Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Interakcje tabletek z lekami/alkoholem/żywnością itd

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 35, 36, 37  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nulka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 6:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam! mam pytanie: przyjmuję tabletki Novynette i dostałam teraz od dentysty antybiotyk Dalacin C. Przyjmuję go od wtorku a tabletki anty skończyłam brać w niedziele i teraz właśnie mam przerwę tydzień i dzisiaj zgodnie jak powinno być dostałam okres. Moje pytanie jest takie ile muszę odczekać po skończeniu brania antybiotyku żebym nie zaszła w ciążę? czy tydzień po skończeniu antybiotyku? I czy normalnie mam zacząć brać następne opakowanie od poniedziałku tak jak to powinno być? Proszę o radę i pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 8:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Masz zacząć brać kolejne opakowanie i zabezpieczać się dodatkowo przez cały okres przyjmowania antybiotyku i tydzień po skończeniu kuracji.
nulka

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 11:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję Nowicjuszko Smile teraz jestem spokojna Smile
Powrót do góry
majk64

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 8:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mojej dziewczynie zapisano tabsy Syndi-35 i kajs wyczytalem ze nie powinno sie za bardzo opalac biorac tabsy. planujemy wyjazd na wczasy do hiszpanii i ciekawi nas, czy wspolzycie tam (przy ciaglym opalaniu sie) bedzie bezpieczne.
przepraszam, jesli pytanie juz sie kajs tu przewinelo.
pozdrawiam!
Powrót do góry
Rozczochrana

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 9:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie powinno sie opalac biorąc hormony bo grozi to plamami i poparzeniem,nie wpływa na skuteczność
Powrót do góry
Aleksandraaa

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 10:01 pm    Temat postu: PROSZE O SZYBKA ODP!!!!!!!! WAZNE Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Otóz moj problem jest taki.
Wczoraj byłam w szpitalu z powodu usuwanego czyraka . Byłam pod całkowitą narkozą.ale to był tylko zabieg 15minutowy. PIERWSZE pytanie. Czy narkoza obniza skutecznosc?
Kolejna rzecz jest taka ze dzis dostałam wypis do domu.Ale lekarz przepisał mi antybiotyk Amoksiklav ( czy on obniza skutecznosc tabletek anty? ) Lekarz przepisujacy powiedział mi ze nie , a Ginekolog ze tak..
I teraz sytuacja z dzisiaj... Otóz normalnie regularnie biore tabletki rano. wziełam takze dzisiaj normalnie nie przerywajac ciaglosci...Jednak dzisiaj współzyłam ok 13.00 z chłopakiem a o 14.00 wziełam pierwsza tabletke antybiotyku Amoksiklav.[b]Po jakim czasie antyniotyk moze obnizyc skutecznosc tabletek anty?[/b]Postąpiłam pochopnie.Jestem przy 6 tabletce z blistera(tabletki anty- Logest).Biore kolejne opakowanie z kolei...juz 6. Wsyatepuja mi plamienia ,ale to juz było wczesniej.
Najbardziej obawiam sie ze moze byc ciaza przez obnizenie skutecznosci tabletek...Ginekolog powiedział ze raczej nic nie bedzie jednak prosze o wypowiedzi innych.Błagam pomozcie.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 10:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

narkoza nie obniża.
antybiotyki nie działają wstecz.
amokciklav wpływa na tabletki i powinnas się zabezpieczać dodatkowo w czasie jego brania i 7 dni po skończeniu kuracji.
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 10:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Amoksiklav jest to lek z grupy amoksycyklin więc jak najbardziej obniża ich działanie. Co do czasu...Na dobrą sprawę od pierwszego dnia przyjmowania antybiotyku.

Ale bez przesady ciąży z tego nie będzie jeśli wcześniej tabletki przyjmowałaś zgodnie z zaleceniem.

Co do narkozy...Szczerze mówiąc nie wiem...
Aleksandraaa

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 3:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedzi.
Jednak...dzis bylam w szpitalu na zmiane poatrunku i przy okazji lekarz stwierdzil ze zmieni mi antybiotyk na TAROMENTIN ( zawiera 500mg amoksycyliny i 125 mg kwasu klawulanowego) podobno jest to wieksza dawka dostosowana do mojej masy ciała ( tamta dawka była za mała) Domyslam sie oczywiscie ze ten antybiotyk takze obniza skutecznosc tabletek. . .
Uspkoiłyscie mnie.. zrozumiałam,że byłam zabezpieczona w tamtym czasie :)Tabletki przyjmowałam regularnie. Smile Dziekuje.
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 5:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak. Też jest z grupy amoksycyklin.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 35, 36, 37  Następny
Strona 21 z 37