Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Normy bHCG i HCG

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 46, 47, 48  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beth

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 5:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

emilka napisał:
14 dni od owulacji

Ale podobno test HCG może wykryć już 6-7-dniową ciążę, prawda? Miałam zamiar uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, ale gdyby już po tych 8 dniach test wykazał ciążę lub jej brak, to z chęcią bym poszła, żeby wiedzieć.

Dzięki!

Dodano po 1 minutach:

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Czy w tak wczesnej fazie ewentualnej ciąży mogłabym już mieć jakieś objawy na to wskazujące?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 5:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

test beta hcg wykrywa nawet wcześniejszą ciążę ;) ale kwestia tego, że od momentu zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć nawet 12 dni, dlatego lepiej się nie nakręcać wcześniej. oczywiście możesz zrobić i zobaczyć, bo możliwe że jestes w ciąży, ale jeżeli jeszcze nic nie wykaże to nie będzie wcale oznaczać, że na pewno w ciąży nie jesteś.
wszystkie objawy przed terminem spodziewanej miesiączki można zwalić na karb drugiej fazy cyklu lub... ciąży. są bardzo podobne
beth

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 6:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

emilka napisał:
test beta hcg wykrywa nawet wcześniejszą ciążę Wink ale kwestia tego, że od momentu zapłodnienia do zagnieżdżenia może minąć nawet 12 dni, dlatego lepiej się nie nakręcać wcześniej. oczywiście możesz zrobić i zobaczyć, bo możliwe że jestes w ciąży, ale jeżeli jeszcze nic nie wykaże to nie będzie wcale oznaczać, że na pewno w ciąży nie jesteś.
wszystkie objawy przed terminem spodziewanej miesiączki można zwalić na karb drugiej fazy cyklu lub... ciąży. są bardzo podobne

Dzięki, pogubiłam się... A jeszcze jedna rzecz: czy jeśli dajmy na to test zrobię jutro i wynik będzie w normie (np. <1,00 mlU/ml), to jeśli faktycznie jestem w ciąży może on się zmienić? Chodzi mi o to, że w podawanych normach już dla 2 tyg. ciąży podawane są jakieś wartości liczbowe. Więc czy jeśli test wykaże np. <1,00 mlU/ml to mam już być raczej spokojna, czy powtarzać test? Jeśli jestem powiedzmy nawet w tym 1 tyg. ciąży, to test mi chyba pokaże powyżej 5,00 mlU/ml?

Wiem, że nakręciłam, ale mam nadzieję, ze to w miarę zrozumiałe. Dziękuję!!!
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 6:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jezeli ciąża ma tydzień (nie mylić z czasem od zapłodnienia), to wynik na pewno będzie powyżej 5
beth

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 8:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

emilka napisał:
jezeli ciąża ma tydzień (nie mylić z czasem od zapłodnienia), to wynik na pewno będzie powyżej 5

Czyli dobrze rozumiem, że ciążę liczy się od momentu zagnieżdżenia jaja (czyli do nawet 12 dni od zapłodnienia)? Dzięki za wszelkie wskazówki!
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 12:43 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dokładnie tak :]
marteczka

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 3:34 pm    Temat postu: ??? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kurcze a ja juz nie moge sie doczekac chwili kiedy bede mogla sprawdzic czy jestem w ciazy. od potencjalnego zaplodnienia minelo zaledwie 5 dni, a ja ciagle o tym mysle. jak myslicie czy mozna juz sprawdzic- chyba zwariuje:-)
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 4:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no gdzie Neutral oszalałas,. |? Razz 5 dni to nic nie wykryje. musisz czekac minimum 16 dni od stosunku albo do dnia spodziewanego okresu. w innym wypadku wynik bedzie nierpawidłowy Wink

Powrót do góry
beth

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 11:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
no gdzie Neutral oszalałas,. |? Razz 5 dni to nic nie wykryje. musisz czekac minimum 16 dni od stosunku albo do dnia spodziewanego okresu. w innym wypadku wynik bedzie nierpawidłowy Wink

Podobno już 12 dni od stosunku można zrobić pierwszy test HCG. Wiem, że oczywiście najlepiej zaczekać te 14-16 dni, ale jeśli już po 12 możnaby poznać wynik... Czy to więc możliwe, że jeśli zrobię test po 12 dniach od stosunku i wynik będzie inny niż norma, to w jakiś tam sposób mogę przypuszczać, że ciąża jest możliwa? Mam naturalnie zamiar powtórzyć test, ale chyba nie wytrzymam i pójdę po 12 dniach... Choć liczę się z koniecznością powtórki. Pozdrawiam!
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 11:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja jednak bym sie upierała zebys odczekała te 16 dni Razz zrobisz po 12 i wyjdzie brak ciazy a zrobisz po 16 i mozesz zobaczyc 2 krechy Razz nie wiem. decyzja nalezy do Ciebie.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 46, 47, 48  Następny
Strona 35 z 48