Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Kamica nerkowa - sposby na ataki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Urologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bubi120

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 11:46 am    Temat postu: kamica przewodowa- a co potem?? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.

Piszę do Państwa w sprawie porady, otóż moja mama miała w dn 20.11.2007 zabieg chirurgiczny a dokładnie co rozpoznano cytuje :
"Kamica przewodowa u chorej po pankreatoduodenektomii sposobem Traverso"

Zastosowane postępowanie cytuje :
" ECPW + PTC + PTBD Obecnie endoskopem z optyka na wprost ponownie przez obie pętle wszyte za odżwiernikiem próbowano wejść do prawdopodobnej pętli doprowadzającej wszytej w okolicy zespolenia Brauna - bez powodzenia. Z dostępu w VII prawym międzyżebrzu w linii pachowej górnej nakłuto drogi żółciowe trafiając bezpośrednio w przewód wątrobowy wspólny wypełniony cieniami ujemnymi odpowiadającymi złogom, obraz dróg żółciowych wewnątrzwątrobowych w obu płatach wątroby skąpy - nie są one poszerzone ani w lewym ani w prawym płacie wątroby- uzyskano przejście prowadnicą przez zespolenie do pętli jelita - część z niej jest położona poziomo a kontrast odpływa do pionowo położonej pętli zdążającej do prawego podbrzusza - dostęp rozszerzono rozszerzadłem i balonem ciśnieniowym do średnicy 8 mm, założono drena wewnętrzno - zewnętrzny Ultrathane 8.5Fr oklejając go na skórze"

Proszę mi powiedzieć co teraz dalej czeka pacjentke, zgłoszenie do szpitala po ok 5 tygodniach. Nie ukrywam martwie się o moją mame i chciałbym żeby już było po wszystkim a tak męczące jest chodzenie z tym drenem i workiem.

Proszę o szybką odpowiedz.

Z poważaniem
Łukasz K

---edit by Wind_Of_Hope---
prosze nadawac tytuly tematom bardziej sugerujace problem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
adam1975

PostWysłany: Sob Wrz 06, 2008 4:40 pm    Temat postu: kamica nerkowa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. od 19 roku życia cierpie za kamice moczową mam 33 leczyłem się juz z większym lub mniejszym skutkiem czy ktoś może mi doradzić jak skutecznie się pozbyć tego problemu czasami mam tak duże że czasami zanim wyjdzie kamień mam b. ciemny mocz nie wiem czy to piasek czy krew zdarza mi się to raz na 2 lata ostatnio teraz wyszły mi niby 2 kamienie ale jak je dotknolem to tak jakby to był zbity piasek odrazu się rozwarstwił jak zaczłem pić dużo wody to mocz był normalny to chyba nie nerki kiedyś byłem u urologa (2lata temu mowiłem mu to to kazał duzo pić i przepisał nospe) teraz sytuacja dokładnie się powtarza i się zastanawiam czy iść do lekarza tylko po co żeby znowu usłyszeć to samo, zresztą czuję jak mi siedzi cos blisko pęcherza i strasznie mozolnie schodzi w dół ale ma problemy. Czy ktoś ma podobny problem napiszcie jak się pozbyć kamieni, może jakaś mieszanka ziołowa, albo iść do jakiegoś dobrego zielarza, mieszkam niedaleko Katowic
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sob Wrz 06, 2008 9:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mojej siostrze lekarz kazał pić dużo wody i chodzić po schodach.
ja słyszałam, że na kamienie ponoć dobra jest żurawina. no i piwo- najlepiej ciemne.
co do lekarza- lepiej się do niego udać. skontrolować ile obecnie masz kamieni i jak duże są.
ostatnio dość "modne" jest rozbijanie kamieni ultradźwiękami.
może to pomożeSmile
Powrót do góry
adam1975

