Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu itp. (part.3)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak jak pisałam wiek ciąży1 lekarz liczy na podstawie ostatniej miesiączki. U ciebie powinno to być 9 tyg. Drugie badanie mówiące o wieku ciąży to badanie usg. Wtedy lekarz mierzy dzieciątko lub pęcherzyk ciażowy na początku i na podstawie wielkości szacuję wiek ciąży2. Zazwyczaj jest tak,że te dwa terminy miej więcej nakładają się na siebie ale zdarza się często,że są duże różnice w tych terminach. Np.
-z terminu miesiączki jest 9 tydzień a z pomiarów -5tydz
- z terminu miesiączki jest 9 tydz a z pomiarów 12tydz
- z terminu miesiaczki 9 tydzień a z pomiarów również 9 tydzień
Rozumiesz?
Dopuszczalne wahanie to niby 2 tygodnie ale znam wiele dziewczyn które miały róznice 3-4 tygodni miedzy terminami a dzieciątko całe i zdrowe.
Musisz uzbroić się w cierpliwość . Kolejne badanie wszystko wyjaśni.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
shorty1990

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No tak a powiedz mi ile sie czeka na wyniki BHCG? Bo na czwartek je już musze mieć
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zależy od labolatorium ale zazwyczaj na drugi dzień już masz wynik. Czasami nawet po południu. Zapytaj jak bedziesz robiła

Powrót do góry
shorty1990

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 1:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok. Teraz sprawdzałam na różnych kalkulatorach... No i za każdym mi wyszedł inny wynik. Najwczesniejszy to 6tygodni przy uwzględnieniu ok.33dni cyklu. Ale i tak sie martwie Sad
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 2:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wierzę bo jest się czym martwić ale musisz myśleć pozytywnie

Powrót do góry
shorty1990

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 10:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a czy to normalne ze czasem mnie troche brzuch boli?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 11:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

normalne. macica sie rozrasta i dlatego boli.
ale najwazniejsze zebys nie plamiła, a nie daj Boze krwawiła. wtedy to moze oznaczac poronienie..i migiem do lekarza jak cos takiego sie zdarzy.
oczywiscie nie zycze.
co do wieku ciazy to przejdz sie do innego specjalisty i posłuchaj co on ma do powiedzenia. jesli potwierdzi to co ten wczesniejszy to wtedy zacznij sie martwic.
ale badz pozytywnej mysli bo wszystko odbija sie na malenstwie,a Tobie potrzebny jest spokoj. Very Happy

Powrót do góry
shorty1990

PostWysłany: Sob Kwi 24, 2010 9:19 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A czy to dobrze, że mam objawy ciąży takie jak - coraz częstsze wydalanie moczu, zgaga, juz o gazach nie wspominam... Brzuch mnie nie boli tak mocno, no i żadnego plamienia nie mam.
Wybaczcie ze , pytam o wszystko ale jestem z leksza przewrazliwiona...

A no i od czasu do czasu odczuwam kłucie lewego jajnika.
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 24, 2010 11:47 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszelkie bóle na poczatku ciąży sa raczej normalne. Macica się rozkurcza, rośnie i dlatego boli brzuch.Objawy też jak najbardziej normalne

Powrót do góry
shorty1990

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 6:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No i rano byłam zrobić bete. Powiem tak, że nienawidze widoku krwi (nawet w probówkach) a jeszcze bardziej boje sie, panicznie boje sie igieł. Także po pobraniu krwi, odczekałam i gdy stwierdziłam, że nic mi sie nie dzieje wyszłam z przychodni. Ledwie wyszłam, przed oczami ukazały sie 'mroczki' i frrrrrrrrrrr.... dobrze, że trzymałam się poręczy, gdy zemdlałam to sie nigdzie nie uderzyłam. I dobrze, że pewna życzliwa pani pomogła mi wrócić do przychodni. Tam od razu badanie ciśnienia (oczywiście masakrycznie niskie a ja cała blada) i EKG. Na szczęście EKG i takie podstawowe badanie w normie, ciśnienie wróciło do normy. Ehh. Teraz czekać do czwartku na wyniki i kolejną wizyte....

-------------------------------------

Maluszek rośnie Był baaardzo widoczny pęcherzyk i taka mała kropeczka. Lekarz kazał mi brać witaminy. Beta wyniosła u mnie 3 668. Jednakże nie założył jeszcze karty
ciąży... Chyba dla 100%pewności
woli jeszcze poczekać. Za tydzień kolejna wizyta. A w poniedziałek znowu badanie beta. Stwierdził też że wszystko wskazuje na wczesną ciąże.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 23 z 41