FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lalalunia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja tez wstydliwa jestem i to strasznie,ale podczas porodu i po zwisa Ci wszystko i powiewa! uwierz w to Wind:) i mowie Ci to JA:) ktora sra w gacie ze stresu,nerwow,wstydu itp itd:)
Ja wiedzialam,ze nie dam rady z bolem,bo moj prog bolu jest bardzo niski wiec bralam znieczulenie,jak dawali,to bralam a co i WIND podczas ZZO nie bedziesz sie darla:) lezysz sobie spokojnie:) mi polozna mowila ''o ale masz teraz niezly skurcz'' a ja z usmiechem na twarzy ''naprawde''? hehe,bo nic nie czulam:)
A cewnik to do cewki moczowej:) mnie nie bolalo,bo bylam znieczulona,ale sciagali juz bez znieczulenia i nie bolalo:))
Zapomnialam Wind Ci odpowiedziec na pytanie co do mleka...karmie butelka,u mnie ani kropelki...nawet nawalu nie mialam,nic.
I kikut odpadl chyba z tydzien temu,jakos tak:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 5:52 pm Temat postu: |
|
|
LALA dobrze zrobiłaś. Moim zdaniem każda kobieta powinna rodzic bez bólu. Znieczulenie powinno byc ogólnodostępne dla każdej za darmo. Przecież w którym my wieku żyjemy ?? Operacje na mózgu wykonują , na otwartym sercu, na płodzie w brzuchu mamy a rodzimy jak za czasów pierwotnych., Jeszcze żeby nie było możliwości ale jest....Nigdy nie zrozumiem służby zdrowia . Niestety w Polsce ciężko o znieczulenia . Są szpitale np. w łodzi gdzie nie ma problemu i jest to za darmo ale w wiekszości innych szpitali jest odpłatne albo w ogóle nie ma. Samo znieczulenie jest za darmo ale praca ANESTEZJOLOGÓW juz nie . I tak nawet jak się umówisz na znieczulenie to pierwszeństwo maja operacje nagłe. Więc jaby przywieźli kogos do cesarki pilnej to Ciebie poślą w odstawkę. Brak persolnelu..ponoc.
Wind cewnika bałam się najbardziej. Wsuwa się rurkę do cewki moczowej. Mnie nie bolało w ogóle nawet nie wiedziałam kiedy wsadziła. No ale u mnie mozliwe,że byłam juz tak tam podrazniona bo przecież skurcze i parte robią swoje ,że nie czułam. Ściąganie nie bolało nic a nic.
U nas kikut odpadł dokładnie po tygodniu od urodzenia _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Oj tak,mam to samo zdanie co Ty Tosiu!! Masakra z tym znieczuleniem w Polsce!!!! Brak lekarzy robi swoje..ehh...ja bylam w szoku jak moja przyjaciolka,ktora rodzila w prywatnej klinice musiala zaplacic za zzo...SZOK!!! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 9:54 pm Temat postu: |
|
|
W moim szpitalu, który wybrałam na szczęście jest zoo, bezpłatnie i na życzenie pacjentki, choć ja jeszcze nie wiem czy będę je chciała czy nie. Skąd mam teraz wiedzieć jaki jest mój próg bólu, skoro dotąd nie rodziłam? _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Masz racje Lizelotka.Ja wiedzialam po tym,ze skurcze,ktore mialam przy 3 cm bolaly mnie masakrycznie,a to nic w porownaniu co mialo byc,zreszta ja panikuje,jestem okropna jesli chodzi o bol,znam siebie,wiec wolalam na wszeelki wypadek wziasc,potem i tak przydalo mi sie do cc:D
Ale dobrze,ze masz wybor,nie musisz brac od razu tak jak ja,a na przyklad wtedy kiedy poczujesz,ze nie dasz rady:) ale wtedy ciezej jest wbic,bo ciebie boli,a to trzeba siedziec nie ruszajac sie. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Najważniejsze to miec wybór . o kobieta ma zdecydować jak chce rodzic .
