Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Depo-prowera

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
LukaszBydg81
Gość

PostWysłany: Czw Sie 31, 2006 9:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wtrące swoje 5 groszy. Otóż, należy również pamietać, że nie ma uniwersalnego środka antykoncepcyjnego. jednej dziewczynie służyć będą tabletki np. Diane 35, inne Cilest, a jeszcze innej zastrzyki hormonalne np. w postaci Deproprovera. Dobór metody jest indywidualną sprawą. I prawidłowo dobrana metoda wymaga czasu, odpowiednich badań itp. A czasami nawet doboru odpowiedniego poprzez sprawdzaniu każdego środka. Dlatego mylne jest myślenie, że pójdzie się do ginekologa i powie mu co się chce brać. Oczywiście większość lekarzy tak robi, bo kasę z NFZ dostaje za wizytę, niekiedy również profity od firmy, której lekarz produkt "polecił". Ale to mylne i złe podejście. Dziewczyny nie wybierajcie sobie same środka, a jak coś jest nie tak z tym, który bierzecie poinformujcie lekarza - powinien przepisać inny.
Powrót do góry
kaczkar

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Mar 11, 2008 9:10 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witajcie depo-prowere używam już od pięciu lat i jestem zadowolona nie utyłam przy tym zastrzyku nie musisz obawiać się o cherbatki odchudzające czy ocokolwiek niema takich przeciw wskazań musisz mieć jedynie zdrowe nerki a pozatym niema innych przeciw wskazań do używania ja jako kobieta polecam po swoim doświadczeniu w stosowaniu.pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
asia35

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A powiedzcie dziewczyny, czy to prawda, że to diabelsko bolesny zastrzyk... ?
Nie cierpię igieł, ale tabletek brać nie mogę, bo wątroba mi siada...
Słyszałam, że jest bardzo skuteczny, niedrogi i SZYBKO działa... Smile
Jak szybko i czy nie macie obaw?

Pytałam w aptece o cenę - ok.45 zł

Pozdrawiam i czekam na jakieś wieści
Powrót do góry
Sabrina

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 4:38 am    Temat postu: stosuje Depo-prowera Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Stosuje Depo-prowesa od 5 miesięcy jak narazie nie mam efektów ubocznych,płace za zastrzyk 50zł Confused Ale wystarcza on na 3 miesiące więc nie ma źle.Jestem młoda bo mam 23 lata muj lekasz stwierdził że dopuki karmie piersia jest to jedyne tak pewne i niegroźne dla córeczki zabezpieczenie przed ciążą.
Powrót do góry
monika1983

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 5:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po urodzeniu synka przez 9 miesiecy stosowałam depa provera. Pozniej lekrz stwierdził ze musimy zmienić zastrzyki na tabletki,bo podobno nie wolno długo stosować tej metody, ja przez cały ten czas nie miałam okresu. Teraz używam yasminelle, zaczęłam już 13 opakowanie i jestem strasznie zadowolona, nic mi nie dolega. Zastanawiam się tylko ile czasu będziemy musieli odczekać po odstawieniu tabletek z zajściem w ciążę, bo nie ukrywam, że coraz częściej myślimy z mężem o drugiej dzidzi

----edited by emilka----
prosze nie krzyczeć na forum
Powrót do góry
Sabrina

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 5:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Muj lekarz też stwierdził że zastrzyków nie można długo stosować ,lecz dopuki karmie piersią jest to najskuteczniejsza metoda,córeczka ma 6 miesięcy nadal karmie więc nadal stosuje Depo-Provera,też nie mam miesiączki niestety i czasem strasznie mnie to stresuje.Mam pytanie czy tyłaś na tych zastrzykach??A co do tego ile czasu trzeba odczekać po odstawieniu tabletek to słyszałam ze miesiąc ale bezpiecznie jest zapytać lekarza.Smile
Powrót do góry
agag

PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 5:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ddziewczyny. Nie bierzcie depo provery.Właśnie mija drugi miesiąc od pierwszego zastrzyku.Od tygodnia czuje sie fatalnie!!!! Mam straszne kołatania serca i częstoskurcz.Lekarz rodzinny podejrzewa że od depo proveryW poniedziałek czeka mnie kardiolog.Tyję , nie chce mi sie kochać i czuję się fatalnie.Jestem po zaśniadzie groniastym, nie mogę zajść w ciążę, no i mam mięśniaki,stąd decyzja mojej lekarki i tym zastrzyku.Nigdy więcej go nie wezmę! Odliczam dni ,jeszce miesiąc będzie działał,ale ile czasu ja bedę dochodziła do siebie? Marzę żeby czuć się dobrze,tylko na tym mi zależy.Pozdrawiam i przestrzegam.
Powrót do góry
malina1236

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 7:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja wzięłam depo provere już 3 raz i jakoś nie odczuwam żadnych efektów ubocznych. Karmię piersią więc nie miałam zbyt dużego wyboru ale jestem zadowolona-o tabletkach bym pewnie zapominała.......
Każda kobieta inaczej reaguje na dany środek antykoncepcyjny więc jeżeli ktoś ma jakieś doliegliwości to nie znaczy że inna kobeta po tym środku też będzie je miała.
Powrót do góry
tereskatczew

PostWysłany: Sob Sie 02, 2008 3:40 pm    Temat postu: DEPO PROVERA Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

HEJ. Ja dwa razy wzięłam ten zastrzyk o nazwie depo provera. Teraz gdy już go nie używam nie mam od trzech miesięcy okresu i strasznie tyję. Byłam u lekarza. Ciąża wykluczona. Powiedział że takie są powikłania po tym zastrzyku. Mam jeszcze poczekać miesiąc na okres. Jak się nie pojawi mam się zgłosić bo trzeba będzie wywoływać okres jakimiś środkami hormonalnymi. Z całą odpowiedzialnością NIE POLECAM!!!.
Powrót do góry
dorota.m.

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 6:45 pm    Temat postu: depo provera Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Brałam depo proverę przez 5 lat.Nie mogłam brać tabletek, bo miałam migreny. Depo to jeden z lepszych wynalazków. Brak miesiączek zakończył moją wieloletnią anemię, comiesięczne migreny a spowodował dobre samopoczucie. Co do tycia to znam jedna przyczynę - jedzenie. Też potrafiłam przytyć, jedząc za dużo, ale i potrafiłam schudnąć 8 kg. biorąc depo.Lek ten przepisał mi mój mąż, który jest lekarzem, dużo czyta zagranicznych doniesień i wiem że "trucizny" nie przepisałby mi. Ja znam wiele kobiet które biorą ten lek i są zadowolone.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5