FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Mar 13, 2012 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Monti napisał: | Od jakiegoś czasu (2 lata) miewam pomiędzy miesiączkami ciemnawe upławy - zazwyczaj ciemno żółte, rzadko jasno brązowe. |
czy pojawiają sie w konkretnych dniach cyklu? może to po prostu plamienie okołoowulacyjne?
Monti napisał: | Ale czy śluz i te "nitki" (bo to nawet nie są plamy) krwi mogą być przyczyną nadżerki? |
mogą, ale badania tego nie potwierdzają. zazwyczaj większe nadżerki krwawią, ale fakt - czasem może się tez tak trafić że mniejsze wywołują małe plamienia.
Monti napisał: | Mniej więcej 2 lata wzięłam Escapelle - nie miałam żadnych skutków ubocznych. Czy te objawy mogą być tym spowodowane? |
raczej nie
Monti napisał: | Dziś kupiłam sobie Lacibios Femina. Może probiotyki poprawią moją mikroflorę bakteryjną. Co myślicie? |
lacibios na pewno poprawi Twoją florę bakteryjną, ale na takie plamienia nie wiem, czy pomoże - jeśli nie są wywołane infekcją tylko np. nadżerką lub są fizjologicznym plamieniem okołoowulacyjnym, to raczej nie
a cytologię jaką metodą masz robioną? bethesdem? bo najlepiej robić taką, w której wyszczególniają też ewentualne stany zapalne. oczywiście plamienia moga być spowodowane właśnie infekcją, ale skoro ginekolog nic nie stwierdził, wyniki badań masz ok, nic Cię nie piecze dodatkowo, nie swędzi i ten śluz podbarwiony krwią nie ma nieprzyjemnego zapachu, to że tak powiem kolokwialnie nie ma się do czego przyczepić
możesz jeszcze zrobić badania hormonalne - może to właśnie spadek hormonów w tym czasie wywołuje takie objawy. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dynia
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Mar 13, 2012 10:22 pm Temat postu: |
|
|
monti właśnie? a pomiędzy miesiączkami to kiedy? ja np. mam tak czasem już nawet na 3-4 dni przed okresem! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
|
Wysłany: Wto Mar 13, 2012 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Trochę się uspokoiłam, bo już miałam czarne myśli jak poczytałam co mogą oznaczać plamienia.
Cytologię sama nie wiem jaką metodą... Dostaję wynik opisowy, a nie sam stopień.
Odnośnie śluzu - nie ma on nieprzyjemnego zapachu. Dzisiaj miałam brązowawe upławy, raz wydawało mi się że z domieszką różowego jak krew. Dziś mam 15 dzień cyklu.
Zazwyczaj (w sumie to chyba nigdy wcześniej) nie miałam plam krwi na wkładce, a jedynie upławy. Krew pojawiała się tylko przy podcieraniu w czasie toalety. Nigdy nie zwracałam uwagi w jakich dniach cyklu to występuje, bo te upławy i plamienia nie występują co miesiąc. Ale z tego co pamiętam to właśnie około 10-15 dnia cyklu.
Nadżerki pani ginekolog nie chce mi wymrażać, bo twierdzi że jest bardzo mała, a skoro nigdy nie rodziłam to lepiej poczekać. Generalnie nie odczuwam żadnego dyskomfortu spowodowanego nadżerką, chyba że te upawy są jej przyczyną.
Niestety, kolejki do gin są strasznie długie i wizytę mam dopiero 25 kwietnia, choć mam nadzieję, że uda mi się przyspieszyć jakoś termin.
Dodano po 1 minutach:
dynia - przed miesiączką to już standardowo tak na dwa dni przed mam brązowawe upławy. Ale to wiem, że zbliża się okres, bo odczuwam też ból w podbrzuszu.
