Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beth
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:36 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | 14 dni od owulacji |
Ale podobno test HCG może wykryć już 6-7-dniową ciążę, prawda? Miałam zamiar uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, ale gdyby już po tych 8 dniach test wykazał ciążę lub jej brak, to z chęcią bym poszła, żeby wiedzieć.
Dzięki!
Dodano po 1 minutach:
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy w tak wczesnej fazie ewentualnej ciąży mogłabym już mieć jakieś objawy na to wskazujące? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:45 pm Temat postu: |
|
|
test beta hcg wykrywa nawet wcześniejszą ciążę ;) ale kwestia tego, że od momentu zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć nawet 12 dni, dlatego lepiej się nie nakręcać wcześniej. oczywiście możesz zrobić i zobaczyć, bo możliwe że jestes w ciąży, ale jeżeli jeszcze nic nie wykaże to nie będzie wcale oznaczać, że na pewno w ciąży nie jesteś.
wszystkie objawy przed terminem spodziewanej miesiączki można zwalić na karb drugiej fazy cyklu lub... ciąży. są bardzo podobne _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 6:07 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | test beta hcg wykrywa nawet wcześniejszą ciążę ale kwestia tego, że od momentu zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć nawet 12 dni, dlatego lepiej się nie nakręcać wcześniej. oczywiście możesz zrobić i zobaczyć, bo możliwe że jestes w ciąży, ale jeżeli jeszcze nic nie wykaże to nie będzie wcale oznaczać, że na pewno w ciąży nie jesteś.
wszystkie objawy przed terminem spodziewanej miesiączki można zwalić na karb drugiej fazy cyklu lub... ciąży. są bardzo podobne |
Dzięki, pogubiłam się... A jeszcze jedna rzecz: czy jeśli dajmy na to test zrobię jutro i wynik będzie w normie (np. <1,00 mlU/ml), to jeśli faktycznie jestem w ciąży może on się zmienić? Chodzi mi o to, że w podawanych normach już dla 2 tyg. ciąży podawane są jakieś wartości liczbowe. Więc czy jeśli test wykaże np. <1,00 mlU/ml to mam już być raczej spokojna, czy powtarzać test? Jeśli jestem powiedzmy nawet w tym 1 tyg. ciąży, to test mi chyba pokaże powyżej 5,00 mlU/ml?
Wiem, że nakręciłam, ale mam nadzieję, ze to w miarę zrozumiałe. Dziękuję!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 6:31 pm Temat postu: |
|
|
jezeli ciąża ma tydzień (nie mylić z czasem od zapłodnienia), to wynik na pewno będzie powyżej 5 _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 8:23 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | jezeli ciąża ma tydzień (nie mylić z czasem od zapłodnienia), to wynik na pewno będzie powyżej 5 |
Czyli dobrze rozumiem, że ciążę liczy się od momentu zagnieżdżenia jaja (czyli do nawet 12 dni od zapłodnienia)? Dzięki za wszelkie wskazówki! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 12:43 am Temat postu: |
|
|
dokładnie tak :] _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marteczka
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 3:34 pm Temat postu: ??? |
|
|
kurcze a ja juz nie moge sie doczekac chwili kiedy bede mogla sprawdzic czy jestem w ciazy. od potencjalnego zaplodnienia minelo zaledwie 5 dni, a ja ciagle o tym mysle. jak myslicie czy mozna juz sprawdzic- chyba zwariuje:-) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 4:12 pm Temat postu: |
|
|
no gdzie oszalałas,. |? 5 dni to nic nie wykryje. musisz czekac minimum 16 dni od stosunku albo do dnia spodziewanego okresu. w innym wypadku wynik bedzie nierpawidłowy _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 11:06 pm Temat postu: |
|
|
wind_of_hope napisał: | no gdzie oszalałas,. |? 5 dni to nic nie wykryje. musisz czekac minimum 16 dni od stosunku albo do dnia spodziewanego okresu. w innym wypadku wynik bedzie nierpawidłowy |
Podobno już 12 dni od stosunku można zrobić pierwszy test HCG. Wiem, że oczywiście najlepiej zaczekać te 14-16 dni, ale jeśli już po 12 możnaby poznać wynik... Czy to więc możliwe, że jeśli zrobię test po 12 dniach od stosunku i wynik będzie inny niż norma, to w jakiś tam sposób mogę przypuszczać, że ciąża jest możliwa? Mam naturalnie zamiar powtórzyć test, ale chyba nie wytrzymam i pójdę po 12 dniach... Choć liczę się z koniecznością powtórki. Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 11:18 pm Temat postu: |
|
|
ja jednak bym sie upierała zebys odczekała te 16 dni zrobisz po 12 i wyjdzie brak ciazy a zrobisz po 16 i mozesz zobaczyc 2 krechy nie wiem. decyzja nalezy do Ciebie. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|