Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tarlama
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Sty 09, 2006 8:29 pm Temat postu: Jak przygotowac sie do ciazy?? |
|
|
No wlasnie.
Planujemy na wiosne (maj/czerwiec) rozpoczac starania o dzidzie.
Co prawda do lekarza nie moge sie dostac a prywatna wizyta w moim miescie to koszt 90 zl !!! na co nas nie stac
Zabki - mam wyleczone, staram sie jesc racjonalnie (zdrowo), unikam kawy i chodze na spacery.
Od poczatku stycznia lykam Folic, vit.C, rutynoscorbin i escaven, aby sie wzmocnic... co jeszcze moge "wykonac" aby przygotowac sie do ciazy?
Do lekarza chce isc - w marcu jak wezme urlop
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
root
|
Wysłany: Pon Sty 09, 2006 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Dobrze, że jestes świadoma, że do ciąży trzeba się przygotować, bo jeszcze w naszym społeczeństwie mało takiej świadomości.
Właściwie to co napisałaś jest zalecane przez lekarzy jako przygotowanie.
Tylko też trzeba uważać, żeby nie przesadzić z różnymi witaminami i mikroelementami - wskazany jest umiar. Zarówno nadmiar jak i niedobór nie wyjdzie na zdrowie ani przyszłej matce, ani jej dziecku. Praktycznie rzecz biorąc zrównoważona dieta powinna zapewnić przyszłej matce wystarczające ilości mikroelementów |
|
Powrót do góry |
|
|
|
k-a-s-i-e-n-k-a69
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja radze przygotowac jeszcze:
-duzo cierpliwosci
-chusteczki chigieniczne (na nagle napady placzu bez powodu)
-dobra przyjaciolke (jak Cie facet wkurzy to sie przyda)
-transparent z napisem "MAM DZIECKO" (jak urodzisz to bedziesz miala ochote chwalic sie tym przed calym swiatem)
-pamietnik zeby wszystko notowac ( w ciazy moze byc wazny kolor moczu,godziny posilkow,czestotliwosc skurczy)
-buty na plaskiej podeszwie (kregoslup)
Pozdrawiam i zycze sukcesow:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tarlama
|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 6:48 pm Temat postu: |
|
|
k-a-s-i-e-n-k-a69 napisał: | Ja radze przygotowac jeszcze:
-duzo cierpliwosci
-chusteczki chigieniczne (na nagle napady placzu bez powodu)
-dobra przyjaciolke (jak Cie facet wkurzy to sie przyda)
-transparent z napisem "MAM DZIECKO" (jak urodzisz to bedziesz miala ochote chwalic sie tym przed calym swiatem)
-pamietnik zeby wszystko notowac ( w ciazy moze byc wazny kolor moczu,godziny posilkow,czestotliwosc skurczy)
-buty na plaskiej podeszwie (kregoslup)
Pozdrawiam i zycze sukcesow:) |
He he dzieki
Praktyczne rady
Cierpliwosc i checi to juz od dawna mam
W chusteczki, czekolade i ogorki kiszone zaopatrze sie jak tylko zaciaze
Przyjacolki mam - 2 sprawdzone (jedna dzieciata) wiec jakby co - mam gdzie plakac
Transparet - zbedny, mi wystarczy ze bede miala dzidziola
Pamietnik - o tym nie pomyslalam. Faktycznie, notatki moga sie przydac. Przy okazji wprawie sie, bo przy dzidzi notakti beda konieczne
Buty - no musze kupic jak i cala odziez - ale to jak zaciaze
Dzieki za rady
Jesli cos Ci przyjdzie jeszcze do glowy - czekam na rady |
|
Powrót do góry |
|
|
|
annaso Gość
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2006 4:11 pm Temat postu: |
|
|
i jeszcze przygotuj się na nieustające mdłości-jestem w 4 miesiącu i na szczęście się skończyły,ale były naprawdę wyczerpujące.Sprawiły że w pod koniec 4 miesiąca nic nie przytyłam a dziecko jest już spore.Nie życzę tego nikomu,ale to co mogę doradzić to duży karton rumianku,on trochę to łagodzi:)
I oczywiście nie radzę wierzyć w poranne mdłości:)Poranne ,popołudniowe,wieczorne i nocne:)-tak się powinny nazywać
Ale to podobno znaczy że dzidziuś rośnie,duży poziom progesteronu otwiera wpust do żołądka.
Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tarlama
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:06 pm Temat postu: |
|
|
A mnie sie okres spoznia.
Nie mam tez zadnych objawow, ze zaraz sie pojawi
Nie matwilabym sie (a nawet cieszyla) gdyby nie to, ze od ponad tygodnia jestem chora i biore leki
Juz sama nie wiem co o tym myslec |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bea
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Jedynie co można życzyć Tobie, spełnienia marzeń i upragnionego dzidziusia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tarlama
|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Nie bylam w ciazy to przez chorobe (prawie 3 tygodnie) nie mialam okresu... tak lekarz powiedzial, a testy ciazowe potwierdzily... Moze to i lepiej - w koncu bralam leki
Bylam u gina.
Wchodze i mowie: przygotowujemy sie z mezem do ciazy.
Lekarz: i co? ja jestem do tego Pani potrzebny?
Zdebiala....
Wytlumaczylam, ze biore folik, escaven i magnez... i pytam: co jeszcze, aby sie przygotowac.
On: dobrze, bardzo dobrze.
Ja: Prosze o skierowanie na badania czy przeszlam rozyczne i tkosoplazmoze (powiedzialam ze mam w domu koty)
On: nie trzeba. Na rozyczke byla Pani szczepiona - jak wszystkie dziewczynki - w wieku 14 lat, toksoplazmoza jest niebezpieczna w 3 trymestrze i to tylko nowo wszczepienna. A tak robi sie takie badana jak nie wiadomo dlaczego Pani poronila.
Zdebialam po raz 2.
On: na razie przez rok prosze sie starac, a po tym czasie jesli nic nie wyjdzie przujdzie Pani do mnie i zobaczymy co sie tam dzieje. HA HA HA
Jak to jest z tymi badaniami? Sa konieczne? Lekarz moze mnie wyslac na takie badania?
Nie mam ksiazeczki szczepien - zaginela kilka lat temu w szkole
Nie wiem co mam robic. Tyle slyszalam o tokso i rozyczce.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Netka
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 3:56 pm Temat postu: |
|
|
My tez z mężem mamy zamiar zacząć się starać o Dzidzię Byłam u ginekologa i również zapytałam co zrobić by dobrze się przygotowac do ciąży.Usłyszałam to co Ty,czyli że folik i magnez wystarczą.Ja też 2 miesiące temu zaczęłam brać witaminki,rzuciłam palenie i wyleczyłam zęby.Dużo czytałam na temat badań jakie powinno się wykonać,a mianowicie:mocz,morfologia,poziom cukru i cholesterolu,badania na obecność przeciwciał różyczki i na toksoplazmozę.Zapytałam o skierowanie,ale otrzymałam odpowiedź, że te badania wykonuje się u kobiet w ciąży za darmo,a przed ciążą można je wykonać płatnie.
Moje pytanie pytanie brzmi:Po co u kobiety w ciąży wykonywać badanie np. na obecność przeciwciał różyczki,skoro i tak nie może się ona w razie czego zaszczepić?Ale tego nie da się przeskoczyć.To po prostu nasza Służba Zdrowia
Ja zrobię badania płatnie.Nie chce potem się martwić o mój Skarb Pozdrawiam gorąco i napisz co udało Ci się załatwić |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tarlama
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 8:04 am Temat postu: |
|
|
Witaj Netka razem bedzie nam razniej
Niewie udalo mi sie zalatwic od poczatku marca - bo 2 raz w tym roku jestem chora
Ta zima juz sie chyba nigdy nie skonczy
Zaopatrzylam sie w oczyszczajce ziolka, ktore podobno wspomoagaja proces zaciazania dobre sa i reweklacujnie dzialaja na moj brzuszek, wiec je pije
Badania ide zrobic w przyszlym tygodniu - oczywiscie platne, bo nie chce czekac i martwic sie jak juz zaciaze.
Obecnie mam @, o dziwo super bolesna - a bylo juz tak milo przez 4 ostatnie cykle
Nadal lykam zestaw dla przyszlej mamy (folik+magnez+escaven) i pije ziolka Nie jem miesa i czekam na wiosne, bo tej sklepowej chemii w warzywach nie chce jesc Robie sobie zupy z wloszczyzny, ryby, surowki z biala kapusta i ryz naturalny. Troche mi miesa brakuje, ale trzymam sie Slodyczy - w ramach oczyszczania tez nie jem i kawe odstawialm
A co Tobie udalo sie zaltwic? Jak przygotowania? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|