Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Genia
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Ale krwawienia moga wystepowac jeszcze w pierwszych miesiacach nie?
Do nastepnej miesiaczki to ja oszaleje xD Cykle mam nieregularne wiec nie moge sie sugerowac spoznieniami okresu i trudno mi okreslic kiedy powinnam go dostac, rozbierznosci sa duze.Zazwyczaj mam dane objawy i wiem, ze nie dlugo 'ciocia' przybedzie...
Dla pewnosci chcialabym zrobic test tylko nie wiem teraz juz sama kiedy, zeby byl jak najbardziej wiarygodny.
"Jeżeli wraz z objawami mogącymi sugerować ciążę pojawi się zatrzymanie miesiączki lub też bardzo obfite krwawienie należy wykonać test ciążowy oraz zgłosić się do lekarza." od co wyczytalam;D ;x |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Ok 14-16 dni od ostatniego stosunku będzie jak najbardziej wiarygodny 100% pewności da test laboratoryjny. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim w pierwszych miesiącach ciąży mogą występować lekkie plamienia nie krwawienia. Zdarza się to bardzo rzadko, więc jeśli miałaś okres taki jak zwykle to w ciąży nie jesteś. Test wykonujesz miej więcej w czasie kiedy powinna pojawić się miesiączka.
Nowicjuszka ma rację - najpewniejszy jest test z krwi beta hcg. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Genia
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 8:55 pm Temat postu: |
|
|
No dobra to zrobie test na poczatku przyszlego miesiaca..
Dzieki za rade |
|
Powrót do góry |
|
|
|
elzbieta.MP
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, dobrze wykonany test ciążowy podaje wynik pewny na 90 %. W zależności od czułości testu, może on być przeprowadzony już w dniu spodziewanej miesiączki. Z drugiej strony, „(...) Negatywny wynik nie oznacza całkowitej pewności, że nie jesteś w ciąży, choć jest to bardzo prawdopodobne. Warto jednak powtórzyć test po kilku dniach.
Fałszywy wynik pozytywny może być spowodowany innymi niż ciąża czynnikami, na przykład obecnością białka w moczu, spowodowaną chorobą nerek.
Całkowitą pewność, że jesteś w ciąży, może dać ci tylko lekarz, który stwierdzi to na podstawie badania ginekologicznego lub USG.
Duże prawdopodobieństwo, czy jest się w ciąży pokazuje także test ciążowy wykonywany z krwi, tzw. badanie Beta HCG.”
Ela, redaktorka Mamopedii |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Owszem jeśli ma co wykazać...A ma co wykazać najwcześniej 14-16 dni od stosunku...
A beta daje 100%pewność. Lekarz ciąży nie widzi a beta już ją wykaże. I to są fakty praktyczne a nie teoretyczne wywody _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:28 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak )) Najpewniejsza jest beta . Wykrywa już nawet najmniejsze stężenie "hormonu ciążowego" we krwi zanim usg cokolwiek wykaże. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
ales
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mam pytanie odnosnie bobo testu.
Zrobilam dzisiaj rano. Odczekalam 5 minut i spojrzalam.. nie bylo nic..
po uplywie okolo pol godziny wzielam jeszcze raz zeby wyrzucic.. i jak wol ukazala sie druga kreska.. fakt ze na ulotce jest napisane ze nalezy zrobic i wyrzucic.. i po 5 minutach wynik moze sie okazac niewaznym..
zrobilam juz kilka testow w zyciu i wiem jak na ogol wyglada ta druga kreska po uplywie czasu.. a wlasciwie nie kreska tylko widczne miejsce z odczynnikiem reagujacym na hormon.. a ta byla z rozowym zabarwieniem.. co prawda nie ak mocna jak ta pierwsza testowa.. ale jednak.. jak bym sie uparla to nawet na zdjeciu z telefonu bylaby widoczna..
nie wiem.. oczywisice test powtorze mysle ze w poniedzialek... jak wytrzymam.. ale chcialabym sie dowiedziec o wasze opinie.. czy ktoras juz tak miala i czy w przypadku tego testu to normalne.. bo ja go uzylam pierwszy raz..
z gory dziekuje i pozdrawiam ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja zrobiłam tez ten test.Na początku nie bylo nic a po upływie około 15 minut pojawił się cień cienia. No i jestem w ciązy. Nie ma co gdybać musisz powtórzyć test , powodzenia. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
ales
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 6:44 pm Temat postu: |
|
|
No wlasnie ja mialam dosc wyrazna rozowa kreseczke... zaden cien cienia..
oczywiscie test powtorze w poniedzialek.. do tego czasu musze sie zastanowic czy z wyniku sie cieszyc czy plakac..
Nie mniej jednak dzikuje za szybka odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|