
u nas nie mozna miec cc na zyczenie,musi byc jakies wskazanie medyczne itp.
ja tez bym chciała zeby mnie pocieli i byloby po wszystkim, jednak dziecko ulozone prawidlowo i poki co na cc sie nie załapie Sad
chociaz kto wie co bedzie w trakcie porodu...

a ja dzis okropna miałam noc.
wynioslam sie do innego pokoju z mysla ze na innym lozku bedzie mi lepiej, a guzik.
lezac na boku myslałam ze mi oderwie sie cały brzuch! Neutral
masakra.
i tak wstałam o 24,potem o 2, o 6stej, najgorzej ze czuje jak mi sie napina cały brzuch, jest jakis twardy Neutral

no nic. ide poodpoczywac bo zmeczyłam sie nocką hehehe Razz

a jutro mam gin, mam nadzieje ze dotrwam bo chce miec najswiezsze wyniki krwi i moczu.

zycze milego dnia!

ps- jak Jamie? zabki juz ida?
jak tatus sobie radzi z przewijaniem,kapiela??

ps- Tosiu a oilatumem mozna myc głowke dziecka? chodzi mi o emulsje do kapieli a nie o szampon z tej firmy.
bo jak nalejemy tego oilatumu to czym mam umyc gowke,fałdki, pupe itp? mydlem czy ta emulsja?

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 11:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a Ty jak sie czujesz?

U mnie ok wszystko, tylko przy tych temperaturach strasznie puchnę Sad
Coraz częściej boli mnie podbrzusze, ale nie tak na okres ( to znaczy tak też, ale oprócz tego ) tylko tak jakby mnie tam właśnie jakieś skurcza łapały. Prawie zawsze mam tak jak wstaję z pozycli leżącej, albo z krzesła. Przestaje boleć, jeśli ja przestaję próbować wstawać, więc nie wiem co to jest i o co chodzi ( bo skurcz powinien boleć niezależnie od tego co się robi, prawda? ), ale ból jest spory.
Na KTG wszystko ok. Mam się stawić w poniedziałek za tydzień.
U mnie w szpitalu, tak jak kiedyś pisłam, KTG robi się od 38 tygodnia.

Wind, no brzuszek masz już nisko, ewidentnie to widać Smile
Może już niebawem Zunia wyskoczy na ten świat Smile
Ja też słabo śpię, budzę się za każdym razem jak chcę przewrócić się na drugi bok, więc masakra, ale co robić? Smile
A jeśli nie urodzisz do terminu to po ilu dniach od terminu będą Ci wywoływać?

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 12:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind chodzilo mi o to, ze w szoku jestem, ze wlasnie kazali jej rodzic sn, z tego co wiem 4.5 kg to wskazanie do cc!!!! U nas tez nie ma cc na zyczenie tylko w razie emergency albo jak sa komplikacje ktore podczas ciazy wskazuja ze nie mozna sn urodzic!!! Czuje sie dobrze ale nameczyla sie! Jamie ma biedne dziasla, pakuje wszystko do buzi, a raczki najsmaczniejsze;) swedzi go strasznie ale co zrobic... Tatus radzi sobie od poczatku rewelacyjnie;)) robi wszystko;) ja mam jutro wychodne a on zostaje;) dzis szczepionka i N idzie bo ja nie moge tego zniesc;( dziewczyny jestescie na koncowce dlatego sie tak meczycie, jeszcze troszke;)) a upaly nie pomagaja... Ja spac tez nie moglam pod koniec, tragedia byla ale juz za moment dzidzie beda;))))
Moderator

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 1:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotka napisał:
A jeśli nie urodzisz do terminu to po ilu dniach od terminu będą Ci wywoływać?

a wiesz ze nie wiem?
z tego co mi gin mowiła to jesli minie termin to w pon mam sie zgłosic na KTG i tak codziennie lub co 2 dni ale przez jaki czas to nie wiem,
niby do 2ch tyg mozna tak chodzic ... ;/
szczerze to nie wyobrazam sobie zebym jeszcze 2 tyg turlala sie ,tym bardziej do ginekologa;/
wiem ze pozniej wypisuje skierowanie na wywołanie ale tam gdzie jest dyzur a ja mam uaptrzony szpital w ktorym chce rodzic i jesli nie wypisze do niego to musze zacisnac nogi i przeczekac 1dzien i wtedy stawic sie do tego szpitala ktorego chciałam,
nie wiem czy nie zamotałam Razz

kurcze jakbym chciała znac date porodu,tak jak TY Sad
wiesz na kiedy ,co i jak i tak jest elegancko a nie codziennie czekanie i myslenie czy to juz ;/;/

mi prawa stopa puchnie, lewa jakos mniej.

własnie ide na balkon opalac nogi Razz

jutro znow mam gin, trzymac kciuki Wink

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 1:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ps- Tosiu a oilatumem mozna myc głowke dziecka? chodzi mi o emulsje do kapieli a nie o szampon z tej firmy.
bo jak nalejemy tego oilatumu to czym mam umyc gowke,fałdki, pupe itp? mydlem czy ta emulsja?

