Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stanley777
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 1:51 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Na przelomnie grudnia i stycznia zauwazylem ze cos nie tak jest z moja dolna jedynka, krzywi sie. Z obawy ze mi sie zrobi wpadka w dolnej szczece, ze oby dwie jedynki sie zapadna i bedzie to dramatycznie wygladac poszedlem do stomatologa. Lekarka stwierdzila ze nic nie widac, aczkolwiek jak sie przyjzy to oczywiscie widac, ale Ona ma wieksze skrzywienie, zrobila na wszelki wypadek zdjecie panoramiczne i wyszlo jej ze pcha mi sie osemka z lewej strony i przez to jedna z jedynek prawdopodobnie mi sie krzywi. Kazala to obserwowac, a jak bedzie dalej sie krzywic to mozna wyrwac ktorys z zebow, albo osomke, albo mam tez stary po kanalowym martwy i moze ten by bylo lepiej.
Teraz juz sam nie wiem czy nadal jest postep w krzywieniu sie jedynki, pewnie jak jest to nie zauwazalny, ale nie chce zeby mi sie tak skrzywilo ze bede musial jakis aparat nosic. Wyrywac bez zastanowienia czy poczekac jeszcze miesiac dwa?
W tej chwili gdyby ktos mi popatrzyl w szczeke to nie widac nic skrzywionego, Ale jezdze po tym jezykiem od wewnatrz i mnie to drazni :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mirek.regiel
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 10:48 am Temat postu: |
|
|
udaj się do dobrego ortodonty bo taki stom od dziur to wiesz z całym szacunkiem nic nie wie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Stanley777
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 4:33 pm Temat postu: |
|
|
mirek.regiel napisał: | udaj się do dobrego ortodonty bo taki stom od dziur to wiesz z całym szacunkiem nic nie wie. |
Co prawda jak bylem u stomatologa to wspominal cos o ortodoncie, ale maja w tym samym lokalu ortodonte i jakos nie mowil, ze nawet teraz zebym sobie poszedl. Otworzyles mi troche oczy. Musze sie zorientowac jakie terminy i ceny za wizyte. Dzieki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 12:19 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko zalezy od tego jak idą te ósemki. Jeśli wychodzą prosto i mają miejsce to ewentualnie mozna poczekać . Jesli jednak już zauważasz wykrzywienie zębów a dodatkowo nie masz za wiele miejsca w szczęce to radze się ich pozbyć . One maja to do siebie ,ze wpychają sie na siłę a dodatkowo masakrycznie sie psują. Można ich jeszcze nie widzieć a już bedą popsute.
U mnie było podobnie choć chyba bardziej drastycznie. Wychodzą mi dwie ósemki po lewej stronie ( jeszcze ich nawet nie widać). Wszystko było ok. Zgryz jednak zaczął się tłamsić i wykrzywiać.Nie to jednak było najgorsze. Doszły bóle głowy , ucha, gardła, katar i niesamowity ból stawu skroniowo-żuchwowego. Ból był na tyle dokuczliwy,ze poszłam szybko do chirurga szczękowego . Jestem juz po usunięciu górnego zęba i wszelkie dolegliwości zniknęły. Mimo,ze nie był zepsuty to dawał takie dolegliwości. Teraz czas na ząb dolny bo tam zrobił się juz stan zapalny.
Radzę nie zwlekać tylko udać sie do chirurga szczękowego na konsultacje.
Koszt usuwania prywatnie około 400zł . Jesli nie boli mozna zapisać się na kasę chorych.
Ortodonta i tak nie nałożyłby Ci aparatu bez usunięcia tych ząbków. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
katwalczak
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma sensu zwlekać z usuwaniem ósemek, są niepotrzebne, szybko się psują, trudno je wyczyścić, poza tym przez nie mogą krzywić się pozostałe zęby. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kiniaj
|
Wysłany: Wto Mar 24, 2015 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego chyba też zdecyduję się na usunięcie... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wiktoria.Z
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 4:09 pm Temat postu: |
|
|
Czy ktoś orientuje się jakie teraz są koszty usuwania 8-ki? Chodzi mi o takie, które jeszcze do końca nie wyszły. Czyli pewnie w gre wchodzi chirurg szczękowy. Dzięki z góry za info. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
klaudiarolok
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2015 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że to zależy od miejsca ale pewnie kilkaset złotych - zwłaszcza, że najpierw zdjęcie i konsultacja, pozniej samo usuwanie, leki. Najtańsza zabawa to nie jest... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
violet
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2015 10:18 pm Temat postu: |
|
|
zęby madrosci to jakaś masakra. Ja trafiłam na szczeście do dobrej Kliniki stomatologicznej [zakaz umieszczania reklam], ktora zajela sie sprawa bo gdyby nie oni to caly zgryz by mi poszedl... :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karrollus Spamer
|
Wysłany: Czw Cze 25, 2015 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
od wielu lat mam już 4 ósemki, nie mam z nimi problemów, jednak poważnie zastanawiam się nad usunięciem. Przeraża mnie jednak koszt i ból.
Myślicie, że warto to zrobić, czy czekać aż zaczną się psuć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|