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2008 12:32 am    Temat postu: kamica nerkowa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja miałem kamienie wielkości grochu i lekarz zanim mnie dał na badania i badania doszły do skutku mineły 3 miesiące do tego czasu kamień sam zszedł ciemny mocz zaniknąl a ja byłem zdrowy taki z lekarzy pozytek więc jak nie będzie bardzo źle to kupie sobie nospe piwa i jakieś zioła w aptece zawsze im to pomogło, ale dziękuję za rade a co do chodzenia po schodach to raczej nie bardzo bo mam bardzo silną niedoczynność tarczycy i biore bardzo mocne leki (letrox 175) jak tylko szybciej ide albo mam jakiś większy wysiłek fizyczny to leje się ze mnie woda tak się pocę a serce wali jak oszalałe, potem czasami musze brać isoptin 80 mój pierwszy wynik 2 lata temu tarczycy wynosił TSH 101 a norma jest od TSH 0,6 - 4,60 teraz mam w normie bo biorę te mocne leki ale coś za coś. ale kamicę mam od 15 lat dziekuje za porade.
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2008 10:06 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no to chodzenie po schodach odpada:)
możesz udać się do apteki i zapytać czy są jakieś tabletki/ zioła na wypłukiwanie kamieni z organizmu. prawdopodobnie będą to leki moczopędne:)
tylko powiedz farmaceutce jakie leki zażywasz. żeby nie wchodziły w jakieś interakcje czy cośSmile
Powrót do góry
adam1975

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2008 12:10 pm    Temat postu: Kamica nerkowa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie tak robie wiem że liść pokrzywy dobrze robi zawsze sobie kupuje,
no i piwo, dzieki wielkie. :lol:
Powrót do góry
trinitrotoluen
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2008 12:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trzeba zrobić badanie moczu - przede wszystkim oznaczyć pH + osady (i można jeszcze kwas moczowy w surowicy i DZM). Może pomoże łagodna alkalizacja moczu, o ok 0.5-1 pH. Są środki alkalizujące, tylko tym się musi lekarz zająć. Pan by musiał badać pH moczu papierkiem lakmusowym czy innym wskaźnikiem i mocz odpowiednio alkalizować (tylko trzeba właśnie uważać bo jak się za mocno zalkalizuje to się zaczną inne złogi wytrącać). Ale to najpierw badania trzeba zrobić, bo tak w ciemno to już pan wie - dużo pić i dużo sikać. Przy kamicy moczanowej alkohol może być wskazany bo blokuje sekrecję cewkową czyli mniej tego się z moczem wydala, tylko proszę w alkoholizm nie popadać Smile czy akurat piwo - ja bym wolał kapkę wina czerwonego bo od piwa brzuch rośnie. Wink

No przede wszystkim to do lekarza, ale niech pan do innego pójdzie niż ostatnio. Może w końcu na mądrego uda się trafić.
adam1975

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2008 11:00 am    Temat postu: kamica nerkowa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za poradę ale u mnie w rejonie jeden urolog gorszy od drugiego, od niedzieli mam spokój mocz jest normalny, kamieni nie ma nic się nie dzieje piłem pokrzywe brałem nospe i 2 piwa dziennie kiedyś jakieś 13 lat temu byłem u zielaża miałem 6-miesieczna kuracje ziołami kosztowało mnie to jakieś 200 zł razem z wizytami i potem miałem 10 lat spokoju więc sobie myslę że znajde jakiegośdobrego i znowu pójdę ale tą wiadomość sobie przekopiuję, i na wszelki wypadek zatrzymam, druga sprawa najpierw trzeba iść do lekarza rodzinnego a potem dopiero ze skierowaniem do urologa no a jak to kamienie to się czeka i miesiąc na wizyte, a potem mi wszystko przechodziło i lekarz dawał tylko nospe i mówił ze dużo pić bo wyniki do tego czasu już były dobre bo mi wzystko przeszło, jak ktoś w okolicach zna dobrych zielarzy, albo miszanki ziołowe to niech napisze, w lekarzy zwątpiłem.
Podziękowania dla wszystkich miłych ludzi.

----

Zapomniałem dodać że jestem z okolic Katowic

---edited by emilka----
jak chcesz coś dodać, korzystaj z opcji zmień
Powrót do góry
DawidKRK

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2008 3:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko się nie opij tymi piwami Wink
Powrót do góry
adam1975

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2008 4:07 pm    Temat postu: kamica nerkowa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie nie opije się piłem tylko w piatek i sobote teraz tylko ziółka ale już mi przeszło czasami mam taki napad kamieni ale taki ostry ja w piatek. to mi się zdaeza niezwykle rzadko ale juz jest ok.
Dzięki za troske
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Urologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4