Wind oilatum tak jak każdy inny emolient jest do całego ciałka. Główkę dziecka myjesz również tą samą wodą w której kąpiesz. Natłuścisz wtedy skórkę. NAwet jak ma włoski to myjesz tak samo. Poprostu moczysz w kąpieli i tak delikatnie wcierasz. Zpobiegnie to początkowo ciemieniuszce. Szamponów nie uzywasz na poczatku w ogóle.
Więc z dziewczynkami postepujemy tak Wink. Troszkę inaczej niz z chłopcami bo jednak siusia jest inna Wink Wink.
Najpierw kąpiel na "sucho" . Rozbierasz Zuzię. Myjesz ciepłą przegotowaną ( na poczatku) wodą oczka ( przemywasz wacikami oczka od zewnatrz do wewnątrz) Nie baw się w mycie solą fizjologiczną bo to zbędne. Następnie myjesz buziunie tez wacikiem zamoczonym w wodzie. Uszka patyczkami ale tylko zewnętrzne częsci. Do środka nie wpychaj;).
Kolejna sprawa to fałdki i siusia. Teraz przyda się mydełko. Ja polecam bambino( 5zł kostka lub iwostin ( 20zł za kostkę ale długo starcza) jest bardzo fajne) Wacika do wody w mydełko i wycierasz fałdki. Kolej na pupkę i siusię. Pupkę myjesz wacikiem z mydełkiem i siusię również . Przy czym siusię bardzo delikatnie. Rozchylasz tylko wargi i wacikiem zmywasz maź. To wszystko. Nie szoruj, nie pucuj bo dziewczynka na poczatku musi wytwoorzyć barierę ochronną więc troszkę mazi musi być .
Tak wypucowane dziecko wkładasz do wody. w wodzie myjesz całe dziecko . Kiedy nauczysz sie kapać i bedziesz czuła się bezpiecznie to mycie szyjki, fałdek przed kąpielą nie bedzie potrzebne bo zrobisz to w kapieli. Zawsze jednak przed kapielą zostanie Ci do umycia siusia.
Lizelotko to nie skurcz tylko więzadło. To okropny ból , ostry, tak? Ja miałam własnie jak wstawałam to aż mi łzy w oczach stawały to taki ból. Ale szybko mijał.
Lalunia wszystko zależy od szpitala i od lekarza. Mój lekarz np twierdzi,że pierwsza ciąża powinna zakończyć się cesarką kiedy dziecko przekracza 4 kg a kobieta jest drobna. jednak w cale nie jest tak łatwo wymusić tę cesarke u innych lekarzy. Moja koleżanka urodziła ponad 5 kg dziecko naturalnie. bardzo szybko i prawie bezboleśnie Wink. Nie ma reguły. U mnie jest o tyle dobrze ,że mój lekarz jest za bezbolesnym porodem i robi wszystko aby pacjentka była zadowolona, bezpieczna i nieobolałaWink.

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Maj 22, 2012 2:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a wiesz ze nie wiem?

No to cóż, nie pozostaje nam nic innego tylko czekać Wink

wind_of_hope napisał:
kurcze jakbym chciała znac date porodu,tak jak TY

Eeee tam Smile A myślisz, że Adaś nie może zechcieć przyjść wcześniej? CC mam umówione tylko 2 dni przed datą porodu z OM, więc wszystko jest możliwe i może się przecież zdarzyć, że poród zacznie się wcześniej. Tyle tylko, że wiem, jak będzie przebiegał, no chyba, że nastąpi ten cud o którym mówiła gin od usg i synek się obróci w ostatnich dniach. Wtedy pojadę 6 na cc, a oni mnie nie daj boże odeślą do domku, bo dziecko się obróciło i jednak czekamy na poród naturalny. No takiej akcji w ostatniej chwili, to ja bym już nie chciała....

Tosiu, tak boli bardzo, czasami nie jestem w stanie wstać, dopóki mi mąż nie pomoże, a jak jestem sama w domu, to właśnie aż do łez Sad
Na szczęście wzięło mnie to dopiero parę dni temu, więc nie będę się długo męczyć Smile

Lala, pamiętam jak narzekałaś na końcówce Laughing

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 26 z 41