FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Wind
Cytat: | a powiedzcie mi od kiedy chodzi sie na ktg? od ktorego tc? |
Nie chodzi się . NIe ma tego w pakiecie. Dopiero jak z dzieckiem cos sie dzieje albo jest przenoszone lub zaczął się poród. To tylko wtedy .
Cytat: | - ile powinnam zapakowac pieluch tetrowych? wogole ile ich zakupic?
|
Zakładając ze urodzisz naturalnie to spędzisz w szpitalu 3 dni. Pieluszek tetrowych weź około 5-7. Najlepiej kupic około 15 -20 i przeciąć na pół - obszyc. Takie duże są mniej przydatne bo odrazu idą do prania a tak masz połówki
Będziesz ich uzywała do odbijania dzicka. Kładziesz na ramieniu. Do wycierania buzi itd.
Cytat: | - czy flanelowe do czegos sie nadadza? |
Ja miałam około 7. Uzywałam w łóżeczku pod główkę , w wózku i pod główke gdziekolwiek leżała. Są delikatniejsze niż tetra. No ale tylko do tego . Do brudniejszych spraw to tylko tetra.
Cytat: | - jaki krem do pupy polecacie? |
na co dzień linomag. Tani i rewelacyjny jak dla mnie. Na odparzenia - tylko na odparzenia sudocrem. Tak czy inaczej każda pupka jest inna i może potrzebować innych kremów. Ja proponuję zacząc od najdelikatniejszego czyli linomagu. Smarujesz po każdym przewijaniu. Choc niekoniecznie . Ja po kilku miesiącach stosowałam coraz rzadziej. Zobaczysz jak pupka reaguje czy bez kremu sie nie odparza itd. Bepanthen tez jest dobry. Miałam też próbkę hippa i tez był ok. Wszystko zalezy od pupki dziecka dlatego nie zaczynaj od najdroższych i najmocniejszych specyfików.
jak pozbyc sie kataru?
Tak jak u dziecka . Częste dmuchanie i grubo maści majerankowej pod nosek .
Cytat: | aaaa Lizelotko: macie wanienke ze stojakiem czy bez?
nie wiem czy lepsza jest 82cm czy 104.. ;/
chyba wezme 82.. |
Ja miałam ze stojakiem. Duża wygoda. NIe musisz sie nachylać tylko wygodnie stoisz. Wanienka tak jak pisałam wczesniej najlepsza ta większa. Będziesz kapała dziecko nie tylko takie maleńkie i wtedy będzie wygodniej i dla Ciebie i dla Maluszka jak będzie wanna wieksza.
Stojak naprawdę super sprawa. My kapalismy pierwszy raz w pokoiku na tapczanie. Koszmar. Póżniej próbowalismy na ziemi...plecy bola okropnie więc kupilismy stojak i to był strzał w dziesiątkę. Tym bardziej,że kąpał mój maż . Kapalismy w wanience do około półtora roczku. Póxniej przeniesliśmy do wanny a teraz już Zuźka baraszkuję w brodziku bo mamy taki głębszy więc ma swój prywatny osobisty basen _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 1:52 pm Temat postu: |
|
|
tosia81 napisał: | Nie chodzi się . NIe ma tego w pakiecie. Dopiero jak z dzieckiem cos sie dzieje albo jest przenoszone lub zaczął się poród. To tylko wtedy . |
Tosiu, ja mam dwie koleżanki, u których nic się nie działo, nie miały przenoszonej ciąży, a chodziły na ktg, tylko ja nie pamiętam dokładnie od którego tygodnia...
Pierwsze słyszę, że się nie chodzi...
No właśnie, stojak pod wanienkę na pewno jest super, no ale co mam zrobić jak mi się nie zmieści?
U nas nie ma możliwości kąpania gdzie indziej niż w łazience, bo mamy zimne mieszkanie, nawet latem. Specjalnie kupiłam taką nagrzewnicę, żeby nagrzewać łazienkę przed kąpielą, inne pomieszczenia są za duże żeby je nagrzewać
Więc trudno, muszę dać radę bez stojaka _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Ja tez nie mam stojaka! Chcialam,ale te wszystkie co ogladalam,to byly tak niestabilne,ze po prostu sie balam kupowac.
