Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Yasminelle - Pytania -Zbiorczy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kwiatuszek10

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lip 09, 2012 7:07 pm    Temat postu: Plamienie śródcykliczne Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

Yasminelle biorę już prawie rok. Dziś przyjęłam 14. tabletkę z opakowania. Po jakimś czasie od przyjęcia, zauważyłam na wkładce malutką (wielkości mniej więcej główki od szpilki) ilość gęstego śluzu, koloru żywej czerwieni. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło podczas brania tabletek.

Czy to oznacza, że przestały być dla mnie odpowiednie? Rozumiem, że ochrona przed ciążą nie została zmniejszona, jeżeli wszystkie tabletki z tego opakowania przyjmowałam na czas (nie było też wymiotów, biegunek, herbatek z dziurawca, antybiotyku itp.), a po poprzednim opakowaniu wystąpiło normalne krwawienie?

Czy przyczyną może być to, że 2 opakowania temu nie wzięłam ostatniej tabletki (przesunęłam więc kolejny blister o 1 dzień wcześniej, zachowując 7 dni przerwy. Po tym opakowaniu i po następnym były normalne krwawienia)?

Czy może to wina podrażnień po stosunku (przez weekend współżycie było dość intensywne i czułam pieczenie w środku)?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Czw Lip 12, 2012 1:44 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możliwa infekcja, podrażnienie. Proponuje udac sie do ginekologa w celu sprawdzenia.

Raczej nie jest to problem natury hormonalnej. Jeśli taka sytuacja sie powtorzy, proponuje udac sie do ginekologa w celu przedyskutowania zmiany preparatu. Aczkolwiek wydaje mi sie, że jest to zdecydowanie zwiazane z intensywnoscia stosunkow.
kwiatuszek10

PostWysłany: Czw Lip 12, 2012 9:25 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No właśnie wizytę mam już umówioną, ale dopiero w sierpniu. Do tego czasu powinnam już być w trakcie następnego opakowania.

A czy stres albo nagła zmiana trybu życia (dużo pracy, mało czasu) może mieć wpływ na plamienia przy braniu tabletek?

W sumie to już trwa do dzisiaj i przerodziło się w takie brązowe niteczki śluzu, takie jak na początku krwawienia z odstawienia, więc nie wiem, czy to może mieć nadal związek z podrażnieniami...

Dodam, że po wzięciu dzisiejszej tabletki zostanie mi jeszcze 4 do końca.
Powrót do góry
Lia

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Pią Lip 20, 2012 10:07 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry!
Potrzebuję i proszę o głos rozsądku. Przyjmuję tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle) już od dość dawna i do tej pory ani razu nie denerwowałam się możliwą ciążą itp., teraz jednak powoli zaczynam wpadać w panikę, choć obiektywnie wydaje mi się, że powodów do strachu nie ma, jednak dręczy mnie jakiś irracjonalny lęk. Sytuacja wygląda następująco: uprawiałam seks w ostatnim dniu krwawienia z odstawienia, w dniu przyjmowania pierwszej tabletki z nowego blistra, seks był rano, tabletka, jak zwykle, wieczorem. Od tej pory wszystkie tabletki były przyjmowane jak należy, może z jakiś wahnięciem do pół godziny. Minęło dwanaście dni. Odczuwam bóle i ciężkość w dole brzucha - i właśnie ową panikę ciążową. Z tego co wyczytałam test ciążowy - żeby uznać go za całkowicie wiarygodny - powinnam wykonać dopiero czternaście/szesnaście dni po domniemanym zapłodnieniu, czyli jeszcze jest odrobinę za wcześnie. Powiedzcie mi - racjonalnie - panikuję bez powodu?
Powrót do góry
kwiatuszek10

PostWysłany: Wto Sie 07, 2012 8:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie masz się o co martwić - regularne przyjmowanie gwarantuje prawidlowe dzialanie lekow antykoncepcyjnych. Podczas przerwy poziom hormonow obniza sie, ale nie na tyle, zeby zniknela ochrona - oczywiscie pod warunkiem, ze zacznie sie nowy blister na czas.

