Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zapomniana pigułka....

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 2:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oczywiście że może ześwirować...Pominiętą tabletkę możesz wyrzucić...

I nie pomijaj więcej tabletek bo wtedy ich branie jest bez sensu...
wrobelek444

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 9:04 pm    Temat postu: Zapomniałam wziąć tabletkę anty w pierwszym tygodniu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam chciałam się was poradzić .
Zapomniałam wsiąść tabletkę antykoncepcyjną w pierwszym tygodniu a dokładnie wczoraj oczywiście gdy się o tym dowiedziałam to odrazu wziełam tą pominięta. Jednak najbardziej martwi mnie to że akurat wczoraj odbyłam stosunek .... Co mam zrobić .. pomóżcie bo jestem naprawdę zdruzgotana... Sad

Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 9:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

która to była tabletka z opakowania? pierwsza? masz dwa wyjścia - albo iść po tabletkę po stosunku (antykoncepcję awaryjną) lub liczyć, że nic się nie stanie Smile
wrobelek444

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 9:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie to była piąta tabletka
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 11:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1. Weź do ręki ulotkę informacyjną od tabletek
2. Przeczytaj ją
3. Idź do ginekologa po escapelle(do 72h po stosunku) i ustaw sobie w komórce przypomnienie.
4. Zanim zaakceptujesz jakikolwiek regulamin przeczytaj go. Jak przeczytasz tego posta to daj znać, to przeniosę temat do pokrewnego, który "wisi" na pierwszej stronie podforum....
wrobelek444

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2010 6:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dobra możesz przenieść
Powrót do góry
kamilka88

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 9:27 am    Temat postu: Tabletki antykoncepcyjne Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej mam pytanie:) Biore tabletki (Syndi 35) juz ponad 2 lata mialam wlasnie przerwe 7dniowa i wczoraj (niedziela) to byl 8 dzien w ktorym mialam wziasc tabletke z nowego opakowania. Zapomnialam i wzielam dzisiaj o 7:30 ta zapomniana. Pytanie czy mam brac potem druga co powinnam wziasc z dzisiejszego dnia(poniedzialek) i dalej brac opakowanie?
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 11:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak powinnaś wziąć i oczywiście zabezpieczać się dodatkowo przez minimum tydzień.
acha2409

PostWysłany: Nie Lip 31, 2011 11:13 am    Temat postu: Zapomniana tabletka - tydzień temu... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

WItam!
Jestem w dość dziwnej sytuacji jeśli chodzi o zapomniana tabletkę. W ramach wstępu napiszę, że biorę tabletki regularnie (i ciągle) już od kilku lat, obecnie (od około 3 lat) jest to Yaz. Wczoraj zauważyłam, że zapomniałam wziąć siódmej tabletki, a obecnie jestem już pod koniec drugiego tygodnia (trzynasty dzień, dziś czternasty, ale tabletka dopiero wieczorem). Z chłopakiem kochaliśmy się dwa dni przed zapomnianą tabletką oraz wczoraj.

Na opakowaniu tabletek pisze, że w takiej sytuacji (opóźnienie większe niż 24h) należy zasięgnąć porady lekarza, jak wiadomo dziś jest niedziela i jest to "nieco" skomplikowane... Co w takiej sytuacji zrobić? Co z zabezpieczeniem antykoncepcyjnym? Jakie jest ryzyko "wpadki"? Może zna ktoś lekarza, który udzieliłby takiej krótkiej porady przez telefon?

Wczoraj rano poszłam oddać krew jako krwiodawca. Czy przy tym wstępnym przesiewowym badaniu mogło wyjść ze jestem w ciąży? Czy może dokładniejsze badania sa konieczne? Nie poszłam oddać krwi żeby się przebadać pod tym katem, tylko by oddać krew. Czy te badania i to ze zostałam dopuszczona do oddania krwi moga być światełkiem w tunelu że nie jestem w ciąży? Informacja o tym kiedy można robić test z moczu jest znana, ciężej znaleźć info o teście z krwi - czy taki test może dać wynik wcześniej?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Czw Sie 04, 2011 12:27 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim od ewentualnego zapłodnienia musi upłynąć minimum 14-16 dni żeby test był miarodajny.

Ponieważ od tej zapomnianej tabletki minęło już sporo czasu, lekarz nic juz nie zrobi bo na jakąkolwiek antykoncepcję awaryjną jest za późno.

Osobiście nie sądzę żeby przy stałym przyjmowaniu tabletek jednorazowe takie pominiecie miało skutek w postaci wyrzutu komórki jajowej...Organizm powinien się zachować jak w przypadku przesuniecia cyklu, czyli jakby 1 dzień przerwy i kolejne opakowanie...Ale byłoby dobrze jednak skonsultować się z ginekologiem w tygodniu. No i wykonac test jak minie te 16 dni od ostatniego stosunku.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następny
Strona 35 z 38