FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marikaz
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 1:47 am Temat postu: Dieta cud - szkodliwość |
|
|
Moja siostra chorobliwie się odchudza i korzysta z każdej diety jak jej w ręce wpadnie;/ nie mam siły z nia walczyć;/ jak to jest z tymi domniemanymi dietami co o nich myślicie ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:15 am Temat postu: |
|
|
ja myślę, że to jedna wielka ściema, zwłaszcza jeśli chodzi o tzw. diety cud, lub diety jednoskładnikowe.
owszem- schudnie się, ale jeśli powróci się do dawnego żywienia to jest wielkie prawdopodobieństwo, że waga wróci i to z podwojoną sumą.
jednego nie piszą w diecie cud: że żeby schudnąć to ... trzeba jeść!
i to jest prawda. mało ale często, wtedy organizm nie magazynuje sobie zapasów "na czarną godzinę" - a to ma miejsce właśnie w dietach ograniczających.
kolejnym dobrym sposobem jest liczenie kalorii stosownie do wieku, płci, wagi, wzrostu, rodzaju wykonywanej pracy, oraz podejmowanej aktywności fizycznej.
jeśli chodzi o diety konkretne jak na przykład Dieta Proteinowa Dukana, czy Dieta Kwaśniewskiego, lub Dieta Atkinsa to trzeba wiedzieć, że nie każdy może takie diety stosować. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marikaz
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:15 pm Temat postu: |
|
|
1.Dietę trzeba polubić – ma być ona przyjemna.
2.Dobra dieta to taka, która uwzględnia indywidualne preferencje żywieniowe.
3.Konieczne jest profesjonalne rozpoznanie potrzeb i zdemaskowanie indywidualnych przyczyn nadwagi czy otyłości, także chorobowych.
4.Nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, ale np. można je ograniczyć lub jeść w mniejszych niż dotychczas porcjach.
5.Dieta osób podjadających powinna kłaść nacisk na regulowanie pór posiłków.
6.Osoby, które spożywają dużo węglowodanów, muszą znaleźć ich zdrowsze, ale też ulubione odpowiedniki.
7.Wszyscy odchudzający się powinni ograniczyć kaloryczność potraw, zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, a zwiększyć spożycie warzyw i picie wody.
8.Dieta to stopniowy spadek masy ciała – gwałtowny może tylko zaszkodzić naszemu organizmowi.
9.Same tabletki na odchudzanie nie pomogą – trzeba je wesprzeć dietą i ćwiczeniami.
10.Należy znaleźć sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami, wybierać te produkty, które są naturalne i które nie mają skutków ubocznych (np. efektu jo-jo).
wyczytała dziś coś takiego muszę jej to podsunąć |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Literia
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie, jak to jest z tymi dietami? Ja w to w ogóle nie wierzę. Poważnie. Wierzę natomiast w katorżniczą pracę na treningach i w to, że odmawianie sobie słodyczy czy piwa też ma swoje znaczenie. ale nigdy nie wierzyłem w te wszystkie diety |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 8:28 pm Temat postu: |
|
|
dieta cud- będzie cud jeśli schudniesz...
