Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Novynett - zbiorczy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 26, 27, 28  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agraffka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 3:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, mam pytanie odnośnie Novynette. Otóż zażywam tabletki od czterech lat, regularnie, bez zapominania czy podwójnych dawek. Ale mam problem. Otóż w piątek (cztery dni temu) miałam małe sensacje z żołądkiem - nie przyjmował niczego. Odmawiał posłuszeństwa, więc postanowiłam zjeść tabletkę nieco później niż zwykle. Poprzedniego dnia, w czwartek, wzięłam tabletkę około 10.00-10.30 rano, natomiast w piątek z powodów problemów, dopiero około 20.00 (była to 6. tabletka listka). Nie wymiotowałam, więc uznałam, że tabletka została wchłonięta, ale dla bezpieczeństwa do dziś (wtorek) stosowaliśmy z moim narzeczonym dodatkowo gumki. Czy długo jeszcze musimy się dodatkowo zabezpieczać, czy dziś wieczorem możemy wrócić do porządku rzeczy i nie stosować już gumek? Wiem, że jak się zapomni tabletki to trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień, ale ja ostatecznie jej nie zapomniałam, i nie wiem czy możemy już przestać używać gumek..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 12:47 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Opóźnienie wynosiło 10 h więc teoretycznie nie ma potrzeby w ogóle stosowania dodatkowego zabezpieczenia. Ja jednak z tego co widzę praktycznie, zabezpieczałabym się dodatkowo...Żeby nie było za jakiś czas niemiłej niespodzianki...
zagubiona_ona

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:35 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja pierwszy raz w życiu przesuwam krwawienie.
w sumie jutro powinnam wziąć tabletkę po przerwie 7 dniowej. ale w pociągu niezbyt miło sie krwawi Wink
dziwnie się na początku czułam bo wszystko tak jak na krwawienie bolało. teraz już mniej. ciekawe jak dalej będzie.

a ogólnie z Novynette jestem bardzo zadowolona Smile bardzo dobrze się na nich czuję Smile

Riverside - Schizophrenic Prayer
Powrót do góry
agraffka

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 3:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję nowicjuszka za odpowiedź. Mogłabyś mi tylko jeszcze napisać, jak długo stosować to dodatkowe zabezpieczenie? Dziś mija 6. dzień od feralnego piątku, czy to wystarczy, czy do czwartku się zabezpieczać?
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 11:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Około tygodnia. Tak żeby te 7 tabletek wybrać...
Calisia

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 11:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam! Mam takie pytanko. Chcialabym przesunac krwawienie o jeden dzien. Zaznaczam,ze biore novynette. Przerwe 7 dniowa zaczynam w niedziele, a krwawienie nastepuje we wtorek. Chcialabym, zeby zaczynalo sie w srode. Czy w zwiazku z tym powinnam wziac 22 tabletki, czy raczej przerwe przedluzyc z 7 do 8 dni? Bardzo prosze o pomoc! Pozdrawiam
Powrót do góry
fasolka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 5:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wolno przedluzac przerwy. wez 22 tabletki i w nastepnym opakowaniu wez juz normalnie, 21.
iaminflikted

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 9:29 pm    Temat postu: Skuteczność tabletek Novynette Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Pisze tego posta bo nie ukrywam, że jestem lekko poddenerwowany. Sprawa ma się następująco: moja partnerka bierze od 3 miesięcy (styczeń jest 3 miesiącem) tabletki antykoncepcyjne Novynette. W tamtym miesiącu brała antybiotyki oraz raz wymiotowała (nie wzięła 2 tabletki) oraz godziny w których je brała nie były zawsze takie same, np. czasem potrafiła zjeść ją przed zajęciami około 8 godziny, żeby potem nie zapomnieć. W tym miesiącu nie brała antybiotyków i nie wymiotowała. Nie zapomniała żadnej tabletki i brała je w okolicach tej samej godziny, czyli 12, chociaż np. po sylwestrze zjadłą ją po godzinie 15. Dzisiaj skończyła tabletki i w teorii od jutra może wypaść okres. W tamtym tygodniu uprawialiśmy seks bez prezerwatywy i z "finiszem" w środku. I tu moje pytanie - czy jest szansa że mogła zajść w ciążę? Może to głupie pytanie ale jestem facetem i średnio się na tym znam, a denerwuje się dość mocno.
pozdrawiam

Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 9:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie ma możliwości Smile zabezpieczenie było pełne
iaminflikted

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 9:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kamień z serca. A tak teoretycznie, jakby zaczęła jeść kolejny listek tabletek po 8 a nie 7 dniach przerwy to jaki miało by to wpływ na zabezpieczenie?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 26, 27, 28  Następny
Strona 20 z 28