Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agraffka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 3:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam, mam pytanie odnośnie Novynette. Otóż zażywam tabletki od czterech lat, regularnie, bez zapominania czy podwójnych dawek. Ale mam problem. Otóż w piątek (cztery dni temu) miałam małe sensacje z żołądkiem - nie przyjmował niczego. Odmawiał posłuszeństwa, więc postanowiłam zjeść tabletkę nieco później niż zwykle. Poprzedniego dnia, w czwartek, wzięłam tabletkę około 10.00-10.30 rano, natomiast w piątek z powodów problemów, dopiero około 20.00 (była to 6. tabletka listka). Nie wymiotowałam, więc uznałam, że tabletka została wchłonięta, ale dla bezpieczeństwa do dziś (wtorek) stosowaliśmy z moim narzeczonym dodatkowo gumki. Czy długo jeszcze musimy się dodatkowo zabezpieczać, czy dziś wieczorem możemy wrócić do porządku rzeczy i nie stosować już gumek? Wiem, że jak się zapomni tabletki to trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień, ale ja ostatecznie jej nie zapomniałam, i nie wiem czy możemy już przestać używać gumek.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 12:47 am Temat postu: |
|
|
Opóźnienie wynosiło 10 h więc teoretycznie nie ma potrzeby w ogóle stosowania dodatkowego zabezpieczenia. Ja jednak z tego co widzę praktycznie, zabezpieczałabym się dodatkowo...Żeby nie było za jakiś czas niemiłej niespodzianki... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zagubiona_ona
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:35 am Temat postu: |
|
|
a ja pierwszy raz w życiu przesuwam krwawienie.
w sumie jutro powinnam wziąć tabletkę po przerwie 7 dniowej. ale w pociągu niezbyt miło sie krwawi
dziwnie się na początku czułam bo wszystko tak jak na krwawienie bolało. teraz już mniej. ciekawe jak dalej będzie.
a ogólnie z Novynette jestem bardzo zadowolona bardzo dobrze się na nich czuję _________________ We collect our phobias
Our sicknesses
Feel so good only when we can complain
Riverside - Schizophrenic Prayer |
|
Powrót do góry |
|
|
|
agraffka
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 3:04 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję nowicjuszka za odpowiedź. Mogłabyś mi tylko jeszcze napisać, jak długo stosować to dodatkowe zabezpieczenie? Dziś mija 6. dzień od feralnego piątku, czy to wystarczy, czy do czwartku się zabezpieczać? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Około tygodnia. Tak żeby te 7 tabletek wybrać... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Calisia
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:45 am Temat postu: |
|
|
Witam! Mam takie pytanko. Chcialabym przesunac krwawienie o jeden dzien. Zaznaczam,ze biore novynette. Przerwe 7 dniowa zaczynam w niedziele, a krwawienie nastepuje we wtorek. Chcialabym, zeby zaczynalo sie w srode. Czy w zwiazku z tym powinnam wziac 22 tabletki, czy raczej przerwe przedluzyc z 7 do 8 dni? Bardzo prosze o pomoc! Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie wolno przedluzac przerwy. wez 22 tabletki i w nastepnym opakowaniu wez juz normalnie, 21. _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iaminflikted
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 9:29 pm Temat postu: Skuteczność tabletek Novynette |
|
|
Witam. Pisze tego posta bo nie ukrywam, że jestem lekko poddenerwowany. Sprawa ma się następująco: moja partnerka bierze od 3 miesięcy (styczeń jest 3 miesiącem) tabletki antykoncepcyjne Novynette. W tamtym miesiącu brała antybiotyki oraz raz wymiotowała (nie wzięła 2 tabletki) oraz godziny w których je brała nie były zawsze takie same, np. czasem potrafiła zjeść ją przed zajęciami około 8 godziny, żeby potem nie zapomnieć. W tym miesiącu nie brała antybiotyków i nie wymiotowała. Nie zapomniała żadnej tabletki i brała je w okolicach tej samej godziny, czyli 12, chociaż np. po sylwestrze zjadłą ją po godzinie 15. Dzisiaj skończyła tabletki i w teorii od jutra może wypaść okres. W tamtym tygodniu uprawialiśmy seks bez prezerwatywy i z "finiszem" w środku. I tu moje pytanie - czy jest szansa że mogła zajść w ciążę? Może to głupie pytanie ale jestem facetem i średnio się na tym znam, a denerwuje się dość mocno.
pozdrawiam
Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 9:45 pm Temat postu: |
|
|
nie ma możliwości zabezpieczenie było pełne _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iaminflikted
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Kamień z serca. A tak teoretycznie, jakby zaczęła jeść kolejny listek tabletek po 8 a nie 7 dniach przerwy to jaki miało by to wpływ na zabezpieczenie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|