Kapiemy na stole w kuchni:)
Teraz jak Jamie juz podrosl to mamy taka wkladke gabkowata,ze on sobie na niej fajnie lezy i ja nie musze sie schylac i ratuje to moj kregoslup,ktory juz ma wystarczajaco problemow.Zreszta N kapie czesciej niz ja:)
ALe taka gabka to zbawienie:)
I Jamie byl szczesliwy,bo wtedy w wannie siedzial dluzej,bo jak ja go kapie,to jak plecy zaczynaja mnie bolec,to koniec kapieli:P
CO do tych pieluch tetrowych,to matko boska,ile to musialo byc pracy przy tym zszywaniu itp!!! Oczywiscie nie neguje ani nie potepiam...ja ogolnie mam dwie lewe rece do szycia:P dlatego sobie nie wyobrazam:)
Ja tam uzywam w calosci je:) wrzucam do prania i juz po sprawie:)) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Lalunia przecinam i obszywam maszyną 3 minutki i gotowe
Lizelotko ktg nie ma w pakiecie podstawowym. Dletego robia tylko wtedy gdy jest koniecznosc. Oczywiście niektórzy lekarze traktuja to jako badanie normalne bodajże od 34 tygodnia ale to rzadkość. Jeśli chodzi się na wizyty prywatne to wielu lekarzy w gabinetach robi te badanie. U nas bez konieczności nie robią .
A co do stojaka ...hmm super sprawa ale trzeba mieć miejsce faktycznie. Ja też nagrzewam łazienkę przed kąpielą bo mamy zimne mieszkanie _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 5:05 pm Temat postu: |
|
|
u nas stojak jakos wlezie.
z wanienka wyniesie koszt ok 70zł wiec wydaje mi sie ze warto to zakupic.
moje plecy i tak ledwo zipią, nie wiem jak bedzie po porodzie ...
połozna nam mowiła zeby nie przestraszyc sie wygladu brzucha ktory ponoc wcale nie rozni sie niczym od tego ciazowego..
to prawda!???
nie twierdze ze od razu bedzie talia osy ale chyba kurka wodna jakies kg zejda z tego bebenka?
a no i mam pytanie :
zarowno bepanthen jak i linomag jest w formie maści i kremu,..i teraz mam problem:
co lepsze???
krem czy masc?
podpowiedzcie
Tosiu ja tez mam probki hippa i nivea, wezme je ze soba,moze sie przydadza.
---
a dzis mąż mi kupił bluzke, nieciazowa ale brzuch sie zmiesci
potem tez sie przyda na spacery.
bardzo żywe kolory wiec wreszcie sie usmiechnełam.
a no i katar nie odpuszcza
jak on wyzdrowiał to teraz ja chodze zasmarkana.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Wind katar odejdzie Nieleczony trwa tydzień a leczony 7 dni ot taki żarcik
Próbki kremików weź . To mniejsze opakowania i wystarcza spokojnie. Nie bedziesz musiała brac całej tuby choć linomag jest mały i poręczny. Zarówno hipp i nivea są w kremie, linomag kupowałam w maści. Co lepsze? Jak kto woli. Ja wolałam maść . Linomag maść ma konsystencje dosłownie maści , ładnie się smaruję . Jest taki tłustawy i bezbarwny. łatwo się zmywa i to na pewno była przewaga nad kremami. Niektóre kremy są ciężkie do usunięcia. Ale kochana Ty sama przekonasz sie co wolisz Ty i pupka maluszka. Zasada prób i błędów dotyczy każdej mamusi i uczymy sie na dziecku. Ja polecam maść w takiej tubce białej z zielonym napisem.
