Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Leki a alkohol - zbiorczy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Leki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
matik5512

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Sie 28, 2008 11:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak dobrze znać język angielski na poziomie lepszym niż podstawowy Wink
(wyniki po wpisaniu do google hasła "amoxicillin +alcohol". Amoksycylina to oczywiście inaczej Duomox.)
Cytat:

Dr. Alan Galbraith says:

"There is no reason whatsoever that alcohol cannot be drunk while on amoxycillin or for most antibiotics. I do not know where this urban myth came from but it is very widespread even amongst some of the medical profession. There is only one group of commonly used drugs which are antibiotics in the wider sense of this term that may cause unpleasant adverse effects when taken with alcohol. These are the imidazoles, of which metronidazole (Flagyl) is the commonest in use.

Cytat:

Question

I have been given a ten day course of amoxicillin for tonsillitis. I would like to know how much alcohol I can drink and what could be the side effects.

Answer

I do hope that you are starting to feel better from your tonsillitis. Ten days is quite a long course of antibiotics to take so I suspect that you have been quite poorly with your throat. There are no particular side effects to drinking alcohol with amoxicillin, which is a penicillin based antibiotic. Like all antibiotics, it is best taken on an empty stomach and I normally suggest that it is taken some time before drinking alcohol so that there is plenty of time for the antibiotic to get absorbed from the stomach. <br><br>The main side effects of penicillin-based antibiotics are nausea and diarrhoea and as these can also be the side effects of an overdose of alcohol, it can sometimes be difficult to tell which side effects are which! For this reason, I usually suggest that people keep their alcohol to the minimum when on medication. Get better soon!
Yours sincerely

The NetDoctor Medical Team

Cytat:
Amoxicillin and Alcohol [posted 8/4/98]
Question: What are the effects of drinking alcohol while on a 500 mg (3 times a day) of Amoxicillin, if there are any at all?

Answer: Minimal.

Tak więc chyba pozwolę sobie na opuszczenie jednej dawki i........ zabawę z alkoholem ;]
W każdym razie dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 12:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gdybyś przestudiował wcześniej ten temat, wiedziałbyś, ze wcześniej pisałam, ze nie zachodzi interakcja między amoksycyliną i alkoholem, ale jest jedno ale. a tym ale jest wątroba i nerki. amoksycylina to silny antybiotyk i nie pozostaje bez wpływu na wątrobę a że alkohol też jej nie służy, to powinieneś sam dobrze wiedzieć. ale zrobisz jak uważasz oczywiscie
1929

PostWysłany: Sro Gru 24, 2008 12:18 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
to ja może odświeże. Otóż sylwek się zbliża, a ja jestem w trakcie kuracji antybiotykowej. Zażywam inhibitor pompy protonowej- lanzul (lansoprazolum) i z tego co wiem to nie wchodzi w interakcje z alkoholem. Natomiast do tego biorę duomox 1000 (amoksycylina) 2x na dobę i równolegle Lekoklar 500 (klarytromycyna). Leczenie kończę w niedzielę rano a sylwka mamy w środę wieczorem, tak więc czy po 3 dobach będę mógł z powodzeniem spożywać alkohol (w niewielkich stosunkowo ilościach)?? Dodam, że nie jestem osłabiony, ani chory. To prostu zestaw na wyleczenie bakterii hp z żołądka.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Gru 24, 2008 12:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

myśle, ze spokojnie
lika007

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 12:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawa przedstawia się tak że dzisiaj dostałam Augmentin na 7 dni, czyli podczas sylwestra jeszcze będe go brała. Czy w takim razie mogę wypić chociaz trochę szampana albo jedno piwo? W ulotce nie jest nic napisane o interakcjach z alkoholem.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 2:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

generalnie jest zasada, żeby unikać alkoholu, ale myślę, że trochę szampana czy jedno piwko nie powinno zaszkodzić
szymaaa

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 7:43 pm    Temat postu: Doxycyclinum a alkohol. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Moj problem polega w ten sposób, że lekarz przepisał mi doxycyclinum a jak wiadomo po jutrze sylwester. Lekarz powiedział, że śmiało moge spozywać alkohol, lecz nie do konca jestem tego pewien. W ulotce nic na temat alkoholu nie pisze. CO o tym myślicie?

temat przyłączyłam do zbiorczego, dotyczącego alko i leków. emilka
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 7:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zacytuje siebie sprzed kilku stronic:
Cytat:
co do doksycykliny, to nie powinno się pić alkoholu, bo powoduje złą tolerancję alkoholu (może Ci się film urwać), a na dłuższą metę może powodować większe uszkodzenie wątroby niż w przypadku samego antybiotyku (ale to chyba oczywiste). dodatkowo spożywanie przez długi czas alkoholu obniża skuteczność doksycykliny.

szymaaa

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 8:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A jest pani kompetenta z tej dziedziny tak? To co mial lekarz na mysli doradzajac mi w ten sposób?

Dodano po 42 minutach:

Znalazłem informacje w internecie, ze alkohol spowalnia wchlanianie Doxycyclinum,u. Czy to prawda? nie wiem komu mam ufac
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Gru 29, 2008 9:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

prawda to
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Leki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny
Strona 13 z 17