to moim zdaniem najlepiej oddaje prawdę na temat tego stwierdzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kaliksa
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 12:36 pm Temat postu: |
|
|
Czyli każda która da efekt. Szybka konkluzja - jest ich wiele. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Literia
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Ale mnie chodzi o to co tak naprawdę uważacie na ten temat. Ja sam jestem gościem po 40-tce (niestety już po 40-tce) , który intensywnie uprawia sport (sztuki walki!). Nie mam jakiś strasznych kłopotów z wagą (ważę przy 177 cm 74 kg). Jednak trenuje bardzo intensywnie (wyczerpujące treningi - można zdechnąć ). a do tego staram się uważać na takie rzeczy jak jedzenie słodyczy i picie piwa. Ale... nie jest to łatwe. Często mi się to nie udaje. Jednak przynajmniej się staram. Czasami daje radę czasami nie. I tego to jestem pewien (że należy uważać na słodycze i piwo). Ale co do stosowania diet to nie jestem pewien. Po prostu nie wierzę w te diety. Myślę, że to przesada i tylko sami sobie utrudniamy życie. To znaczy bez sensu się katujemy. A wystarczyłoby np. uprawiać sport i starać się (przynajmniej się starać!) ograniczyć picie piwa i konsumpcję słodyczy itp. Co Wy na to????? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aino
|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 10:28 am Temat postu: |
|
|
Literia.pl napisał: | A wystarczyłoby np. uprawiać sport i starać się (przynajmniej się starać!) ograniczyć picie piwa i konsumpcję słodyczy itp. Co Wy na to????? Wink |
Zgadzam się. Wszystko jest dla ludzi, a jedzenie to jedna z tych przyjemności, których nie powinniśmy sobie odmawiać
Oczywiście trzeba mieć umiar - nie opychać się słodyczami, nie popijać codziennie alkoholu (nie tylko piwo tuczy!), zwracać uwagę na wartosci odżywcze - jeść produkty pełnoziarniste, niepokryte 5-centymetrową warstwą tłuszczu i nieprzetworzono..pamietajcie, że chemia nas zabija! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 3:39 am Temat postu: |
|
|
Aino napisał: | Literia.pl napisał: | A wystarczyłoby np. uprawiać sport i starać się (przynajmniej się starać!) ograniczyć picie piwa i konsumpcję słodyczy itp. Co Wy na to????? Wink |
Zgadzam się. Wszystko jest dla ludzi, a jedzenie to jedna z tych przyjemności, których nie powinniśmy sobie odmawiać
Oczywiście trzeba mieć umiar - nie opychać się słodyczami, nie popijać codziennie alkoholu (nie tylko piwo tuczy!), zwracać uwagę na wartosci odżywcze - jeść produkty pełnoziarniste, niepokryte 5-centymetrową warstwą tłuszczu i nieprzetworzono..pamietajcie, że chemia nas zabija! |
bla bla
patrzycie na pierdoly a nie zajmujecie sie powaznymi sprawami w odzywianiu
moj dziadek jadl kanapki z kilkucentymetrowa warstwa tłuszczu i dozyl 80lat a zmarl na pluca (palil po 3 paczki fajek dziennie)
jadlas kiedys prawdziwe jajka czy pilas prawdziwe mleko?
to jest zdrowie a nie to co kupujemy w sklepach
Twoje pelnoziarniste produkty maja w sobie tyle samo (o ile nie wiecej) chemii co wszystko co kupisz w sklepie
jesli nie wiezysz sproboj prawdziwego chleba - taki jak wypiekany byl p[rzez nasze babcie- tam chleb trzymal sie maksimum 1 dzien a teraz ludzie kupuja chleb ktory trzyma sie 3-4 dni i wszyscy heppi bo zaoszczedzili 30gr
Kod: | cyt:
Właśnie, jak to jest z tymi dietami? Ja w to w ogóle nie wierzę. Poważnie. Wierzę natomiast w katorżniczą pracę na treningach i w to, że odmawianie sobie słodyczy czy piwa też ma swoje znaczenie. ale nigdy nie wierzyłem w te wszystkie diety |
nie no masz racje piwo szkodliwe stasznie
to ze m.in wspomaga filtracje nerek toz to szczegół
cały art byl juz kilka razy w magazynach sportowych ze ludzie przekolorywuja negatywne wplywy piwa na zdrowie
łohoho
Kod: | 1.Dietę trzeba polubić ? ma być ona przyjemna.
3.Konieczne jest profesjonalne rozpoznanie potrzeb i zdemaskowanie indywidualnych przyczyn nadwagi czy otyłości, także chorobowych.
4.Nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, ale np. można je ograniczyć lub jeść w mniejszych niż dotychczas porcjach.
6.Osoby, które spożywają dużo węglowodanów, muszą znaleźć ich zdrowsze, ale też ulubione odpowiedniki.