Oczywiście pamiętajcie dziewczyny ,że znieczulenia nie mozna brac za szybko bo ustanie cała akcja porodowa lub znacznie sie wydłuzy. Trzeba poczekac do kilku cm rozwarcia...chyba 4 cm. wbijanie igły podczas skurczy jest nie takie straszne. Nic sie nie stanie jak się delikatnie ruszysz. Jesli sa juz skurcze to Cie jedna połozna potrzymje na tyle by anestezjolig wbił igłe . wyobraźcie sobie jak ja miałam. U mnie były juz parte więc takie które nie ma szans powstrzymać i musisz przeć. Jednak one zamiast sie nasilać to były craz rzadziej. Kiedy już mnie wieźli na cesarke to akurat jak kazali wygiac kręgosłup to miałam dwa wielkie parcia....masakra ale nic sie nie stało a ja chyba dzieki tym skurcza nawet nie wiem kiedy wbila igłę.
Dziewczyny to jaki mamy próg wytrzymałości łatwo stwierdzić. Znacie siebie wiecie jak reagujecie na ból głowy, zęba....czy stomatolog was przeraża. o tym mozna ocenić jak się zachowacie a przynajmniej spróbować.
Ja od zawsze miałam strasznie bolące miesiaczki. Pierwszy dzień był kosmiczny, zimny pot, obdlenia i otworny ból brzucha więc niejako miałam jakieś "zaplecze" porodowe:) . Lubie wizyty u dentysty, wiercenie, dotkniecie nerwu nie powoduje u mnie bólu nie do zniesienia....porafię wytrzymac duzo. Więc ja wiedziałam ,że dam radę ale nie przeszkadzało mi to w panicznym leku _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 11:26 am Temat postu: |
|
|
tosia81 napisał: | Dziewczyny to jaki mamy próg wytrzymałości łatwo stwierdzić. Znacie siebie wiecie jak reagujecie na ból głowy, zęba....czy stomatolog was przeraża. o tym mozna ocenić jak się zachowacie a przynajmniej spróbować. |
Wiesz Tosiu, u mnie to wcale nie takie oczywiste, ponieważ ja np.boję się bólu u dentysty i zawsze biorę znieczulenie, ale z kolei inne bóle jestem w stanie znieść, tylko, że mnie strasznie denerwuje jak coś mnie boli, więc mimo, że czasami mogłabym sobie odpuścić branie przeciwbólowych, to biorę, żeby się nie wkurzać
Poza tym na każdy rodzaj bólu reaguje inaczej, a że zupełnie nie wiem jak będzie bolało, jaki rodzaj bólu to będzie ( nawet nie chodzi tu o siłę, tylko o rodzaj ), to nie potrafię przewidzieć czy będę potrzebować znieczulenie. Chociaż myślę, że jeżeli będę rodzić długo to tak czy siak je wezmę, nie chciałabym być totalnie wykończona ( a i tak pewnie będę, więc może lepiej to ograniczyć ) po porodzie, żeby mieć troszkę siły na zajęcie się synkiem _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Lizelotko....wszystko sie okaże w trakcie . Spróbuj rodzic bez...sprawdź jak zachowa się organizm, jaki ból zniesiesz. Jednak miej w pogotowiu zzo. Tak na wszelki wypadek. Pamiętaj aby sprawdzać rozwarcie. Jesli szybko postępuje to nie warto chyba. JA urodziłabym w 3 godzinki więc nie byłoby nawet sensu. Poza tym czas tal leci szybko,że nawet nie wiedziała kiedy minęły te godzinki. Jesli jednak rozwarcie postepuje długo to raczej nie ma co się meczyć. Dodatkowo jak jest bolesne i meczące. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Tosiu, właśnie tak myślę, że spróbuję bez zoo, a jak się okaże że będzie bardzo źle, albo będzie się zapowiadał długi poród, to wtedy skorzystam
Zazdroszczę Ci krótkiego porodu Też tak chcę!!
Wind, jak Twoja glukoza? Pisałaś już o wynikach? Bo ja nie pamiętam a mam mało czasu, żeby przeglądać stronki wstecz...
Moja na czczo mieści się w normie, ale po 1h i po 2 h już nie ma podanych norm. Zastanawiam się więc jaka powinna być i czy moja jest ok...
Jutro mam wizytę u gin, to zapewne się dowiem. _________________
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Tosia ma racje:)
U mnie 3 cm byly przez 12h,bylam zmeczona tym wszystkim,moje cialo przestalo wspolpracowac,od 12 bylo 3cm i o 24 bylo 3cm..masakra jakas. Wiec wzielam zzo o jakiejs 1:30 i sie nie musialam niczym martwic,a xe bylam padnieta to moglam nawet spac:)) ale ja i tak nie spalam,dopiero oczy zmruzylam o jakiejs 8 rano...z polozna sobie gadalam caly czas:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|