Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ikuu
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 9:36 pm Temat postu: sama nie wiem |
|
|
Trochę to zagmatwane i chociaż mam dość szerokie pojęcie o tabletkach teraz się pogubiłam. Biorę tabletki regularnie od ponad pół roku. W sobotę 11.07 wzięłam 18 tabletkę, ale ją zwymiotowałam. Wzięłam kolejną, choć nie jestem tego pewna, bo byłam pijana i zasypiałam, chłopak mówi że chyba mi podawał raczej, ale pewny nie jest. Więc postanowiłam nie ryzykować i poprostu już nie brać tabletek tylko zrobić przerwę 7 dniową. I wziąć kolejną serię tabletek w sobotę 18.07, tak jakby tamta ostatnia była w piątek 10. ale nie miałam ich przy sobie, i wzięłam po 18 godzinach, czyli już w niedziele, czyli tyle tak jakby sie z 1 tabletką spóźniłam. a seks uprawiałam w sobotę, 11.07. Sama nie wiem co myslec, pomozcie. Jak cos niezrozumiale napisałam to wyjaśnie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 11:20 pm Temat postu: |
|
|
No całkiem niezrozumiale...ale postaram się wyjaśnić...
Zwymiotowałaś tabletkę, nie pamiętasz czy wzięłaś kolejną, to sprawdzasz na blistrze ilu tabletek nie ma...Jeśli nie jesteś w stanie stwierdzić bierzesz jeszcze jedną jak najszybciej się da, następną o zwykłej porze. I do końca blistra...Potem 7 dniową przerwę i nowe opakowanie...
Tu już popełniłaś błąd...A wydłużając przerwę do 8 dni już całkowicie "narozrabiałaś"
Przerwałaś ciągłość antykoncepcyjną...Więc jeśli nie byliście dodatkowo zabezpieczeni istnieje zagrożenie ciążą... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ikuu
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 8:06 am Temat postu: |
|
|
czy ktoś jeszcze tak uważa? nie ma w blistrze tej tabletki, chłopak mówi że na 80% mi dawał, a też był podchmielony, a ja jestem prawie pewna że pamitam jak mi ją dawał... no ale zrobiłam tę przerwe i pojawił mi sie okres, ale to chyba nic nie znaczy nie? Nie wiem jak to przyporządkować, mam okres z odstawienia tabletek na tydzień. i jesli wzięłam tą zwymiotowaną no to jest ok, ale jak nie wzięłam to zrobiłam 8 dni przerwy, ale mam okres, to czy teraz np dzisiaj po stosunku jestem zabezpieczona, czy juz cały miesiąc przeczekać? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym przeczekała... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ikuu
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
no to przeczekam, ale to tak jakbym wzięła ostatnia tebletke, i po 7 dniach od stosunku minęłam tabletkę, a potem seksu nie uprawiałam. tzn nie bede uprawiała. to jakie jest prawdopodobienstwo ciąży? bo wtedy był 1 dzien tej przerwy siedmiodniowej, wiec ochrona była, plemniki żyją2-3 dni, więc chyba do zapłodnienia nie doszło, jak ja dopiero 7 dni później z tabletką się spóźniłam, jak uważasz? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nulka
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 4:16 pm Temat postu: |
|
|
witam, przyjmuję tabletki Novynette. To już moje kolejne opakowanie. W sobotę czyli 18 zapomniałam zażyć tabletkę i niestety przypomniałam sobie o niej dopiero w niedzielę w niedzielę zażyłam więc 2 (tą sobotnią i niedzielną). Teraz moje pytanie jak to jest z działaniem w takim wypadku tabletek? Dodam, że ta zapomniana tabletka to była 13 więc 2 tydzień a właściwie jego koniec. W ulotce piszą, że przy 2 tygodniu nie trzeba stosować dodatkowych zabezpieczeń jeśli poprzednie 7 tabletek było przyjmowanych prawidłowo. Ja właśnie te wszystkie wcześniejsze prawidłowo zażywałam. I teraz nie wiem co robić? Czy nadal jestem zabezpieczona czy może lepiej się wstrzymać i poczekać do końca opakowania i na okres? Proszę o mądre odpowiedzi. Nie chcę teraz zostać mamą i dlatego te moje pytania. Dziękuję z góry za odpowiedź. Aha dodam jeszcze, że brałam antybiotyk ale od skończenia jego przyjmowania minęły już 2 tygodnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Lepiej poczekać. Lub zabezpieczać się dodatkowo...Jeśli nie prezerwatywy to np globulki antykoncepcyjne... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 11:57 am Temat postu: |
|
|
Plemniki mogą przeżyć 5-7 dni w warunkach sprzyjających, w warunkach niesprzyjających giną bardzo szybko.
Przerwę można skracać lub nie robić jej wcale, ale nie wolno jej wydłużać bo przerwana zostaje ciągłość antykoncepcyjna. Wydłużając ją o jeden dzień przerwałaś ciągłość antykoncepcyjną więc pierwszego dnia przerwy zabezpieczenia nie było. Bo tak to działa. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ikuu
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 3:16 pm Temat postu: |
|
|
miałam okres, więc czy to są warunki sprzyjające? Wydaje mi się że niebardzo, sama nie wiem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Co do plemników była to tylko informacja.
Co do Twojej sytuacji nie były to warunki sprzyjające. Co nie zmienia faktu ze zabezpieczenia nie było... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|