Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Normy bHCG i HCG (part.3)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lolitka.mala19

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 11:50 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję za odp. chyba będę musiała powtórzyć bete-tak z czystej ciekawości. jeszcze mam tylko jedno pytanie-jeśli była to tak jak mowicie ciąża biochemiczna-to czy pozniej są jakieś trudności z zajściem w ciąże?Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 1:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciąże biochemiczne zdarzają się wbrew pozorom bardzo często. Kobiety często nawet tego nie zauważają ponieważ okres może spóźniać się np o tydzień czy kilka dni. Więc nawet sobie głowy nie zawracają robieniem testów itd.
Czy mogą być problemy? Teoretycznie nie bo sama ciąża biochemiczna nie powoduję żadnych "uszkodzeń" jajnika , jajowodu itd. Natomiast problemem może być sam POWÓD ciązy biochemicznej . Zazwyczaj jest to najzwyczajniej pech ale zdarza się,że powodem jest problem z zagnieżdżeniem i dalszym rozwojem zarodka a to może juz ciągnąć za sobą kolejne problemy jak - niski progesteron itp.

Powrót do góry
lolitka.mala19

Wysłał podziekowań: 3

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 2:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję serdecznie za odpowiedź, troszkę mnie to uspokoiłoSmile
pozdrawiam:*
Powrót do góry
olenka_235

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2010 8:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam jestem tu nowa
i mam taki problem 26.08 poronilam, niestety nie wiadomo dlaczego i który to miesiąc wnioskuje ze okolo dwoch tyg.ostatni @ miałam 8 lipca i od tamtej pory cisza(łyżeczkowania nie było)około dwóch tygodni od poronienia doszlo do pełnego stosunku, testy sikane wychodzą pozytywne choc kreseczki są bledziutkie,dzis odebrałam bhcg i wynik to 30,58
normy
1-2tydz 16-156
2-3tydz 101-4870 itd
podpowie mi ktoś co o tym myśleć? Smile wizyta dopiero w czwartek a ja zwariuje:-)
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2010 8:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No cóż poronienia się zdarzają . U Ciebie zapewne była to najzwyklejsza ciąża biochemiczna dlatego nie wymagała łyżeczkowania. Z kolejną ciążą to trudno cokolwiek powiedzieć bo jednak to dosyć wcześnie i opcje są dwie .
- albo w Twoim organizmie utrzymuję się jeszcze poziom hormonu ciążowego z poprzedniej ciąży...
- albo jest to kolejna ciąża.
Nic nie poradzę a mogę zaproponować tylko kolejne badanie beta hcg aby sprawdzić czy przyrasta czy maleje.

Powrót do góry
olenka_235

PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 8:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niestety bhcg spadło i napewno nie jestem w ciąży...tym bardziej że chwilkę po wizycie u lekarza zaczął mnie nawalać brzuch i dostałam @....
teraz trzy miesiące czekanie, sprawdzania itd, ale jestem dobrej wiary:-)
pozdrawiam bede tu częstym, gościem Laughing
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 8:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No widzisz tak myślałam,że jednak hormon ciążowy jeszcze utrzymał się z poprzedniej ciąży. Było zbyt wcześnie aby doszło do kolejnego zapłodnienia. Trzymam kciuki Wink

Powrót do góry
mat_f

PostWysłany: Pon Lis 29, 2010 9:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cześć dziewczyny.. Czy uważacie ze jest sens robić bHCG w 6 dni po owulacji? Czy test juz cos pokaże? I czy wynik >5 bedzie dawał pewnosc ze nie jestm w ciąży? czy tylko wynik > 1 bedzie pewny? Pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 29, 2010 9:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim nie wiesz ,że jest 6 dni po owulacji Wink . Chyba ,że miałaś monitoring cyklu. Jeśli nie to odczekaj najmniej 10 dni od środka cyklu i wtedy zrób bete.
Wynik zależy od norm w danym laboratorium

Powrót do góry
mat_f

PostWysłany: Pon Lis 29, 2010 10:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Lekarz mówił mi, ze ciąże liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, czyli jeśli owulacja/zapłodnienie była 14 dni od tej daty to ciąza jest już 2 tygodniowa... troche tego nie rozumiem i jak odnieść się w takim razie do wyników bhcg... bo skoro liczy się od ostatniej miesiączki to jest u mnie 3 tydzien ciązy i 7 dni po zapłodnieniu... :/ nic nie rozumiem
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 29 z 41