Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
domi_niczka, zajrzyj do ulotki
cytuje
Cytat: | Pominięta 1 tabletka w 3. tygodniu.
Można wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:
1.przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi po dokończeniu
drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie
2.można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania,
zrobić 7=dniową lub krótszą przerwę (należy również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze się ten sposób postępowania, kolejne opakowanie będzie zawsze rozpoczynane w tym samym dniu tygodnia. |
czyli jeśli wybierzesz opcję pierwszą i połączysz opakowania prawdopodobnie krwawienie z odstawienia nie wystąpi i bedziesz cały czas zabezpieczona i nie będą potrzebne dodatkowe metody antykoncepcji _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
domi_niczka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:06 pm Temat postu: |
|
|
no wlasciwie nie mam innego wyjscia.... z tego co czytam rozumiem ze w tym miesiacu zabezpieczenie istnieje dopiero nastepny miesiąc moze być"mniej bezpieczny" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:18 pm Temat postu: |
|
|
domi_niczka, to źle rozumiesz ;] jeśli połączysz opakowania, to CAŁY CZAS nadal i bez przerwy jesteś zabezpieczona w pełni i NIE MUSISZ stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
domi_niczka
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:37 pm Temat postu: |
|
|
emilka jestem pod wrazeniem twojej wiedzy:) a jesli zrobie normalnie przerwe po 21 tabletce , dostane miesiaczki i w 7 dniu zaczne nowe opakowanie to jak to jest z marvelonem od ktorego dnia wlasciwie mozna "spac" spokojnie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 6:29 pm Temat postu: |
|
|
domi_niczka, jeżeli nie połączysz opakowań, to zabezpieczona w pełni będziesz po 7 pierwszych tabletkach kolejnego opakowania, ale niestety wtedy ryzyko ciąży będzie ze stosunków, uprawianych po zapomnieniu tabletki _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
yza
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 12:40 am Temat postu: 7,5 h |
|
|
Hej... Pigułki(Yasmin) przyjmuje zwykle o 22, niestety zapomniałam i przyjełam o 5.30 czyli z 7,5 godzinnym opoznieniem. byla to druga tabetka z opakowania (przyjmuje pigulki ok pol roku). Wspolzylam z chlopakiem w tygodniu poprzedzajacym zapomniana pigułke. pisza ze 12 godzinne spoznienie jest dopuszczalne, dodam ze zawsze przyjmuje je o tej samej porze. jednak jesli spoznienie nastapilo w pierwszym tyg. brania tabletek czy istnieje ryzyko zajscia w ciaze?
Nie zakładaj nowego tematu skoro istnieje już pokrewny. Przeczytaj regulamin forum.
Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 12:56 am Temat postu: |
|
|
yza, przekroczyłaś 12h? nie. więc wszystko ok _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
matylda.w.
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Mam podobny problem(tabletke pierwszą z nowego opakowania wzięłam dzień później)...z tym, ze nie kochałam się w czasie owej przerwy...lecz współżyłam bez dodatkowego zabezpieczenia w 4 dniu, po przyjęciu 4 tabletek nowego opakowania. Czy jest możliwość, ze mogłabym być w ciąży?
Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 11:45 pm Temat postu: |
|
|
Prawdopodobieństwo jest, gdyż ciągłość zabezpieczenia została przerwana.
Przerwę między opakowaniami można skracać. Ale nie wydłużać.
Zrób test po ok 14-16 dniach od stosunku. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
matylda.w.
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 11:52 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odp. Nawet jeśli opóźnienie wynosi tylko 1 dzień?? Znacie kogoś takiego kto przez taki, wydawałoby się drobny i jednorazowy błąd zaszedł w ciążę? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|