Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ona_22
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Monti a wystapily u Ciebie jakies objawy uboczne? bo u mnie cos nie bardzo, w pierwszych dniach czulam oslabienie i ogolnie ociezalosc ale to chyba bardziej z nerwow |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:18 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie Dziewczyny Tak jak same pisałyście
Co do róznic między postinorem a escapelle. W postinorze dawka hormonu zawarta w escapelle jest podzielona na 2 dawki tyle A badania wykazuja nieznacznie wyższą skuteczność escapele
Tabletka jak najbardziej zadziała nie dojdzie do zagnieżdżenia się ewentualnie powstałego zarodka w błonie sluzowej jamy macicy
Co do braków z biologii...Jeszcze nie jest za póxno zeby braki nadrobić _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ona_22
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:25 pm Temat postu: |
|
|
nowicjuszka a znalazlas moze gdzies info na temat tego czy escpalle lepiej przyjac po posilku czy bez? ja pamietam na szybko kupowalam pasztecika, zeby nie brac tabletki na czczo i nie wiem jak to wplywa na wchlanianie (jedne tabletki lepiej brac na czczo inne lepiej sie wchlaniaja po pokarmie szczegolnie bogatym w tluszcze). Mam nadzieje, ze nie pgoorszylam tym jej wchlaniania:/ ale w sumie pewni ejakby to mialo znaczenie napisaliby o tym w ulotce.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Nie wpływa Nie ma to znaczenia Tylko żeby nie łączyć z innymi lekami na raz i grejpfrutami.
To są hormony... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Ona_22 - u mnie też żadne objawy uboczne nie wystąpiły. Ale od wzięcie tabletki minęły dopiero 3 dni (4 będą jutro rano). Ale to chyba dobrze, tak myślę. Na każdym leku podane są takie skutki uboczne, a jeśli nie wystąpią tzn że organizm dobrze przyjął lek, a nie że nie zadziałał.
Ja ogólnie jestem zestresowana i trochę zmęczona tym wszystkim, ale to chyba nie od tabletki.
nowicjuszka - Wprawdzie biologię mimo wszystko bardzo lubiłam, ale teraz nie mam nawet czasu na ulubioną książkę (tyle pracy itp), więc chyba nie nadrobię tych braków. Przynajmniej nie teraz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:30 pm Temat postu: |
|
|
Wystarczy tylko poczytać na temat cyklu ;] to jakieś 2 temaciki w książce...Góra pół godzinki _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ona_22
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:31 pm Temat postu: |
|
|
znalazlam, ze w metodzie yuzpego gdzie tez jesdnym ze skladnikow jest levorgestrel zaleca sie przyjmowanie z lekami przeciw nudnosciom lub w teakcie posilku, zeby jej nie zwrocic - takze chyba nie wplywa ;] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Monti
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:34 pm Temat postu: |
|
|
No, to może poszperam w starych książkach od biologii i już będę na przyszłość wiedziała
Chociaż... od czego jest teraz internet, heh
Ja podobnie jak Ona_22 szybko zrobiłam sobie małą kanapkę (choć w ogóle nie miałam ochoty jeść), żeby na czczo nie przyjmować leku. To chyba już takie przyzwyczajenie.
Odnośnie tego, co napisała Ona_22 - może jest coś w tym racji, aby przyjmować z lekami na wymioty... Bo jeśli w przeciągu 3-4 godzin wystąpią nudności, to trzeba przyjąć jeszcze jedną tabletkę, bo wystarczająca ilość progesteronu mogła nie uwolnić się w organiźmie. Znaczy, ja to tak pojmuję
Ostatnio zmieniony przez Monti dnia Sro Sty 06, 2010 11:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Ale to jest inna metoda...Tam przyjmujesz kilka tabletek co ileś godzin. A tu masz jednorazowa dawkę. To mniej obciąża układ pokarmowy. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ona_22
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:42 pm Temat postu: |
|
|
nowicjuszka tak, ale chodzi mi o to, ze jezeli czesc tamtych tabletek zawiera levonorgestrel to tak jakby potwierdza, ze przyjmujac escapelle po posilku czy w trakcie nie zmnijeszymy jej wchlania btw. wydaje mi sie, ze fakt, ze pewne tabletki przyjmuje sie na czczo lub po posilku wynika z tego, ze jak tabletka jest kapsulkowana albo powlekana to moze byc brana na czczo bo nie przyklei sie do sciany zoladka, a niepowlekana jak escapelle chyba nawet lepiej po posilku - mniejsze prawdopodobienstwo wymiotow (nie wiem czy z tabltkami tak jest, ale przyklejenie np skorki owocow do sciany zoladka powoduje pobudzenie receptorow i wymioty) - takie tam dywagacje <-- nie, wcale nie szukam problemow poruszam dodatkowe aspekty pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|