Brzuch....położna nie ma racji do końca. To wszystko zależy od kobiety, od elastyczności skóry i mięśni ... Ja byłam odrazu płaska jak decha ...dosłownie. Lekarze jak mnie zszywali to śmiali się ,że odrazu w biodrówki wskocze . Tak też się stało. Na wyjście maż przyniósł mi moje rureczki . więc u mnie brzuch zszedł całkowicie odrazu po porodzie . Całkowicie...nie zostało nic. Jedyny objaw tego ,że coś się na tym brzuchu działo to śmieszna skóra w dotyku. Ale to po miesiącu się ładnie ujędrniło i zapełniło tłuszczykiem.
Natomiast koleżanka z porodówki wyszła z takim samym brzuchem z jakim weszła. Wszystko jak widzisz zalezy od danej kobiety . _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Tosiu podziwiam:) ja bym pewnie i maszyny obsluzyc nie umiala:D
Wind-ja moze nie wyszlam z brzuchem ciazowym,ale z plaskim tez nie:D Tzn ja nigdy plaskiego brzucha i tak nie mialam,ale jakos wygladal:D niestety nie wrocil jeszcze do stanu z przed ciazy, Nie jem slodyczy itp,staram sie dobrze odzywiac,ale musze sie wziasc na cwiczenie,niesety kregoslup nie pozwala mi na lezenie na podlodze i robienie brzuszkow:( _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2012 7:28 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odp.
lala a ile kg zostało do zrzucenia?
duzo przytyłas? bo juz nie pamietam?
ponoc jak sie karmi to szybciej sie chudnie
ciakawe..
Tosiu Tobie to tylko dzieci rodzic!
a własnie: chyba niedlugo zaczynacie staranka?
ps- czy temp 37,1 jest czyms groźnym czy tylko stanem podgoraczkowym?
otoz procz kataru przypałetała sie temperatura
ogolnie czuje sie chora, jak kichne to boli cała głowa.
robie okłady, pije syrop ale słabo pomaga
moze znacie jakies sposoby na przeziebienie?
nie wiem czy warto kupowac prenatal grip care..
to tylko 1 tabl dziennie...
hmm
a myslałam ze cała ciaze uda mi sie nie chorowac
mam nadzieje ze chociaz małej nie zaszkodze _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2012 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Wind-ja przytylam 14kg. Nie ma jakies STRASZNEJ tragedii,zrzucic zrzucilam na pewno,ale nie wiem ile bo nie mam w domu wagi i nie zamirzam miec:)
Odzywiam sie zdrowo,nie jem slodyczy takze zejdzie na pewno:)) po ciuchach bede widziala:))))
Mnie tez dopadlo przeziebienie pod koniec ciazy,masakra to byla,meczylam sie z miesiac,katar nie chcial odejsc,musialam czekac.
Ja kupilam to cos na przeziebienie w ciazy,nie dosc,ze drogie to nic nie pomogla.
Pij herbatke z sokiem malinowym,herbatke z miodem i cytryna i rob sobie inhalacje:) to taka moja radA:)
a 37 to stan podgoraczkowy,do wyra:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 10:01 am Temat postu: |
|
|
lala tak jest
heh.
na samym poczatku ciazy kupiłam herbate z imbirem i miodem, bo ponoc miała pomoc na moje mdłosci i wymioty, jednak po 1wszym łyku poszła głeboko do szafki..
przypomniałam o niej sobie wczoraj, wypiłam i mi smakuje
pozmieniały sie smaki w samej koncowce
takze zamiast zwykłej to pije imbiorowo-miodowa,
najgorzej jest w nocy, głowa mi boli z kazdej strony,ale mam nadzieje ze minie i to szybko
ehhhh
no ja pewnie tez z 14-15kg przytyje..
podczas ost wizyty u gin mała wazyła 1880g wiec teraz pewnie ze 2 juz ma .
oh jakbym chciała wazyc tak jak wczesniej a nawet mniej!
ost mierzylam swoje spodenki i oczywiscie dupa, nie wlaze.
no nic.
ide sie kurowac.
a psikkkkkkkkk! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|