Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Teoretycznie tabletki powinno sie odstawić na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciąże a to dlatego aby organizm mógł powrócić do swego naturalnego trybu , by hormony osiagnęły swój przedtabletkowy poziom itp. No na to trzeba troszkę czasu. Czasami organizm kobiety odrazu po odstawieniu reaguję owulacją i następuje poczęcie a czasami trwa to kilka miesięcy zanim się unormuję. Radzę więc odstawić pigułki około 6 miesięcy przed. To takie minimum.
Proponuję już teraz zacząć zażywać kwas foliowy. To bardzo ważne bo zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka. Spokojnie możesz zacząć od teraz i kontynuować aż do końca pierwszego trymestru.
Warto by było również przejść się do ginekologa na rutynowe badanie czyli cytologie, usg piersi około 6-12 miesięcy przed . Również należałoby zrobić ogólne badanie krwi. Tyle wystarczy. Jeśli wystąpią problemy z zajściem w ciąże wtedy zaczniesz szukać przyczyny. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nika2483
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Hm najbardziej właśnie interesuje mnie termin odstawienia tabletek. Moja pani ginekolog powiedziała mi, że czasem przed zajściem w ciąże podaje się kobietom tabletki antykoncepcyjne, żeby przygotować macicę, i o dziecko można się starać już miesiąc po odstawieniu antykoncepcji. O dziecko chcemy się starać na jesień przyszłego roku, więc czy zażywanie kwasu foliowego jest konieczne już teraz?
---Pytanie przeniesione do tematu pokrewnego---tosia81 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Jesli chodzi o tabletki to faktycznie opcje są dwie. Czasami po odstawieniu tabletek jest bardzo duża szansa na zajście w ciążę ale wcale tak nie musi być. Może wręcz przeciwnie tak długo dochodzić do siebie ,że potrwa to kilka miesięcy. Tak było w moim przypadku. Owulacji po odstawieniu nie miałam około 8 miesięcy.
Kwas foliowy należy brać koniecznie. To bardzo ważne. Zaleca sie go nawet kobietą nieplanującym w najbliższym czasie ciąży. To niewielki koszt bo około 4zł na miesiąc a naprawdę chroni maleństwo przed wadami cewy nerwowej. Lekarze zalecają przyjmowanie przed planowana ciążą. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nika2483
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Aż tak długo czekałaś na zajście w ciąże? No ja ostatnio rozmawiałam już z moją panią doktor i na wizytę kontrolną kazała mi przyjść w lutym i wtedy sprawdzi czy wszystko jest ok i da mi odpowiednie leki i zrobimy odpowiednie badania. Muszę pomyśleć co zrobić z tymi tabletkami, bo jeśli miałabym czekać kolejny rok na dziecko to chyba bym się załamała. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:06 pm Temat postu: |
|
|
wiesz u mnie był inny problem bo mam stwierdzone PCO wiec troszeczkę komplikowało to cała sprawę bo dodatkowo blokowało jajeczkowanie. Jeśli u Ciebie wszystko jest dobrze, hormony w normie, jajniki niepolicystyczne i owulacja występuje to nie powinno być żadnego problemu _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nika2483
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Tak u mnie jest wszystko w porządku, jak byłam w tym roku u lekarza na wizycie, to prosiłam, żeby mnie zbadała pod kątem możliwości zajścia w ciążę i się okazało, że jest wszystko ok. Życzę szczęśliwego zakończenia ciąży |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Oj życzę Ci aby tak było i faktycznie obyś nie miała problemów z zajściem w ciąże bo to koszmar. Wcześniej też nie wiedziałam ,że w ogóle będzie jakiś kłopot. Dopiero jak staraliśmy sie kilka miesięcy i nic nie wychodziło to zrobiłam profil hormonalny i wyszło co wyszło . No nic mam nadzieję,że Ciebie to nie spotka i szybko doczekacie sie maleństwa bo kopiący bobasek w brzuszku to najwspanialsze uczucie jakie można przeżyć. Trzymam kciuki _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nika2483
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:23 pm Temat postu: |
|
|
No powiem Ci szczerze, że się tego boję, żeby wszystko było w porządku. Na dzień dzisiejszy jest dobrze, zobaczymy co będzie za rok i nie mogę się doczekać dnia kiedy się dowiem, że jestem w ciąży. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:26 pm Temat postu: |
|
|
Zobaczysz że to najwspanialsza chwila w życiu _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nika2483
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 3:29 pm Temat postu: |
|
|
No czekam na ten moment z niecierpliwością, na szczęście czas mi szybko leci, więc ani się obejrzę a będzie już jesień 2010:) oby jak najszybciej. A Ty będziesz miała synka czy córeczkę? jeśli oczywiście mogę zapytać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|