FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Laluna Zbanowany
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 12:24 am Temat postu: Domowa apteczka... zbedna czy niezbedna? |
|
|
Chciałam zapytac jak wiele z nas ma w domu apteczke lub coś w podobie?
I co ewentualnie sie w niej znajduje/ Macie swoje wyprobowane zestawy lecznicze? Cos polecacie, czego Waszym zdaniem nie powinno zabraknąc w kazdym domu? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
exullt Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Witaj. Ja uwazam ze domowa apteczka jest nie zbedna w kazdym domu, choc nie stosuje lekow zbyt czesto, tylko w kryzysowych sytuacjach posiadam owa apteczke. Znajduja sie w niej m.in. Leki przeciwbolowe, przeciw goraczkowe, witaminy(kazdy z domownikow trzyma tam jakies swoje ktorych uzywa) podstawa jest Wit. C, ziola, pozatym plastry, jakis bandaz, masci przeciwzapalne i przeciw bolowe. To by bylo chyba na tyle.
Jeszcze cos na poparzenia i ugryzienia komarow
A rzecza ktora mam ZAWSZE w swojej apteczce i naprawde warto ja polecic sa ZIOLA BITNERA(w aptece bez recepty, dostepne w butelkach o roznych pojemnosciach) sa naprawde rewelacyjne, nie zastapione w leczeniu gryp, jakichs podziebien, rowniez w okresach zwiekszonej zachorowalnosci, naprawde rewelacja, wszystkim polecam. Wszystkie rutinoscorbiny Vitarale i inne sie przy tym chowaja. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 5:13 pm Temat postu: |
|
|
Musi być. Jest tam wszystko. Od plastrów, syropy, lekarstwa po jakieś ziółka itp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 6:32 pm Temat postu: |
|
|
tak zgadzam sie z poprzednikami, u mnie tez jest apteczka, znajduja sie w niej leki przeciwgoraczkowe, przeciwbolowe, jakies specyfiki na grype typu Ferveks, na biegunke cos, bandaze , gaziki, ziola, cos do odkazenia w razie co, plastry, cos na bol gardla, masci przeciwzapalne i przeciwbolowe, clotrimazolum no i witamini oraz suplementy diety....
no i w kazdej apteczce powinny sie znajdowac zapasy lekow, ktore dla kazdego sa kwestia indywidulana bo np. na cos choruje... u mnie znajduja sie leki na kamice nerkowa no i na zapalenie pecherza - czesto mnie to dopada wiec zapas mam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 11:32 pm Temat postu: |
|
|
To ja podobnie, ale może wymienię jakie mam leki.. niektóre mam od lekarza, które były mi kiedyś przydatne, ale teraz czasami też są potrzebne.
-Gripex, Rutinoscorbin, Apap, Ibubrom, Ibuprofen, Ketonal 50 i 100, Aspirin, Cholinex, Mg, Vitaral.
-Lactovaginal, Clotlimazoum (tabl. i maść)
-bandaże ( 8cm i 10cm), plasterki różnej wielkości, woda utleniona, Rywanol.. ale nie lubię tego cholerstwa bo ciapie się i brudzi wszystko |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 11:51 pm Temat postu: |
|
|
odradzam wode utlenioną ona wiecej niszczy niż dezynfekuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 12:33 am Temat postu: |
|
|
a ja mam od groma i ciut ciut różnych specyfików a najgorsze jest to, że jak przychodzi co do czego, to wszystko okazuje się przeterminowane _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
aramentis
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 3:49 pm Temat postu: |
|
|
mikmik napisał: | odradzam wode utlenioną ona wiecej niszczy niż dezynfekuje |
nie słyszałam o tym. możesz rozwinąć? jak niszczy?
poza tym, u mnie w domu też jest apteczka. i jest w niej dosłownie wszystko;) bandaże, plastry i inne rzeczy opatrunkowe, woda utleniona, leki przeciwbolowe, antyalergiczne, syropy, leki na grype i wiele wiele innych... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 4:00 pm Temat postu: |
|
|
przy tym jak polejesz rane wodą utlenona następuje gwałtowna reakcja chemiczna w której powstaje woda i rodniki tlenu(one sieja największa dewastacje), praktycznie rzecz biorąc ta reakcja niszczy wszystkie komórki z którymi sie styka;] owszem dezynfekuje ale przy okazji zabija komórki naszego organizmu co spowalnia gojenie ran;]
przy malutkich rankach to oczywiści ewiekszego znaczenia nie ma... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 6:33 pm Temat postu: |
|
|
No bo przy większych ranach to wsiadasz w samochód i na pogotowie albo do szpitala |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|