Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Hormony, interpretacja wyników

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 12, 13, 14  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marlenka21

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 8:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak miałam robione usg dopochwowe, mam jeden jajnik trochę większy od drugiego i nic poza tym,p.dok powiedziała że nie ma sie do czego czepić oprócz(NADŻERKI Crying or Very sad ) którą raczej trzeba zamrozić. Nie wiem który był to dzień cyklu,trudno to u mnie obliczyć, bo badania miałem teraz w zeszłym tyg. a ostatnią miesiączkę we wrześniu..... PO badaniu brałam przez tydzień luteinę 2tabl rano i 2tabl wieczorem a na noc dopochwowe...na zmianę Gynalgin i Betadine a jak te się skończą mam brać Lactovaginal
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 8:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wyniki mamy podobne. ważny jest dzień wykonywania tego badania . Najlepiej jest w 3dc. więc nie wiem jak zinterpretować te wyniki. Powiedzmy ,ze jednak miałas zrobione w dniu dobrym to zdecydowanie LH za wysokie ( tak jak u mnie) , FSH w normie ale ważny jest stosunek LH do FSH u Ciebie jest powyżej 2 co może sugerować PCO. ja właśnie to mam stwierdzone. Nie wiem jak prolaktyna bo nie podałaś norm
Powrót do góry
Marlenka21

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 8:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Norma prolaktyny po podaniu MTC 102-496
Powrót do góry
Marlenka21

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 8:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No dobrze ale co to znaczy?? czy wpłynie to na to czy będę miała dzieci?
Bardzo chcę zajść w ciążę, nie koniecznie teraz ,ale instynkt już mi się zaczyna odzywać//// Wink
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 9:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Powiem tak, moje badania wygladaja zupełnie podobnie do Twoich
* prolaktyna – 33,82 ng/mL( 1.90- 25.00 )
* prolaktyna – 82.13 ng/mL ( po obciążeniu )
* FSH – 5 mIU/mL ( 3-12mLU/mL )
* LH – 13.27 mIU/mL ( 2-13 mLU/mL)
Ja staram sie o dzidzię już troszkę czasu i nic z tego, dlatego lekarz skierował mnie na te badania. Stwierdzone PCO czyli policystyczne jajniki( jajniki usiane pęcherzykami). Ty masz typowe objawy, czyli powiekszone jajniki, nieregularny okres i przede wszystkim stosunek LH do FSH powyżej 2 . Nie jestem jednak lekarzem i radzę Ci tylko na podstawie swojej wiedzy i opini mojego lekarza Smile . PCO to niewątpliwie problem jeśli chodzi o zajście w ciąże. Prolaktyne po obciążeniu tez masz za wysoką bo powinna wzrosnąć najwyżej 5-6 krotnie. A to tez może stwarzac problemy z zajściem w ciąże. Na zbicie prolaktyny dosaje się zazwyczaj ( i ja tez dostałam ) bromergon. na te jajniki ( na zmniejszenie ) daja diane35 czyli tabletki anty o działaniu antyandrogennym.
A czy lekarz mam juz jakis plan w ziazku z Twoim lczeniem?
Powrót do góry
Marlenka21

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 11:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeszcze nic konkretnie nie wiem,czekam jeszcze na wyniki TSH i cytologi, mam iść do lekarza za dwa tyg. Wiem że raczej będę miała wymrażaną nadżerkę...(boję się bardzo tego) a co do leków to nie wiem jakie dostanę, bo nie wiem czy w moim przypadku będę mogła brać wszystko.bo jak by tego było mało biorę jeszcze leki na serce, bo mam kołatania-napadowe,bardzo słabo się wtedy czuję i mam drgawki a serce mi bije jak szalone.... Sad Biorę silne leki.Jestem zła bo spotyka mnie tyle przykrych chorób a ja po prostu chciałabym odzyskać dawną formę z przed roku kiedy czułam się dobrze...teraz jakieś fatum nade mną wisi............
Powrót do góry
Marlenka21

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 11:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aAcha...a Bromergon kiedyś też brałam przez 3miesiące i tylko w pierwszym m-cu dostałam okres a potem znowu nic....Okres mam co 3-4miesiace Sad
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 11:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

matko wspołczuje Sad najgorsze co moze byc dla kobiety to nie móc miec dzieci... Neutral powodzenia! instynkt tak szybko nie minie Smile uwierz. u mnie trwa 2,5 roku i dalej mam obsesje Smile wiec spokojnie Wink bedzie dobrze.chociaz jak kolezanka napisała PCOS to nic dobrego eh.. Sad

ps- jesli chcesz sie dowiedziec wiecej na temat PCOS zapraszam do przeczytania tych postow--->
http://www.biomedical.pl/forum/pcos-vt4982.html?highlight=pcos

Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 3:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bromergon zbija prolaktynę a nie reguluję okres. Oj kochana cóż więcej mogę Ci polecić....znajdz dobrego fachowca i zacznij się leczyć bo mi to naprawdę wygląda na PCO ( mam nadzieję ,że się mylę) . To nie jest wyrok ale troszkę naczekać się trzeba. Ważna jest diagnostyka i szybkie leczenie a nie zbywanie pacjentki. Nie wiem jakie dostaniesz tabletki....problem z sercem...hmmm pamiętaj żeby o tym powiedzieć. Trzymaj się i nie poddawaj a będziesz na pewno MAMUSIĄ .
Powrót do góry
ejakulat

PostWysłany: Wto Lut 10, 2009 4:11 pm    Temat postu: dawca nasienia Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

TREŚĆ POSTU USUWAM!!!! CO TO MA BYĆ?!

Przeczytaj regulamin forum.

Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie. / nowicjuszka

Pozwliłam sobie również usunąć posty tabakierki i buski3434 gdyż po usunięciu treści tego posta, tamte nie miały sensu
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 12, 13, 14  Następny
Strona 8 z 14