A to pojawia się dobry tydzień po skończonym okresie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dynia
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2012 9:28 am Temat postu: |
|
|
a bierzesz tabletki anty?
znalazłąm wypowidź lekarza dla dziewczyy z powodbnym problemem. zobacz:
Na przełomie miesięcy luty - marzec zaniepokoiły mnie brązowawe plamienia (a właściwie śluz dość gęsty z brązowym zabarwieniem). Udałam się wówczas do ginekologa, który jednak zbagatelizował sprawę. Poczułam się uspokojona, przyjmując plamienie za naturalne. Plamienia miały wówczas miejsce w środku cyklu i trwały tydzień (7 dni),po nich nastąpiła normalna miesiączka w zwykłym terminie(mój cykl trwa od30 - 35 dni, krwawienie trwa zwykle 6 dni ), później plamienia się już nie powtórzyły... aż do teraz. 15 września pojawiły się po raz kolejny, tak jak poprzednio w połowie cyklu.
i lekarz odpowiada:
Prosze sie nie niepokoic. Ma Pani po prostu tzw plamienia okoloowulacyjne. Dotyczy to co 3 kobiety i ma prawo wystapic w każdym cyklu. Ich powodem jest wzrost wiekszego pecherzyka jajnikowego ktory produkuje wieksze ilosci estrogenu. Prowadzi do do wzrostu wyższego endometrium. W okresie okoloowulacyjnym spadek produkcji estrogenu powoduje obumieranie sluzowki co prowadzi do obserwowanego plamienia a niekiedy krwawienia. Niekiedy towarzyszy temu ból. Jezeli podczas wizyty lekarz wykluczył patologie w obrębie narządu płciowego ( polip, nadżerki) to taki stan traktowany jest jako fizjologiczny. Pozdrawiam,.
ale moze to też być objaw:
stresu
niewłąściwej diety (odchudzania?)
zawirowań hormonalnych, wiec dobrze byłoby ponadać hormony..... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2012 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Nie, nie biorę tabletek. Brałam kiedyś, jakieś 5-6 lat temu.
Przed chwilą pojawiła się u mnie krwawienie, dokładnie takie jak w czasie miesiączki. Sama nie wiem, od statniej @ minęło 16 dni, a cykl mam zazwyczaj 30 dni. Czy zdarzyło Wam się dostać o tyle wcześniej okres?
Poczekam, zobaczę czy to faktycznie miesiączka i kiedy pojawi się druga.
Przyznam się, że trochę się denerwuję i niepokoją tą sytuacją.Kiedyś czytałam, że plamienia między miesiączkami mogą oznaczać nowotwór, choć w moim przypadku cytologia to wyklucza. Ale jestem straszną panikarą i często za dużo czytam...
Dodano po 5 godzinach 47 minutach:
Hmmm, wydaje mi się, że to typowe plamienie między miesiączkami. Na wkładce też są plamki i w czasie podcierania...
A do ginekologa mogę iść dopiero 25 kwietnia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 12:04 am Temat postu: |
|
|
to mi to na okołoowulacyjne wygląda _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 6:25 pm Temat postu: |
|
|
A dzisiaj (do tej pory) wkładka czysta, hmmm |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dynia
|
Wysłany: Sob Mar 17, 2012 4:41 pm Temat postu: |
|
|
no i to tak moze być....
a masz jakies bóle przy tym albo jakies kłopoty z cerą, włosami (hormony?) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 6:33 pm Temat postu: |
|
|
W sobotę wystąpiły jeszcze niewielkie upławy. Od tego czasu już spokój (tfu, tfu).
Kłopotów z cerą czy włosami nie mam, bóle w podbrzuszu także nie występowały.
Udało mi się umówić do ginekologa na 28 marca. Więc w przyszłym tygodniu dowiem się co to mogło być.
Lacibios Femina biorę nadal, chociaż jest już lepiej, bo nie zaszkodzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dynia
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 10:54 am Temat postu: |
|
|
lacibios na pewno nie zaszkodzi. co to to nie ja obecnie, aby sie pozbyć problemów z drogami moczowymi biorę jescze dodatkowo Lactovaginal.... czyli dwa od razu
a ja sie zastanawiam nad wzięciem kasułek Feminella Vagi C, emilko masz doswiadczenie jakieś z nimi? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|