Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
saline
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Mam (a w zasadzie bede miala) taki oto problem z pigulkami antykoncepcyjnymi:
obecnie jestem w 3 tygodniu przyjmowania pigulek - 21 tabletke wezme 11 stycznia. Od 12 do 18 mam przerwe i 19 stycznia o godzinie 21:00 powinnam wziac 1 pigulke z nowego opakowania.
Problem jest taki, ze nastepne opakowanie pigulek bede miala w domu dopiero 21 stycznia.
I teraz nie wiem co zrobic - 21 stycznia wziac 3 tabletki naraz i dalej brac juz normalnie reszte pigulek ? (stosujac w razie czego dodatkowe metody antykoncepcyjne - a jesli tak to jak dlugo?);
czy zaczac brac pigulki od 21 stycznia (przesunie mi sie wtedy wszystko a przerwa bedzie wynosila az 9 dni) i stosowac dodatkowa antykoncepcje (i zas pytanie przez ile dni?).
Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, nie mialabym problemu gdyby to chodzilo o jedna pigulke, ale tu juz wchodza w rachube dwie i to te 2 pierwsze.
Obecnie jestem za granica - nie moglam wczesniej jechac do Polski i tabletki dotra do mnie teraz z opoznieniem. Niestety mojego ginekologa obecnie nie ma i nawet nie mam do kogo zadzwonic...
Moze ktos umie mi doradzic? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 6:38 pm Temat postu: |
|
|
nie mam pojęcia, co możesz zrobić w takim wypadku... a nie możesz pójść do rodzinnego lekarza lub innego ginekologa i powiedzieć, jaka jest sytuacja?
jeżeli Ci się nie uda, to zacznij brać 21ego i stosuj dodatkowe zabezpieczenie przez 7 pierwszych tabletek. aha, i żeby zaczynać zawsze tak samo, to będziesz mogła wcześniej zrobić przerwę po prostu jeżeli nie chcesz, żeby się wszystko poprzesuwało. na raz zaległych tabletek chyba bym nie brała _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Fever
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 6:41 pm Temat postu: |
|
|
albo pożycz od kogoś i oddaj jak Ci przyjdą |
|
Powrót do góry |
|
|
|
saline
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 6:54 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | nie mam pojęcia, co możesz zrobić w takim wypadku... a nie możesz pójść do rodzinnego lekarza lub innego ginekologa i powiedzieć, jaka jest sytuacja?
jeżeli Ci się nie uda, to zacznij brać 21ego i stosuj dodatkowe zabezpieczenie przez 7 pierwszych tabletek. aha, i żeby zaczynać zawsze tak samo, to będziesz mogła wcześniej zrobić przerwę po prostu jeżeli nie chcesz, żeby się wszystko poprzesuwało. na raz zaległych tabletek chyba bym nie brała |
I chyba wlasnie tak zrobie jak mi radzisz. A zabezpieczenie to chyba bede stosowala przez cale opakowanie az do nastepnego (miesiac abstynencji jak nic ), zeby pozniej nie panikowac.
A nastepne opakowania to chyba zalatwie sobie juz teraz (oprocz tych 6 z Polski ktora dotra na 21), zeby nigdy wiecej nie byc w takiej sytuacji.
Wizyte u ginekologa mam dopiero na 30 stycznia chociaz rejestrowalam sie sporo wczesniej (niestety takie terminy oczekiwania), lekarz rodzinny stwierdzil ze od przepisywania pigulek anty jest ginekolog a nie on
No i w takim przypadku mama zalatwila mi 6 opakowan w Polsce u mojego bylego ginekologa, ale niestety dotra do mnie z opoznieniem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
didisridi
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 1:25 pm Temat postu: zapomniała sklerotyczka! |
|
|
Otóż w sobote czyli 4 dni temu zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne po raz pierwszy.no i pech chciał ze nie wzielam tabletki wczoraj.oczywiscie nie wzpolzyje bez zabezpieczen jeszcze bo to dopiero po 1 cyklu slyszalam.
i pominięta tabletke wziełam dzis rano ale mineło juz 12 godzin a nawet chyba 14.ale w ulotce pisało ze trzeba ja zazyc jak najszybciej.tak tez zrobiłam.
otóz moje pytanie brzmi.jak sie trzeba teraz zachować?normalnie brac tabletki dalej?to napewno.i tak sie zabezpieczam bo to dopiero 1 cykl brania tabletek.
Panikuje z racji tego iz to moje pierwsze opakowanie.
dziekuje z góry za pomoc/!
_________________ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 3:50 pm Temat postu: |
|
|
normalnie brać dalej o stałej porze i wystarczy się zabezpieczać dodatkowo przez kolejne 7 dni, potem już zabezpieczenie będzie pełne _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
88xmichalx88
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 1:51 pm Temat postu: Dziewczyna zapomniała o pigułkach |
|
|
Witam,
Mam pewien problem, dziewczyna od dwóch miesięcy bierze tabletki antykoncepcyjne. Ostatnio 7 dnia cyklu zapomniała zażyc. Kilka godzin później kochaliśmy się. Następnego dnia rano zażyła z poprzedniego dnia. Moja luba nie dostała okresu, czy jest możliwe że jest w ciąży? Nie spieszno mi być tatusiem wiec żyje cały w stresie.
Ps. zna ktos może jakąś strone lub usługę dzieki której mógłbym włączyć przypomnienie sms o zażyciu tych tabletek ? Niby w kalendarzu w telefonie można ale nie w każdym, zreszta na dzwiek smsa kobiety lepiej reaguja niz na jakies dzwonki o przypomnieniu, bedzie myslala ze ktos cos napisal. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KoffanaAgoosia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 5 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 2:03 pm Temat postu: |
|
|
bez obaw jesli sie zapomni o tabl i zazyje sie ja do 24h to jest ok.... nie masz sie czym przejmowac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Budzik mozna w kazdym telefonie ustawic z tegoc o mi wiadomo
88xmichalx88 Wszystki zalezy od tego po jakim czasie lykla tabletke. Jesli zmiescila sie w 12 h to raczej w ciazy nie bedzie. Jesli opoznienie przekroczylo 12h to ciazy nie mozna wykluczyc.
Powiedz jeszcze czy w 7 dniowej przerwie miesiaczka sie wogole nie pojawila czy np. "sie spoznia" ale jeszcze 7 dniowa przerwa nie minela?
Jesli miesiaczka sie nie pojawi, radze ok 14 dni po stosunku zrobic test, oraz udac sie do lekarza ginekologa.
Agusiu 12h nie 24 h _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
KoffanaAgoosia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 5 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 2:07 pm Temat postu: |
|