Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
m173
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 10:33 pm Temat postu: Plastry Evra a ciążą |
|
|
Mam 31 lat, od 4 miesięcy używam plastrów antykoncepcyjnych evra, dziś nakleiłam 3 plasterek z 4 opakowania. Cykle mam idealnie regularne podczas tej terapii - wcześniej bywało różnie. Moją obawę wzbudzają piersi. Podczas używania tych plastrów zawsze były bardziej wrażliwe, ale od dwóch tygodni bardzo mi doskwiera ból brodawek, mam wrażenie, ze otoczka wokół nich jest nieco większa i ciemniejsza. Na wszelki wypadek wczoraj zrobiłam test ciążowy (bo takie objawy kojarzą mi się z ciążą) - dla uspokojenia się - wyszedł negatywny. Od ostatniej miesiączki nie współżyłam z partnerem. Czy to możliwe, bym zaszła w ciążę w poprzednim cyklu i miała miesiączkę (po tych plasterkach), czy takie mogą być zaburzenia hormonalne? Moje obawy są tym większe, że w poprzednim cyklu zdarzyło mi się przyjąć kilka razy dziurawiec, ponadto moja waga jest dość wysoka (85) stąd jakoś nie do końca ufam plasterkom. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
----edited by emilka----
przyłączyłam temat do pokrewnego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 11:04 pm Temat postu: |
|
|
dziurawiec może obniżać działanie plastrów, ale raczej przyjmowany przez długi czas.
jakbyś zaszła w ciążę, to krwawienie z odstawienia nie powinno się pojawić (ewentualne plamienie).
wg mnie małe prawdopodobieństwo ciąży. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
m173
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ktosik_20xx
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 9:21 pm Temat postu: dziwne plamienia |
|
|
Od 1 marca tego roku biore plastry antykoncepcyjne i jakos praktycznie przez caly ten czas mam takie drobne krwawienia.A gdy sie kochałam jaks czas temu z moim narzeczonym to oboje bylismy tak ubrudzeniu krwia jakbym miala okres. Ja sie z moim partnerem i tak rzadko kocham,a przez to jeszcze rzadziej.
wczesniej bralam przez 9 miesiecy tabletki antykonce[cyjne CILEST i nie mialam takich sytuacji jak teraz.
Na najblizsza wizyte jestem uwowiona dopiero za miesiac,ale pisze z pyt czy ktos kiedys tez mial taka sytuacje i czy to moze cos znaczyc??
---edited by emilka---
temat przeniosłam do odpowiedniejszego działu i tematu o plastrach anty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi się, że to kwestia zmiany antykoncepcji. jeżeli po 3ech miesiącach plamienia nie miną, to do lekarza. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizard6
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Cześć dziewczyny! Stosuję evre od dwóch lat ale nigdy nie ufałam tej metodzie, zawsze używałam prezerwatyw. Od niedawna mam nowego partnera i zrezygnowaliśmy ze stosowania dodatkowego zabezpieczenia. Martwię się jednak czy same plastry wystarczą, nie mogłabym sobie teraz pozwolić na ciążę...
Proszę o odpowiedź
Tak sobie myślę czy nie nakleić drugiego plastra, zwiększyłoby to szanse że nie zajdę w ciążę? Co prawda zrobiłam sobie test ciążowy ale ostatni raz kochałam się w środę więc za wcześnie na wykrycie...
-----edited by emilka-----
połączyłam te dwa posty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 1:50 pm Temat postu: |
|
|
hmmm nie stosowałam nigdy plastrow ale to chyba tak samo sie tyczy jak zakładania 2ch prezerwatyw ... niektorzy mysla ze nałoza 2 i beda bardziej zabezpieczeni niz z 1dna..a guzik prawda ryzyko ciazy wzrasta.
wg mnie z plastrami jest tak samo a jak jest napisane w ulotce? jesli 1 to 1 i nie mysl nawet o 2ch.
jesli sie myle to przepraszam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 6:39 pm Temat postu: |
|
|
plastry mają prawie taką samą skuteczność jak tabletki anty i niech Ci do głowy nie wpada naklejanie dwóch na raz, bo sobie tylko rozwalisz gospodarkę hormonalną. plastry uwalniają odpowiednią ilość hormonów by zapobiec ciąży a nadmiar hormonów zdrowy nie jest. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizard6
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Prawie taką samą? Czyli to prawda że mniejszą skuteczność mają niż tabletki? Nie nakleiłam drugiego ale strasznie się martwię, chyba trochę przesadzam... Mam nadzieję że wszystko będzie ok |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 11:14 pm Temat postu: |
|
|
a to jednak dobrze mowiłam jesli psotepujesz zgodnie z zaleceniami to czym sie martwisz? . moze przejdz na tabsy skoro plasterkom nie ufasz? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|