Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 12:26 pm Temat postu: |
|
|
no widzisz przede wszystkim już masz podstawę do badań tarczycowych....oj Ci lekarze. Jeśli masz troszkę pieniążków możesz zrobić badania na własną rękę. Koszt jednego hormonka to około 16-30 zł . Zależy od laboratorium. Ważne aby zrobić to w odpowiednim dniu cyklu.
A może warto wybrać się do kliniki niepłodności? Tak juz działają w odpowiednim kierunku. Zlecaja badania itp.
Nie mam pojęcia czy można kupić luteine bez recepty . Ja zawsze miałam przepisywana przez gina... _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
martolinka89
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 9:44 pm Temat postu: |
|
|
znalazlam w moim mieście laboratorium gdzie TSH, T3 i T4 moge zrobić za 56zł. A jakie to ma znaczenie jaki dzień cyklu? I skąd mam wiedziec w takim razie kiedy wybrać się na badanie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 12:15 pm Temat postu: |
|
|
LH, FSH - miedzy 2 a 4 dniem cyklu . Musisz je zrobić razem bo ważny jest stosunek jednego do drugiego. Nawet jeśli osobno są w normie to ich wzajemny stosunek juz niekoniecznie.
Estradiol - 2-4 dc
Progesteron - 7 dni po owulacji (21-23 dzień cyklu)
hormony tarczycy - w dowolnym dniu cyklu
Prolaktyna - 20-22 dc
TESTOSTERON - po owulacji
Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki .
Ja wszystko robiłam 4 dnia cyklu _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
martolinka89
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 8:35 pm Temat postu: |
|
|
to jak tylko dostane okres to zrobie wszystkie badania za jednym zamachem. Troszke się wykosztuje ale mam nadzieje że pomoze to lekarzowi ustalic co mi jest
Bardzo dziękuje za pomoc każda wskazówka jest dla mnie cenna. Jak zrobie badania to napisze co zdiagnozowano oby nic poważnego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Trzymam kciuki ) _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowa_nadzieja
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 10:12 pm Temat postu: Witam :) |
|
|
Od jakiegoś czasu czytam różne fora dotyczące niepłodności, cyklu, ciąży itp. pewnie tak jak Wy... Ale chciałam Was troszkę pocieszyć. Cuda się zdarzają. Powiem Wam jak to było w moim przypadku. Nie jestem w ciąży, ale... Od kilku (ok 10) lat walcze z endometriozą. 2 razy miałam laparotomie. Po drugim zabiegu przyszedł do mnie lekarz i powiedział, że mam całkowicie niedrożne jajowody i że kontrast zatrzymał się na samym początku więc nie ma mowy o zajściu w ciążę. No i po tym... załamka. Ale chodziłam od lekarza do lekarza i pytałam co mogę zrobić. Mówili mi, że z endometriozą nie dostanę się do programu in vitro a nawet jak się dostanę to i tak nie donoszę bo mam brzuszek cały w zrostach. Po latach trafiłam na cudownego lekarza. Od samego początku proponował przygotowanie mnie do in vitro. Ale najpierw postanowił zrobić HSG. Zastanawiałam się jaki to ma sens, ale stwierdziłam, że nie będę się kłócić z lekarzem I OTO WŁAŚNIE STAŁ SIĘ CUD OKAZAŁO SIĘ, ŻE MOJE JAJOWODY SĄ OBUSTRONNIE DROŻNE. Więc teraz znowu mam nadzieję. Pytanie tylko czy ostatnie lata żyłam w kłamstwie ?? Czy może moje jajowody same się się udrożniły ?? A więc dziewczyny... NIE REZYGNUJCIE !!!! I trzymam za Was kciuki Za siebie zresztą też |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anulka_gr
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę czy na zwykłym USG wyjdą jakieś nieprawidłowości w jajnikach ? Np. niedrożność itp. ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiki86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 10:32 pm Temat postu: |
|
|
anulka drożność można zbadać poprzez hsg inaczej nie da rady!!!! sama borykam się ze zbadaniem drożności już 5 miesiąc bo zawsze wynajdują jakieś zapalenia!!!! niestety zwykłe usg dużo nie daje do informacji co jest nie tak!!!! buziaki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 2:45 pm Temat postu: |
|
|
Anulka usg jajników daje obraz budowy i struktury jajnika. Mozna wykryć nieprawidłowości w ich budowie tj. czy sa powiększone, czy są torbiele pojedyncze, czy torbiele świadczące o torbielowatości jajników, cysty itp oraz oczywiście czy jest pęcherzyk owulacyjny czy go brak.
Niestety drożność jajowodów to już inna bajka i sprawdzić to można tylko przez hsg lub laparoskopię.
Wiki kochana a co u Ciebie?? _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiki86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 3:48 pm Temat postu: |
|
|
Tosiu próbuję zapomnieć,dlatego tak staram się nie wchodzić i nie myśleć!!!! w sierpniu hsg nie dało rady zrobić bo @ za wcześnie przyjechała,no i teraz mam termin na 23 września!!!! zobaczymy
trochę mam doła bo rok temu wymarzyłam sobie że pewnie do świąt bożego narodzenia zajdę w ciążę i zrobi mojemu prezent-nic!!! potem mojego urodziny i nic:( niedawno miał imieniny i też nic:( a zaraz kolejne święta więc znając życie też mu nie dam tego oczekiwanego dzidziusia:(((((((
No ale moja koleżanka jest w 4 miesiącu dbam o nią jak bym dbała o siebie:))) kupuję jej smakołyki,już chodzimy kupujemy bluzeczki ciążowe bo brzusio rośnie i cieszę się jej szczęściem:)też długo się starała więc zasługuje:)
Tosiu a jak Twoja dzidzia!!!! rośnie maleństwo???? ale ten czas leci,a dopiero co na święta wielkanocne napisałaś że dałaś swojemu mężulkowi kinder niespodziankę)))buziaki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|