Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Normy bHCG i HCG (part.3)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mala_mi
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 5:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pijawa wyniki BHCG wskazują na ciąże, ale być może doszło do tzw. ciąży biochemicznej, która ma miejsce wtedy gdy właśnie testy wskazują ciąże ale bardzo wcześnie dochodzi do poronienia, przez co niemożliwe jest wykrycie ciaży badaniem ginekologicznym czy USG.

Poczekaj parę dni i powtórz test, jeśli beta dlaje będzie rosła udaj ponownie się do lekarza, jeśli spadnie - będziesz miała potwierdzenie.

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 5:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Martwię się tylko czy faktycznie to ciąża pozamaciczna. Przy takim przyroście bety jest możliwa ciąża pozamaciczna? Czy beta nie przyrastałaby wtedy wolniej?
Ja się obecnie czuję jak w poprzedniej ciąży. Czuję że mi się wszystko rozciąga i bolą piersi. Jak dla mnie wszystko jest okn nie wiem dlaczego lekarz jest taki podejrzliwy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
mala_mi
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 6:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżeli lekarz podejrzewa ciąże pozamaciczną powinien zlecić oznaczenie ilościowe podjednostki BHCG, ponieważ istnieje twierdzenie że przyrost tego hormonu w czasie prawidłowej ciaży wynosi mniej więcej tak:
w początkowym stadium ciąży BHCG powinna wzrastać nie mniej niż 66% w ciągu 48, o ok. 110 % w ciągu 72h oraz o ok. 175% w ciągu 96 godzin. Ponieważ w przypadku ciąży pozamacicznej przyrost hormonu jest wolniejszy.

Może idź do innego lekarza...
Moderator

Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 8:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pijawa napisał:
Miesiączkę miałam 12.07 prawdopodobnie owulację 2.08. Zrobiłam 13.08 betę i wyszła 55.61, powtórzyłam 16.08 - wynik 255 natomiast 19.08 wynik 1030. Lekarz zrobił usg i stwierdził ze nie ma charakterystycznego pęcherzyka (znalazł 2, jeden 5.17 mm ładny okrągły, a drugi 4.33 bardziej owalny) twierdzi że nie może stwierdzić 100% ciąży. Wcześniej sugerował ciążę pozamaciczną. Czy powinnam się martwić?

hmm beta przyrasta . Nie dużo ale przyrasta. Należy powtórzyć raz jeszcze badanie beta hcg oraz usg.
Przy ciąży biochemicznej beta początkowo przyrasta prawidłowo a nastepnie niestety już nie rośnie. Albo w ogóle jej przyrosty są bardzo niewielkie.
Lekarz sugerował pozamaciczną? No dziwnie skoro jakieś tam pęcherzyki Ci znalazł ? Czyli gdzie on je wypatrzył ?? Jeśli w macicy to nie ma mowy o ciązy pozamacicznej.

Powrót do góry
pijawa

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 8:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak naprawdę to powyższą diagnozę postawił "przypadkowy" lekarz. Ciążę prowadzi mi inny, ale obecnie jest na urlopie. Parę dni temu miała silny skurcz w okolicach krocza więc pojechałam do szpitala i okazało się że pękł mi torbiel w macicy i stąd ten skurcz. Zrobiono mi wówczas usg no i przeprowadzono "skromny" wywiad. Lekarz wyliczył tygodnie z miesiączki i tyle. A wówczas faktycznie powinno być widać pęcherzyk z zarodkiem. Strasznie dużo we mnie zasiał wątpliwości i obaw, a byłam taka spokojna.
Nie mogę doczekać się powrotu z urlopu mojego lekarza.

mala_mi bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Very Happy
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 9:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiesz co...nie bardzo rozumiem. Na Twoim miejscu nie czekałabym na lekarza tylko poleciała do innego na usg . Jeśli owulka była miej więcej 2.sierpnia to już jest konkretny dzień lutealny . USG powinno wykazaćz całą pewnością ciąże lub brak.

Powrót do góry
pijawa

PostWysłany: Nie Sie 22, 2010 1:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie wróciłam od gina. Jest pęcherzyk 7,5mm prawidłowo umiejscowiony w macicy i lekarz nawet zauważył kropkę w środku (prawdopodobnie młody człowiek ale to jeszcze nic pewnego). Następne usg mam 31.08 więc już teraz doczekam spokojnie. Very Happy
Powrót do góry
mala_mi
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Sie 22, 2010 1:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pijawa a no to widzisz;) Moje gratulacje!!Smile

PostWysłany: Nie Sie 22, 2010 8:11 pm    Temat postu: sama nie wiem... pomozcie ... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam , jestem nowa na forum . Zaczne od tego za ostatnia @ mialam 02.07 , poniewaz mam dlugie i nieregularne cykle , wydaje mi sie ze tym razem owulacja wystapila ok 33 dc . tydzien tem zrobilam 1 test , wyszla blada kreseczka , po 3 dniach powtorzylam i wyszly znow 2 . W piatek poszlam na badanie bhcg(51 dc)i wyszlo 180 , co wg tego labolatorium ozn 2-3 tydz . ciazy . Martwie sie jednak tak pozna owulacja i nska beta ... . Jutro planuje powtorzyc badanie krwi zeby zobaczyc czy przyrasta > jak sadzicie czy to moze byc zdrowa ciaza ? ? ? Bardzo bym chciala , bo jestem juz Aniolkowa mama .
pozdrawiam
Powrót do góry
mala_mi
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Sie 22, 2010 8:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przy nieregularnych cyklach trudno cokolwiek stwierdzic.
Spokojnie, powtorz test zobaczymy jaki jest przyrost. Kazde alboratorium ma swoje normy, i wg niektorych norm moze to byc niski poziom wg innych wysoki. Spokojnie.
Skoro 33 dc podejrzewasz owulacje a 51 dnia cyklu zrobilas BHCG więc mysle ze wszystko sie zgadza.... Smile
Powtórz betę i udaj się do lekarza Smile Bo teraz musisz dbać o siebie Wink
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 26 z 41