Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle, part. 6

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 38, 39, 40  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ona_22

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nowicjuszka swoja droga - w sumie o wczesniejszym zajsciu w tych przpadkach nawet nie pomyslalam Smile ech, normalnie czuje sie jak taka kobyla, klapki na oczy.. i to nakrecanie sie :/ przydalby sie jakis czasoprzyspieszacz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pat25

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 7:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ojej czyli spore szanse na zaplodnienie? ;/
Powrót do góry
Monti

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 9:10 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A jak długo działa ta tabletka po? Tzn, jak długo uwalniany jest progesteron w organiźmie?

Ehhh, już odchodzę od zmysłów. Choć przy pierwszym stosunku do wytrysku doszło w prezerwatywie. Przy drugim zbliżeniu gumka się zsunęła, czego nie zauważyliśmy, ale nie doszło do wytrysku, więc jedynie to, co "znajdowało się" na nim mogło dostać się do środka, a to są raczej znikome ilości plemniczków. No i tabletka wzięta po 11h. Sama już nie wiem, chyba szanse że jestem w ciąży są prawie równe zeru?

Ostatnio zmieniony przez Monti dnia Sro Sty 06, 2010 10:50 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 12:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pat Jakieś szanse zawsze są Smile Przy każdej metodzie antykoncepcyjnej Smile Jedyną w 100% skuteczna metodą antykoncepcyjną jest szklanka wody zamiast Smile

Ona Wrzuć na luz Smile I nie szperaj już w necie więcej Smile nie ma sensu Smile

Monti Jest to jednorazowa dawka, czas wchłania jak przy zwykłych tabletkach - 3-4 h zależnie od organizmu Smile

Do erekcji zapewne doszło bo bez erekcji nie byłoby możliwości włożenia członka do pochwy Wink

Szanse na ciążę niewielkie Smile
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 2:46 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nowicjuszka no nie ma sensu wlasnie bo juz chyba kazda jedna informacje o tej tabletce w necie przeczytalam Smile)

btw. troche tego bylo, i informacji na roznych stronach i watkow na forach, huh!
Powrót do góry
Monti

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 10:48 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nowicjuszka - tak to jest jak człowiek zestresowany i nie myśli, co pisze Rolling Eyes Oczywiście chodziło mi, że za drugim razem nie doszło do wytrysku Wink

Pytałam się o to, jak długo działa ta tabletka, bo ciekawi mnie dlaczego Escapelle bierze się tylko jedną, a Postinor Duo dwie? Zapewne chodzi o ilość zawartego progesteronu w tabletce, ale gdzieś kiedyś wyczytałam że skuteczniejsze są te, gdzie bierze się dwie dawki leku w odstępie czasowym? Co o tym sądzisz?

edit: Właśnie wróciłam od ginekologa. Jak wykazało USG, mam owulację, więc bardzo dobrze że wzięłam tabletkę w możliwie najszybszym czasie. Teraz muszę czekać 1,5 tygodnia i mogę zrobić test ciążowy.
Jeśli miesiączka nie będzie się pojawiać, mam przyjść po 3 tygodniach od tego stosunku na USG, aby wykluczyć ciążę. Mam jednak nadzieję, że nie będę musiała iść.

W całym tym stresie zapomniałam się tylko zapytać o tą owulację. Jak to wygląda? Jeśli w trakcie stosunku miała już miejsce owulacja, to czy tabletka wzięta po 11h zadziała?

Chyba panikuję Sad
Powrót do góry
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 7:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wg danych ulotkowych niby escapelle ma o te kilka procent srednio wieksza skutecznosc. Niektore leki maja substancje pomocnicze, ktore np wydluzaja proces uwalniania subst czynnej, moze z tego wynika, ze jedna tabletka ma dwukrotnie wieksza zawartosc subst czynnej i jest przyjmowana jednorazowo a drugi lek w odstepie 12godzinnym. Teoretycznie lepsze sa leki jednotabletkowe, bo to co sie zje, wypije (szczegolnie sok grejfrutowy) itd miedzy jedna a druga tabletka np postinoru moze wplywac na jej wchlanianie - no i ryzyko, ze sie wezmie sie troche za pozno czy za wczesnie znika w przypadku escapelle. Smile

Dodano po 5 minutach:

Monti "W całym tym stresie zapomniałam się tylko zapytać o tą owulację. Jak to wygląda? Jeśli w trakcie stosunku miała już miejsce owulacja, to czy tabletka wzięta po 11h zadziała? " - mi ginekolog powiedzial, ze nie jest to az tak istotne, najwazniejsze jest wczesne przyjecie. Wtedy chyba ta tabletka dziala po prostu jak po owulacji samej tez czyli na sluz macicy, zeby sie nie zagniezdzila... ale to tylko takie moje gdybanie, moze dziewczyny cos wiecej napisza.. Smile

pozdr.
Powrót do góry
Monti

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 9:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ona_22 - dzięki za odpowiedź.
Też tak sobie gdybałam odnośnie tej owulacji. Przyznam się bez bicia - nie uważałam na biologi i teraz mam braki. A mówiłam, że biologia do niczego mi się w życiu nie przyda, heh...
W każdym razie myślę że nie mam czym się martwić i w ciąży nie jestem, ale wiadomo - zawsze jakiś stres jest, dopóki nie pojawi się okres.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 9:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ech..wiem cos o tym, tez czekam ;/ i tez wpadka w polowie cyklu ;/
Powrót do góry
Monti

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 9:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to nie jesteś sama w swoich obawach i lękach Wink

Dodano po 1 minutach:

A swoją drogą - jak pech to pech - że też zawsze coś takiego musi się przytrafić w dni płodne Confused Ehhh....
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 38, 39, 40  Następny
Strona 2 z 40