Co do mojego wczesniejszego problemu, brazowe plamienie trwalo do samego konca blistra (na wszelki wypadek zaprzestalam wspolzycia do konca przyjmowania tabletek z tego opakowania, wiec wykluczam jako powod podraznienie), stawalo sie coraz intensywniejsze, az z odstawieniem tabletek zmienilo sie w normalne, obfite krwawienie.

Wyglada na to, ze to byla jednorazowa przypadlosc - obecnie jestem na poczatku 3. tygodnia nowego blistra i nie ma zadnego plamienia. W ciazy tez nie bylam i nie jestem, zreszta przyjmuje regularnie, bez "wpadek".
Tak wiec, jesli ktoras z Was ma/miala podobny problem - doczytalam troche i to moze byc tzw. "krwawienie przelomowe" - nic zlego, czasem sie zdarza przy dlugim przyjmowaniu tabletek.

Ale na wizyte i tak pojde. Smile
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Nie Sie 12, 2012 1:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Owszem, zdarza się. Ja osobiscie preferuję robienie przerw w przyjmowaniu tabletek przynajmniej raz w roku.
kwietuszek

PostWysłany: Wto Sie 21, 2012 4:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niektórzy lekarze twierdzą nawet, że powinno się robić dłuższą przerwę raz na mniej więcej 3 lata...

A co do plamienia czasem się zdarza. I przy rozpoczynaniu zażywania tabletek i podczas dłuższego stosowania. Też tak miewam i to nic złego Smile
Powrót do góry
Annaoj

PostWysłany: Czw Sie 30, 2012 5:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem pod koniec drugiego blistra Yasminelle, za tydzień powinnam dostać krwawienia z odstawienia... miesiąc temu je dostałam, aczkolwiek było baardzo słabe, raczej plamienie. Przy pierwszym opakowaniu miałam dużo skutków ubocznych, które przeszły wraz z krwawieniem - ale pojawiły się z powrotem przy drugim blistrze. Mniej więcej od początku blistra bolą mnie piersi - czasem bardziej, czasem mniej - sutki są spuchnięte, miewam mdłości, zawroty głowy, bardzo często siusiam i wciąż czuję parcie na pęcherz (chociaż słyszałam, że po Y. to możliwe, bo ma środek moczopędny). Miewam czasem bóle w okolicach jajnika, dokładniej - lekkie ćmienie, ale rzadko, częstsze są bóle żołądka. Mam też więcej białego śluzu, dość gęstego, temperatura - podwyższona, ale mam taką od początku brania Y., czasem też obserwuję szyjkę macicy, zwykle bywała długa i twarda, dziś nagle schowała się tak, że ledwo ją czuję, jest króciutka i mniej twarda. Boję się o wpadkę, aczkolwiek musiałabym mieć wielkiego pecha - regularne branie tabsów co do minuty, zero wymiotów, biegunek, leków, ziół + stosunek przerywany.
Czy takie skutki uboczne mogą wystąpić w pierwszych miesiącach?
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Czw Wrz 06, 2012 3:58 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mogą. Jeśli pojawia sie tez przy 3 opakowaniu, proponuje zasugerowac lekarzowi zmiane preparatu na inny.
Einstain

PostWysłany: Wto Wrz 18, 2012 10:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam pytanie co do Yasminelle... Czy zdarzały wam się na początku nieznośne bóle głowy? Zaczęłam dopiero drugie opakowanie, na początku czułam się normalnie, ale gdzieś od dwóch tygodni dręczą mnie te bóle głowy, czasem nawet przez 3/4 dnia... Nie wiem czy to przejdzie/przyzwyczaję się? Czy odstawiać tabletki lub zmieniać na inne? (mam jeszcze wykupione 2 kolejne opakowania...)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następny
Strona 29 z 32