Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle, part. 6

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 38, 39, 40  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ona_22

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 9:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Monti a wystapily u Ciebie jakies objawy uboczne? bo u mnie cos nie bardzo, w pierwszych dniach czulam oslabienie i ogolnie ociezalosc ale to chyba bardziej z nerwow
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dokładnie Dziewczyny Smile Tak jak same pisałyście Smile

Co do róznic między postinorem a escapelle. W postinorze dawka hormonu zawarta w escapelle jest podzielona na 2 dawki Smile tyle Smile A badania wykazuja nieznacznie wyższą skuteczność escapele Smile

Tabletka jak najbardziej zadziała Smile nie dojdzie do zagnieżdżenia się ewentualnie powstałego zarodka w błonie sluzowej jamy macicy Smile

Co do braków z biologii...Jeszcze nie jest za póxno zeby braki nadrobić Wink
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nowicjuszka a znalazlas moze gdzies info na temat tego czy escpalle lepiej przyjac po posilku czy bez? ja pamietam na szybko kupowalam pasztecika, zeby nie brac tabletki na czczo i nie wiem jak to wplywa na wchlanianie (jedne tabletki lepiej brac na czczo inne lepiej sie wchlaniaja po pokarmie szczegolnie bogatym w tluszcze). Mam nadzieje, ze nie pgoorszylam tym jej wchlaniania:/ ale w sumie pewni ejakby to mialo znaczenie napisaliby o tym w ulotce..
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wpływa Smile Nie ma to znaczenia Smile Tylko żeby nie łączyć z innymi lekami na raz i grejpfrutami.

To są hormony...
Monti

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ona_22 - u mnie też żadne objawy uboczne nie wystąpiły. Ale od wzięcie tabletki minęły dopiero 3 dni (4 będą jutro rano). Ale to chyba dobrze, tak myślę. Na każdym leku podane są takie skutki uboczne, a jeśli nie wystąpią tzn że organizm dobrze przyjął lek, a nie że nie zadziałał.
Ja ogólnie jestem zestresowana i trochę zmęczona tym wszystkim, ale to chyba nie od tabletki.

nowicjuszka - Wprawdzie biologię mimo wszystko bardzo lubiłam, ale teraz nie mam nawet czasu na ulubioną książkę (tyle pracy itp), więc chyba nie nadrobię tych braków. Przynajmniej nie teraz Wink
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wystarczy tylko poczytać na temat cyklu ;] to jakieś 2 temaciki w książce...Góra pół godzinki Wink
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

znalazlam, ze w metodzie yuzpego gdzie tez jesdnym ze skladnikow jest levorgestrel zaleca sie przyjmowanie z lekami przeciw nudnosciom lub w teakcie posilku, zeby jej nie zwrocic - takze chyba nie wplywa ;]
Powrót do góry
Monti

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No, to może poszperam w starych książkach od biologii i już będę na przyszłość wiedziała Wink
Chociaż... od czego jest teraz internet, heh Laughing

Ja podobnie jak Ona_22 szybko zrobiłam sobie małą kanapkę (choć w ogóle nie miałam ochoty jeść), żeby na czczo nie przyjmować leku. To chyba już takie przyzwyczajenie.

Odnośnie tego, co napisała Ona_22 - może jest coś w tym racji, aby przyjmować z lekami na wymioty... Bo jeśli w przeciągu 3-4 godzin wystąpią nudności, to trzeba przyjąć jeszcze jedną tabletkę, bo wystarczająca ilość progesteronu mogła nie uwolnić się w organiźmie. Znaczy, ja to tak pojmuję Wink

Ostatnio zmieniony przez Monti dnia Sro Sty 06, 2010 11:36 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale to jest inna metoda...Tam przyjmujesz kilka tabletek co ileś godzin. A tu masz jednorazowa dawkę. To mniej obciąża układ pokarmowy.
Ona_22

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nowicjuszka tak, ale chodzi mi o to, ze jezeli czesc tamtych tabletek zawiera levonorgestrel to tak jakby potwierdza, ze przyjmujac escapelle po posilku czy w trakcie nie zmnijeszymy jej wchlania Smile btw. wydaje mi sie, ze fakt, ze pewne tabletki przyjmuje sie na czczo lub po posilku wynika z tego, ze jak tabletka jest kapsulkowana albo powlekana to moze byc brana na czczo bo nie przyklei sie do sciany zoladka, a niepowlekana jak escapelle chyba nawet lepiej po posilku - mniejsze prawdopodobienstwo wymiotow (nie wiem czy z tabltkami tak jest, ale przyklejenie np skorki owocow do sciany zoladka powoduje pobudzenie receptorow i wymioty) - takie tam dywagacje Rolling Eyes <-- nie, wcale nie szukam problemow Very Happy poruszam dodatkowe aspekty Razz pozdrowienia Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 38, 39, 40  Następny
Strona 3 z 40