7.Wszyscy odchudzający się powinni ograniczyć kaloryczność potraw, zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, a zwiększyć spożycie warzyw i picie wody.
8.Dieta to stopniowy spadek masy ciała ? gwałtowny może tylko zaszkodzić naszemu organizmowi.
9.Same tabletki na odchudzanie nie pomogą ? trzeba je wesprzeć dietą i ćwiczeniami.
10.Należy znaleźć sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami, wybierać te produkty, które są naturalne i które nie mają skutków ubocznych (np. efektu jo-jo). |
1 zadna dieta nie jest przyjemna - opiera sie na czyms - jesli bedizesz jesc to co lubisz yo tak jakby nie bylo diety
ad 2 no tak to fakt ale troche przeczy 1pkt
ad3 tez fakt
ad 4 nie tyje sie od 1 potrawy ale od caloksztaltu diety
ad 5 tak jak kazda dieta
ad 6 raczej ograniczyc weglowodany
ad 7 no ta na warzywach to sie daleko zajedzie
ad 8 fakt
ad 9 fakt
ad 10 ostatni najciekawszy punkt - gdzie znajde wykaz produktow powodujacych jojo?
Dodano po 38 sekundach:
Aino napisał: | Literia.pl napisał: | A wystarczyłoby np. uprawiać sport i starać się (przynajmniej się starać!) ograniczyć picie piwa i konsumpcję słodyczy itp. Co Wy na to????? Wink |
bla bla
patrzycie na pierdoly a nie zajmujecie sie powaznymi sprawami w odzywianiu
moj dziadek jadl kanapki z kilkucentymetrowa warstwa tłuszczu i dozyl 80lat a zmarl na pluca (palil po 3 paczki fajek dziennie)
jadlas kiedys prawdziwe jajka czy pilas prawdziwe mleko?
to jest zdrowie a nie to co kupujemy w sklepach
Twoje pelnoziarniste produkty maja w sobie tyle samo (o ile nie wiecej) chemii co wszystko co kupisz w sklepie
jesli nie wiezysz sproboj prawdziwego chleba - taki jak wypiekany byl p[rzez nasze babcie- tam chleb trzymal sie maksimum 1 dzien a teraz ludzie kupuja chleb ktory trzyma sie 3-4 dni i wszyscy heppi bo zaoszczedzili 30gr
Kod: | cyt:
nie no masz racje piwo szkodliwe stasznie
to ze m.in wspomaga filtracje nerek toz to szczegół
cały art byl juz kilka razy w magazynach sportowych ze ludzie przekolorywuja negatywne wplywy piwa na zdrowie
łohoho
Kod: | 1.Dietę trzeba polubić ? ma być ona przyjemna.
8.Dieta to stopniowy spadek masy ciała ? gwałtowny może tylko zaszkodzić naszemu organizmowi.
9.Same tabletki na odchudzanie nie pomogą ? trzeba je wesprzeć dietą i ćwiczeniami.
10.Należy znaleźć sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami, wybierać te produkty, które są naturalne i które nie mają skutków ubocznych (np. efektu jo-jo). |
1 zadna dieta nie jest przyjemna - opiera sie na czyms - jesli bedizesz jesc to co lubisz yo tak jakby nie bylo diety
ad 2 no tak to fakt ale troche przeczy 1pkt
ad3 tez fakt
ad 4 nie tyje sie od 1 potrawy ale od caloksztaltu diety
ad 5 tak jak kazda dieta
ad 6 raczej ograniczyc weglowodany
ad 7 no ta na warzywach to sie daleko zajedzie
ad 8 fakt
ad 9 fakt
ad 10 ostatni najciekawszy punkt - gdzie znajde wykaz produktow powodujacych jojo? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
simian raticus Zbanowany
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 10:16 am Temat postu: |
|
|
Aktywność fizyczna jest najlepsza! Ale są też anty-sportowcy - wtedy rozsądna i zbilansowana dieta wchodzi tylko w grę! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|